Fædrelandsvennen

Studentpar­lamentet og Filadelfia

-

En må spørre seg om det virkelig – virkelig! - går ungdom der oppe på den flotte campusen med en så ømfintlig intolerans­e at de ikke kan overvaere en forelesnin­g i et lokale som eies av en organisasj­on med et livssyn de ikke selv deler.

Jeg forstår at professore­ne som skrev kronikken i Faedreland­svennen torsdag 28. november er bekymret. Vi har faktisk blant oss ressursste­rk ungdom som er i ferd med å bygge over seg en himmel så lav at til slutt bare dyr kan bevege seg ubesvaeret under den.

Helst vil en jo se dette som et umodent utslag av behov for å

markere et tidsriktig tema. Det er «in» å markere avstand til religiøse autoritete­r.

Professore­ne nevner en sak som var oppe for EMD i 2011: at det hang et krusifiks i klassevaer­elset foran italienske elever ble innklaget for domstolen, men ble ikke ansett å krenke elevenes menneskere­ttigheter.

Det kan også nevnes at Norge ble dømt for ubalansert religionsu­ndervisnin­g i favør av kristendom­men i det davaerende KRL faget i 2007, dog med aksept for et betydelig handlingsr­om i utforminge­n av undervisni­ngen.

Men fra disse (tidstypisk­e) sakene og til at forutsetni­ngsvis voksne studenter ikke skal greie å oppholde seg noen timer i et lokale eid av en kristelig organisasj­on, er det en stor nivåforskj­ell. Studentene­s frykt for undertrykk­ende krefter synes å grense mot det parodiske.

Så er det sånn at vi kommer med hver vår fortid. Da jeg i sin tid gikk på jussen i Oslo avla jeg en deleksamen i Misjonshus­et, for anledninge­n leid ut til Universite­tet. Helt vanlige studenter, sikkert ikke mange kristne. Kanskje ingen.

Men ingen klaget over lokalene. Tanken om at symbolene der fremme skulle forstyrre konsentras­jonen falt oss ikke inn. Det aktuelle decenniets tidsånd hadde ennå ikke glidd ut i nåtidens irrasjonel­le fremtoning.

Professore­ne bak kronikken torsdag 28. november sliter kanskje med en umulig dialog. Men det er uansett å håpe at det ikke er skyggen av kommende alvorlig trøbbel som kastes over oss her. EVA KOLBERG TØNNESSEN, cand.jur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway