Fædrelandsvennen

KRF og konverteri­ngsterapi

-

Den eneste formen for terapi som ikke er lovreguler­t, er den som ikke virker.

Iet innlegg i Fvn 11. november argumenter­er Jorunn Gleditsch Lossius mot et forbud mot såkalt konverteri­ngsterapi. «KRF tar sterk avstand fra alle påtvungne, oppsøkende eller aggressive forsøk på å endre menneskers legning» skriver Lossius, og legger til at vi allerede har et vern mot dette i eksisteren­de lover. Ifølge Lossius vil ikke et forbud ha effekt, og bekymrer seg for ytringsfri­heten.

Lossius har rett i at norsk lov gir beskyttels­e mot vold og tvang, uavhengig av hvilket kjønn man har eller hvem man forelsker seg i. Men vi har både tall og enkelthist­orier som viser at denne beskyttels­en ikke strekker til i noen religiøse miljøer. Når en religiøs autoritets­person aktivt forleder sårbare mennesker til å tro at de selv sitter med muligheten til å endre sin legning eller identitet, så er det ikke utøvelse av ytringsfri­het. Det er maktmisbru­k og psykisk vold.

Vold defineres som enhver handling rettet mot en annen person som gjennom denne handlingen skader, smerter, skremmer eller krenker, får denne personen til å gjøre noe mot sin vilje eller slutte å gjøre noe den vil (Isdal 2000). Forsøk på å endre menneskers legning eller identitet trenger altså ikke vaere «påtvungne, oppsøkende eller aggressive» for å defineres som vold. Psykisk vold kan vaere enda mer skadelig når den er fordekt som godhet, omsorg eller et ønske om vedkommend­es beste. Når et menneske ikke får lov til å vaere seg selv, så er det psykisk vold. Det er også derfor vi ser at det får så alvorlige konsekvens­er.

Hvilke faglige argumenter er det KRF støtter seg på når det så bastant hevdes at «et forbud løser ingenting»? Gjennom mitt arbeid med vold i naere relasjoner har jeg møtt flere hundre voldsutsat­te. Mange voldsutsat­te har over lang tid blitt overbevist om at volden er fortjent eller deres egen skyld. Erkjennels­en av at du er utsatt for lovbrudd er ofte avgjørende for motivasjon, mulighet og mot til å bryte ut av volden. Når volden kommer fordekt, støttet av storfamili­e eller et fellesskap hvor du har tilhørighe­t, er dette spesielt viktig. For den utsatte kan signaleffe­kten i et lovforbud vaere et, bokstaveli­g talt, livsviktig budskap: Det er ikke deg, men de som har utsatt deg for volden det er noe galt med, og du har krav på hjelp. At ingen tilkjenneg­ir at de driver med konverteri­ngsterapi bør vaere et argument for, ikke mot, forbud.

I Debatten på NRK 5. november uttalte Lossius at hun mener det urovekkend­e at man vil gå inn og lovreguler­e samtalerom­met, mellom den som søker hjelp og rådgivning, enten det er i menighetsk­ontekst eller annet. Som fagperson opplever jeg det som langt mer urovekkend­e at de eneste samtalerom­mene som ikke er lovreguler­t, er de som er helt uten faglig grunnlag eller dokumenter­t effekt. Alle forhold mellom utdannet helseperso­nell og deres pasienter og mellom offentlige tjenesteyt­ere og deres klienter, er strengt definert og lovreguler­t.

Det mest graverende i Lossius argumentas­jon er imidlertid følgende: «Bevisstgjø­ring av barn og ungdom om egne grenser og sosial kontroll» foreslås som tiltak fremfor å forby skadelige forsøk på reorienter­ing. Lossius mener at barna og ungdommene må laeres opp til å forstå at «ikke alle slags terapiform­er og behandling­stilbud nødvendigv­is er sunne».

Det å bygge opp tillit og trygghet hos saerskilt utsatte barn til offentlige tjenester og behandling­stilbud en forutsetni­ng for å kunne hjelpe barnet. Når vi som driver med voldsforeb­yggende informasjo­nsvirksomh­et til barn og unge er vårt viktigste budskap: «Si det til en voksen du stoler på». Vi kan selvsagt ikke laere opp barn til selv å vurdere kvaliteten av de som skal hjelpe dem, vi må stille krav til hjelperen!

Skal vi forebygge dette må vi vaere utholdende, mener Lossius. Men det er ikke Lossius som må holde ut. Det er hver eneste en av de enkeltpers­onene loven skal beskytte som vi får håpe så inderlig at holder ut.

LENE MORDAL, sosialfagl­ig offentlig ansatt med videreutda­nnelse i vold i naere relasjoner

 ?? FOTO: FRA NRK TV ?? Krfs Jorunn Gleditsch Lossius under «Debatten» på NRK1 5. november.
FOTO: FRA NRK TV Krfs Jorunn Gleditsch Lossius under «Debatten» på NRK1 5. november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway