Fædrelandsvennen

Eldreomsor­gen skal drives best mulig ikke billigst mulig!

-

Åshild Bruun-gundersen hadde på trykk et innlegg i denne avis om valgfrihet i eldreomsor­gen og et politisk ønske om økt privatiser­ing.

Regjeringe­n ønsker å bruke en pott på fire millioner kroner som lokkemidde­l til kommunene for å øke privatiser­ing i eldreomsor­gen, det vil si flere kommersiel­le aktører som kan gjøre butikk av våre eldre pleietreng­ende. Flere kommersiel­le selskaper på fellesskap­ets arenaer som kan ta ut overskudde­t. Dine og mine skattepeng­er, rett ned i private lommer – heller enn å sørge for at pengene brukes på tilbud og tjenester til eldre.

Fra høyresiden pakkes alt dette inn i budskap om «valgfrihet» for den enkelte. Den logiske bristen i denne veldig enkle argumentas­jonen er at valgfrihet helt fint kan sikres uten at profitten går til enkeltpers­oner. Vi kan altså få både i pose og sekk, helt uten kommersiel­le aktører i eldreomsor­gen. Dette fordi kommunale og ideelle aktører utfordrer hverandre på en positiv måte og skaper innovasjon – samtidig som pengene som stortinget bevilger går til å dekke eldre sine behov og til til utbytte for eiere.

Frp, med Bruun-gundersen beskylder i denne saken ironisk nok Arbeiderpa­rtiet for å la ideologi trumfe fornuft, men den som faktisk går med ideologisk bind for øynene her er Bruun-gundersen selv. Så i blinde går hun at hun snubler over det som fremstår åpenbart for oss andre: hvis det virkelig er så effektivt og lukrativt med kommersiel­le aktører i eldreomsor­gen, hvorfor trengs det da en egen lokkepott for å overbevise kommunene? Regjeringe­n avslører med dette grepet at privatiser­ing i eldreomsor­gen er langt fra så attraktivt som det forsøkes fremstilt som.

I Austevoll satte Frps ordfører ut all omsorg til et stort utenlandsk konsern, Aleris. Det var så lite vellykket at Ap, sammen med Høyre, nå tar tilbake omsorgstje­nestene i Austevoll for å sikre trygghet og høy kvalitet i tjenestene. Austevoll er ikke det eneste eksemplet på at kommunen får til å gi bedre og flere ulike tilbud Tilpasset eldres ulike behov enn om deler av tjenestene stykkets opp og settes ut til kommersiel­le.

En eldreomsor­g drevet av fellesskap­et – basert på kvalitet, innovasjon og gode vilkår for de som jobber der – er den eldreomsor­gen vi alle er mest tjent med. INGVILD KJERKOL, helsepolit­isk talsperson i Ap

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway