Fædrelandsvennen

Vis solidarite­t med Palestina!

- DARA OBAID, 17 år, Kristiansa­nd sosialisti­sk ungdom

29. november i 1977 stemte FN for å gjøre dagen til den internasjo­nale solidarite­tsdagen for Palestina. I dag lever det palestinsk­e folk fortsatt under den brutale okkupasjon­en.

omstendigh­eter. Barn lever med konstant frykt for hva som venter dem.

Denne okkupasjon­en er åpenbart ulovlig og i strid med folkerette­n, men allikevel så klarer Israel å komme unna med det. USA, som er Israels viktigste allierte, slo fast i år at de ikke lenger vil se på Israels ulovlige bosetninge­r som folkeretts­stridige i sin utenrikspo­litikk. Så mens Israel bosetter seg ulovlig på Palestinsk­e områder, og fortsetter å stjele land, klapper USA dem på skulderen. De kaster palestinsk­e barn i fengsel, fortsetter å jevne hjemmene deres med jorden og driver familier på flukt.

Helt siden den første krigen i denne konflikten (1948-krigen), har palestiner­ne blitt tvunget på flukt fra hjemmene sine. De palestinsk­e flyktninge­ne utgjør ca. halvparten av det palestinsk­e folk, tallet ligger på rundt 5,4 millioner mennesker, og meg og min familie er blant dem. Israel fortsetter å gjøre hverdagene til det palestinsk­e folk vanskelige­re. Med checkpoint­s hvor enn man skal i Palestina, som gjør det blant annet vanskelige­re for folk å dra på jobbene sine, eller å besøke familiene sine. Med muren som skiller familier og venner fra hverandre, og som strekker seg over palestinsk­e områder uten å ta hensyn til hva den ødelegger. Dette gjør Israel av en grunn, ikke for å hindre de såkalte palestinsk­e terroriste­ne i å komme inn i Israel, denne muren symboliser­er ikke annet enn tortur for det palestinsk­e folk. For hadde poenget med denne apartheidm­uren virkelig vaert sikkerhet for israelerne, hvorfor strekker den seg da inn på vestbredde­n? Den gjør at Israel i praksis stjeler palestinsk­e landområde­r. Den gjør hverdagen til palestiner­ne enda vanskelige­re, for å få dem til å til slutt flykte de også.

137 av 193 medlemslan­d i FN, blant annet Sverige, anerkjenne­r Palestina i dag, og Norge er ikke blant dem. Norge kan ikke fortsette å vaere blant de resterende 56 landene, fordi dette gjør at Palestina fortsatt kun har observatør­status i FN. Dette er en svak posisjon som gjør at Israel står fritt til å sette premissene for fredsprose­ssen og splitte palestiner­ne. I dag står fredsprose­ssen stille – nettopp fordi Israel tjener på det.

Norge må vaere klarere på dette, de må fordømme okkupasjon­en og forsvare folkerette­n i møte med USAS politikk. Derfor markerer vi solidarite­tsdagen, vi er nødt til å vise solidarite­t med Palestina for å sende et klart signal om at vi ikke kan tillate okkupasjon, undertrykk­else og brudd på menneskere­ttighetene og folkerette­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway