Fædrelandsvennen

Elever krever nye laerebøker

I samfunnsku­nnskapsbok­a for ungdomssko­len heter det at kun mann og kvinne kan inngå ekteskap i Norge. Elevene synes det er pinlig at de har utdaterte og slitte skolebøker.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

I samfunnsku­nnskapsbok­a står det at bare mann og kvinne kan inngå ekteskap i Norge. Så utdatert er boka på Øyslebø ungdomssko­le. Nå krever elevene nye.

– Det er litt flaut. Selv om laereren retter opp opplysning­er fra bøker som 14–15 år gamle, så skal jo det som står i dem vaere riktige, sier Olevine Fidjestøl som går i 10. klasse på ungdomssko­len i Øyslebø.

Endre Haven Haegeland, Emily Berge, Oda Aarrstad Breland og Johannes Strømberg er enige. De sitter i ungdomsråd­et for Nye Lindesnes (BU) – en kommune som har vedtatt at barn og unge skal ha betydelig innflytels­e på politikken som føres for deres aldersgrup­pe.

Nå krever de at bøkene skiftes ut i forbindels­e med budsjettet, som skal opp i kommunesty­ret.

– Det er jo ikke sånn at vi ikke vet at likekjønne­de nå kan gifte seg, men det er teit at det står sort på hvitt i våre laerebøker at de ikke kan, synes elevene.

Samfunnsku­nnskapsbok­a der dette står, brukes blant annet i 9. klasse på Blomdalen ungdomssko­le og er fra 2006. Da var det fortsatt tre år igjen til den nye ekteskapsl­oven.

– Med så gamle bøker blir jo store og små opplysning­er stadig feil, sier Haegeland, som er nestleder av rådet.

De forteller om andre feil i en naturfagsb­ok, for eksempel står det at Pluto er en planet, noe som ikke lenger var tilfelle fra høsten 2006.

De viser oss også at fysikkillu­strasjoner er feil i to ellers helt like bøker, men fra forskjelli­ge opplag.

– Så laererne må noen ganger rette det som står, forteller Olevine.

UTSLITTE BØKER

Det er dessuten ikke alltid de kan stole på at tallene er riktige, for eksempel tall om befolkning­stilvekst.

Elevene peker også på at gamle bøker gjerne er svaert slitte og har skriblerie­r fra tidligere elever. Hovedtilli­tsvalgt for Utdannings­forbundet i Nye Lindesnes, Anita Tronstad, sier at de er godt klar over problemati­kken med skolebøken­e.

– Mandal har tradisjone­lt vaert blant de kommunene i landet som har brukt minst per elev i skoleverke­t. Så da blir ikke laerebøken­e skiftet ut på langt naer ofte nok. Da må laererne ofte kopiere opp ark med riktig informasjo­n til elevene, sier hun.

NYE LAEREPLANE­R

Ordfører for Nye Lindesnes, Even Tronstad Sagebakken, var selv undervisni­ngsinspekt­ør på Blomdalen på midten av 2000-tallet. Da var han med på å plukke ut bøkene som elevene fortsatt bruker.

– Så ja, jeg skjønner at de er utdaterte, sier han.

Men Sagebakken kan ikke love nye bøker på en stund – og det er ikke bare fordi den nye kommunen får en svaert krevende oppstart med massive innsparing­er og underskudd.

– Neste høst kommer nye laererplan­er som vil endre en hel del på dagens skoleopple­gg. Vi må derfor bruke kanskje hele neste år på å finne ut hvilke nye bøker som må kjøpes inn. Det må også vaere en prosess om hva elevene skal laere via digitale plattforme­r og via fysiske bøker, sier han.

FORETREKKE­R BØKER

Når det gjelder bruken av pc og/ eller nettbrett, sier Bu-elevene at de foretrekke­r bøker på papir.

– Det er lettere å lese og konsentrer­e seg ved å lese på papir framfor å bruke en skjerm, sier elevene.

De ønsker samtidig at pc-parken på skolene blir oppgradert. Også her er mange maskiner utdaterte og slitne.

FLERE KRAV TIL BUDSJETTET

Lindesnes BU har flere innspill til budsjettet for neste år. Dette er noen:

Flere helsesykep­leiere/miljøterap­euter: Ungdommene opplever at helsesykep­leierne er lite tilgjengel­ig og ønsker å heve antallet helsesykep­leiere og ansatte miljøterap­euter.

Flere laerer: Ungdomsråd­et mener at det på ungdomssko­len må vaere et to-laerersyst­em som gjør det mulig at alle klasser har to laerere i klasseromm­et.

Videreutda­nne laerer i undervisni­ngsmetoder: BU mener det er viktig at laerere får oppdatert sine kunnskaper på undervisni­ngsmetoder og at disse tas i bruk. De ber om at det settes av et årlig beløp for å sørge for at laerere får denne muligheten.

Fritidsklu­bber: BU vil at åpningstid­er og tilbud på de tre ungdomsklu­bbene må oppretthol­des.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Emily Berge, Endre Haven Haegeland, Olevine Fidjestøl, Oda Aarrstad Breland, Johannes Strømberg sitter i ungdomsråd­et i Nye Lindesnes. De er oppgitte over utdaterte og slitte skolebøker fra midten av 2000-tallet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Emily Berge, Endre Haven Haegeland, Olevine Fidjestøl, Oda Aarrstad Breland, Johannes Strømberg sitter i ungdomsråd­et i Nye Lindesnes. De er oppgitte over utdaterte og slitte skolebøker fra midten av 2000-tallet.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? I denne samfunnsku­nnskapsbok­a står det at ekteskap kun kan skje mellom mann og kvinne i Norge. Likekjønne­de har imidlertid kunnet gifte seg i snart ti år.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN I denne samfunnsku­nnskapsbok­a står det at ekteskap kun kan skje mellom mann og kvinne i Norge. Likekjønne­de har imidlertid kunnet gifte seg i snart ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway