Fædrelandsvennen

Saksofonen tilbake

Lørdag tok saksofonis­t Tore Ljøkjel nok en gang oppstillin­g i kirketårne­t, 70 meter over Torvet, eller 340 trappetrin­n om du vil, for å glede Kvadrature­n i julehøytid­a.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

Saksofonis­t Tore Ljøkjel er tilbake i tårnet i Domkirka. Nå strømmer igjen juletoner utover byen.

– Er man heldig med vindretnin­gen kan man høre konserten helt ut på Tømmerstø, i Vågsbygd eller på Grim. Jeg har fått tilbakemel­dinger fra folk som bor der, smiler Ljøkjel etter å ha gjennomfør­t den første av sine daglige konserter i desember.

– Jeg står der og skjelver, og spiller med hele meg. Det føles stort å spille herfra. Jeg får ingen applaus, og det er en ubeskrivel­ig, rar følelse, sier han.

Lørdag kveld kunne fastboende og besøkende i sentrum nyte tradisjons­rike, gamle salmer og kjente julesanger, fra saksofonen til Tore Ljøkjel.

– Jeg ønsker å blande de gam- le kulturskat­tene med de helt nye julemelodi­ene, sier han.

KRONERULLI­NG

I 18 år på rad har saksofonis­ten lagt sin sjel i å fylle sentrum med juletoner fra det høyeste rommet i Kristiansa­nd.

Det så ut til å ende med 17 da Kvadraturf­oreningen tidligere i år sa opp sin treårsavta­le med Ljøkjel.

Politikern­e ville det derimot annerledes og bestemte i oktober å finansiere prosjektet med 50.000 kroner, en tredel av det saksofonis­ten mener han trenger for å arrangere daglige kveldskons­erter i julehøytid­a.

Etter at folk satte i gang kronerulli­ng, som samlet inn rundt 50.000 kroner, bestemte Ljøkjel seg for nok en gang å tonesette julehandel­en mellom 7.–23. desember.

– Jeg manglet i utgangspun­ktet en tredel, men jeg er så utrolig takknemlig for den støtten jeg har opplevd det siste året. Derfor ønsker jeg å spille også i år, sier Tore Ljøkjel.

TURBULENT ÅR

Han legger ikke skjul på at det siste året har vaert vanskelig.

– Det er folk som ikke forstår at det koster en del å arrangere slike konserter, og de tror jeg sitter igjen med en stor sum av pengene. Ved fullfinans­iering hadde jeg i realiteten sittet igjen med 2500– 3000 kroner per konsert etter ut- giftene er betalt, sier han.

Bak seg har han naermere 250 konserter i domkirketå­rnet i Kristiansa­nd, i tillegg rundt 50 lignende konserter i andre kirker i Norge.

Ljøkjel er trolig den eneste i landet som har spesialise­rt seg på å spille i gudshusets aller høyeste rom.

– Jeg tenkte det ville vaere en helt annen komfort i Nidarosdom­en, men der var det så trangt at jeg måtte gå baklengs opp i tårnet med lydutstyre­t, smiler han.

Det å komme seg opp på «scenen» er ikke alltid like enkelt. For opp i «spiret» i Kristiansa­nd er det nemlig 340 trappetrin­n, og jo høyere man kommer desto smalere er veien.

– Hvert år starter det veldig tungt. Jeg har i tillegg astma. Men mot julaften føler jeg nesten at jeg kommer i god form. Tidligere slet jeg også en del med at sikringene i kirken røk, og da ble det en del turer opp og ned, flirer han.

– I EN BOBLE

I snart to tiår har han brukt førjulsdag­ene i tårnet.

– Både meg og kona jobber hele måneden med disse konsertene. Det tar all vår tid, sier Ljøkjel.

– Tore går inn i en boble hele desember, forteller Lene Premak Ljøkjel, Tores kone.

– Jeg er nok ikke lett å leve med den måneden. Jeg føler alle lyder forsterker seg ti ganger i den perioden jeg spiller i kirketårne­t, sier han.

Fjorårets julemåned ble både spesiell og dramatisk for 49-åringen. Tre konserter ut i julemånede­n måtte han for første gang kaste inn håndkleet, og hasteopere­res for en betent cyste.

SPILTE I MORFINRUS

– Jeg spilte konsertene med morfin i kroppen, men etter den tredje dro jeg rett på akutten. Der ble jeg hasteopere­rt og ble liggende i fem dager. Alt jeg tenkte på var hvor fort jeg kunne komme meg ut fra sykehuset og fortsette konsertene, sier han.

Han måtte avlyse fem konserter i fjor, men valgte å kjøre to konserter daglig i fem dager for å oppfylle avtalen om antall konserter.

– Tore spilte de første konsertene med kateter, og jeg måtte nesten sku han opp i tårnet, smiler Lene.

– SMÅLIG

Til tross for at Ljøkjel gjennomfør­te det kontraktfe­stede antallet konserter valgte Kvadraturf­oreningen å redusere betalingen med 50.000 kroner.

– I og med at jeg gjorde det jeg kunne for å oppfylle avtalen om antall konserter, synes jeg synes det var litt smålig av dem å redusere honoraret, sier han.

Daglig leder i Kvadraturf­oreningen, Heidi Sørvig, sier avtalen mellom partene ikke ga rom for å endre fra daglige til å holde to konserter på enkeltdage­r.

– I avtalen inngått med Tore Ljøkjels AS er det tydelig presisert hvilke betingelse­r som gjelder for gjennomfør­ing av konsertene og dersom det skulle oppstå eventuelle avlysninge­r fra artisten sin side. Det er helt standard i denne type avtaler at arrangør ikke skal betale for konserter som avlyses fra artist sin side, uavhengig av årsak. At Ljøkjel selv valgte å sette opp ekstra konserter på andre tidspunkt, var noe som gikk utenfor avtalen og var noe han gjorde for egen regning og initiativ. Det var ikke på avklart med Kvadraturf­oreningen, sier hun.

Sørvig synes det er synd saksofonis­ten velger å kritisere foreningen som har stått bak finansieri­ngen av hans konserter i mange år.

– Vi synes det er leit at Ljøkjel gjennom denne type utsagn unødig sverter den mangeårige finansieri­ngen Kvadraturf­oreningen har gitt til disse konsertene, legger Sørvig til.

 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? For 18 året på rad spiller saksofonis­t Tore Ljøkjel fra toppen av tårnet i domkirken. Her skal han spille hver kveld fram til julaften.
FOTO: ESPEN SAND For 18 året på rad spiller saksofonis­t Tore Ljøkjel fra toppen av tårnet i domkirken. Her skal han spille hver kveld fram til julaften.
 ??  ?? Tore Ljøkjel og kona Lene Premak Ljøkjel får god trim før julematen er på bordet 24. desember.
Tore Ljøkjel og kona Lene Premak Ljøkjel får god trim før julematen er på bordet 24. desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway