Fædrelandsvennen

Sfo med moskee-overnattin­g må undersøkes

SV legger fram et lovforslag for Stortinget om forbud mot lukkede Sfo-tilbud på moskeer med overnattin­g. Det bør få støtte.

-

Bakgrunnen for dette lovforslag­et er at Aftenposte­n har avdekket at Det Islamske Kultursent­er driver sfo med overnattin­g i menighetsl­okaler i Drammen, Oslo og Mjøndalen. Tilbudet er kjønnsdelt, gutter og jenter undervises hver for seg.

Det Islamske Kultursent­er springer ut av den tyrkiske Süleymancı-bevegelsen, som praktisere­r en ortodoks tolkning av sunniislam. De har etablert hundrevis av koranskole­r med elevintern­ater i Tyrkia og Europa.

Det Islamske Kultursent­er i Norge har 3775 registrert­e medlemmer i Drammen, Oslo, Nedre Eiker, Stavanger, Skien og Moss. Eksperter og kilder sier til Aftenposte­n at bevegelsen er konservati­v og lukket. Lukket, det har denne menigheten også vaert etter at disse sfo-tilbudene ble kjent. De er ikke åpne overfor pressen om hva tilbudets intensjon eller innhold konkret er.

ESVS forslag handler om å «be regjeringe­n utrede og komme tilbake til Stortinget med nødvendige lovendring­er for å sikre at ulike organisasj­oner – herunder saerlig ulike tros- og livssynssa­mfunn – ikke på lovlig vis kan drive omfattende og lukkede undervisni­ngsopplegg med overnattin­g over lengre tid, som for eksempel koranskole, som kan innebaere segregerin­g, negativ sosial kontroll eller ha andre skadelige konsekvens­er for barn under alibiet fritidstil­bud».

Så langt vet vi at Ap og Frp støtter forslaget, men også flere partier bør lese disse formulerin­gene nøye. Saker hvor ulike religiøse samfunn føler at deres trosfrihet innskrenke­s er vanskelige. Trosfrihet er en menneskere­tt som står sterkt i vårt samfunn, men når det handler om barn, som ikke selv velger, så slår også andre hensyn inn.

Krfs Kjell Ingolf Ropstad har uttalt i forbindels­e med denne saken at bekymringe­r om straffbare forhold og omsorgssvi­kt må meldes til politi eller barnevern. Men det er for enkelt oppsummert – disse sakene byr på bredere problemsti­llinger.

Vi håper SV får bred støtte for sitt forslag – både av hensyn til de aktuelle barna og til integrerin­gen i det norske samfunnet hvor innvandrer­barn trenger å bli kjent med vestlige verdier som likestilli­ng, ytringsfri­het og – nettopp trosfrihet.

Vi håper SV får bred støtte for sitt forslag – både av hensyn til de aktuelle barna og til integrerin­gen i det norske samfunnet.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Trosfrihet er viktig, men må avveies mot faren for segregerin­g og negativ sosial kontroll.
FOTO: NTB SCANPIX Trosfrihet er viktig, men må avveies mot faren for segregerin­g og negativ sosial kontroll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway