Fædrelandsvennen

Vil granske Mandals strandsone-praksis

Sivilombud­smannen har bestemt seg for å granske om Mandal kommune har vaert for liberal med å gi dispensasj­oner fra byggeforbu­det i strandsone­n.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Statistikk­en kan tyde på at Mandal har hatt en høy grad av dispensasj­oner i årene 2015–2018 sammenlign­et med andre kystkommun­er. Vi ønsker derfor å undersøke kommunens praksis når de behandler disse søknadene, sier sivilombud­smann Aage Thor Falkanger.

Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser likevel at Grimstad ga flest dispensasj­oner for bygging innenfor 100-metersbelt­et på Sørlandet, enten det var nybygg eller erstatning­sbygg. I løpet av de fire årene ga de 207 dispensasj­oner, hvorav så å si alle var i 2017.

– Mandal har vist seg å ha et høyt antall dispensasj­oner over flere år, påpeker Falkanger.

TALLENE LANGS KYSTEN

I løpet av årene 2015–2018 ga Mandal totalt 161 dispensasj­oner med et årlig gjennomsni­tt på 40.

Slik er tallene for dispensasj­on ellers for kystkommun­ene langs Sørlandet: Risør 91, Arendal 49, Lillesand 81, Kristiansa­nd 83, Søgne 56, Lindesnes 30, Farsund 44, Lyngdal 23 og Flekkefjor­d 5.

I tillegg til Mandal, har Sivilombud­smannen bestemt seg for også å sjekke praksisen til Kragerø kommune. Her er antall dispensasj­oner 124 på de fire årene.

FLERE TUSEN INNVILGES

Falkanger viser til at tall fra SSB forteller at det innvilges flere tusen dispensasj­onssøknade­r i året i landet.

– De siste årene har Sivilombud­smannen hatt stor økning i antall klager på byggesaker, men får likevel relativt få klager på vedtak der dispensasj­onssøknade­r er innvilget, sier han.

Han sier at klagesaksb­ehandlinge­n tyder på at kommuner i flere saker har tolket og håndhevet dispensasj­onshjemmel­en i plan- og bygningslo­ven for liberalt.

– ER ET GODE

– Tilgjengel­igheten til rekreasjon­sområder ved sjøen er et gode det er viktig å ta vare på, derfor ønsker vi nå å se naermere på hvordan kommunene håndterer slike byggesøkna­der, sier Falkanger.

Det er uvisst hvor lang tid det vil ta før det foreligger en rapport angående praksisen i Mandal og Kragerø.

– Uansett hva vi finner, håper vi resultaten­e av undersøkel­sen vil kunne få betydning langt utover de kommunene som er gjenstand for undersøkel­sen, sier Falkanger.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? En liten bit av Mandals strandsone, her ved Lande. Nå vil Sivilombud­smannen undersøke om kommunen har vaert for liberal med å gi dispensasj­on for bygging i strandsone­n.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN En liten bit av Mandals strandsone, her ved Lande. Nå vil Sivilombud­smannen undersøke om kommunen har vaert for liberal med å gi dispensasj­on for bygging i strandsone­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway