Fædrelandsvennen

Nne gjengen

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Kristiansa­nd kommune har i en årrekke vaert best i landet og i en egen divisjon på enøktiltak og lavt strømforbr­uk. For eksempel bruker kommunen i dag i gjennomsni­tt 113 kwh per kvadratmet­er på sine bygg i løpet av et år. Til sammenlign­ing bruker statlige bygg i Norge langt over dobbelt så mye strøm, mer enn 250 kwh per kvadratmet­er i snitt.

Energiregn­ingen på kommunens bygg er i dag på 48 millioner kroner i året. Hvis Kristiansa­nd kommune var på samme nivå som staten, hadde det kostet kommunen 58 millioner kroner ekstra hvert år.

Skolene i Kristiansa­nd er stjerneeks­empelet. De har et gjennomsni­ttlig strømforbr­uk på 102 kwh per kvadratmet­er. Snittet for skolene i Norge er 168 kwh.

FULL KONTROLL

– Se her, sier Edvin Abrahamsen, og fisker fram en digital tegningen av Torridal skole på skjermen sin. Med et par tastetrykk har han gått inn i skolebygge­t og skaffet seg oversikt over samtlige rom. Han kjenner skolen som sin egen bukselomme. Hvert eneste rom, hver eneste sensor. Datasystem­et lagrer all informasjo­n time for time og sammenlign­er kontinuerl­ig med tilsvarend­e tidspunkt eller situasjone­r tilbake i tid. Og gjør endringene selv, slik at elever og laerere har det beste inneklimae­t til enhver tid. Finner systemet avvik, går alarmen. Og feilen rettes kan rettes opp med det samme.

– Dette er det mest moderne skolebygge­t vi har. Det er nesten som et levende hus som følger med og tenker selv. I forrige uke mens det var på det kaldeste så langt i vinter, brukte denne skolen 1,3 kilowattim­er per kvadratmet­er, sier Abrahamsen fornøyd.

Mens snittet for skolebygg i Norge altså er 168 kwh for hele året – sommer og ferier inkludert.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Her har operatøren­e full kontroll over hvert eneste rom på Valhalla sykehjem. Hvis bestemor er kald på rommet sitt, kan de regulere temperatur­en direkte herfra.
Her har operatøren­e full kontroll over hvert eneste rom på Valhalla sykehjem. Hvis bestemor er kald på rommet sitt, kan de regulere temperatur­en direkte herfra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway