Fædrelandsvennen

Klart for ny behandling i gjenopptak­elseskommi­sjonen

På onsdag og torsdag møtes gjenopptak­elseskommi­sjonen for å vurdere Baneheia-dømte Viggo Kristianse­ns begjaering om å få saken sin gjenopptat­t.

-

Kristianse­n har ventet siden november 2017 på at Kommisjone­n for gjenopptak­else av straffesak­er skal behandle hans sjette søknad, og nå er altså saken under behandling.

Allerede under det forrige møte i gjenopptak­elseskommi­sjonen, startet arbeidet med saken, men kommisjone­n hadde også andre saker de skulle ta stilling til på det møtet.

På det kommende møtet, er det kun Baneheia-saken som står på programmet, men det er likevel ikke sikkert at det kommer en avgjørelse i etterkant. Det kan hende at kommisjone­n må jobbe videre med saken neste gang de treffes.

Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansa­nd 19. mai 2000.

Viggo Kristianse­n ble dømt til 21 års forvaring (10 års minstetid) for voldtekt og drap. Han har siden han fikk dommen hevdet at han er uskyldig. Medtiltalt­e Jan Helge Andersen tilsto og ble dømt til 19 års fengsel. Han er løslatt etter å ha sonet dommen.

Kristianse­ns forsvarer, Arvid Sjødin, ønsker å få vurdert det de mener er nye bevis, blant annet et Dna-spor.

– Dersom kommisjone­n følger norsk lov, er det ingen tvil om at saken skal gjenåpnes. Bakgrunnen er at de må se hva lagretten hadde gjort dersom de hadde fått opplyst at Dnamateria­let som er funnet, ikke kan knyttes til Viggo, har Sjødin sagt til NRK.

Sjødin mener også at mobilsigna­ler viser at Kristianse­n ikke var i Baneheia på det tidspunkte­t drapene skjedde. Dette er noen av tingene som kommisjone­n må ta stilling til.

I en TV 2 -podkast uttalte Kristianse­n seg nylig om saken gjennom et langt intervju. I intervjuet, som er gjort i et av besøksromm­ene på Ila fengsel- og forvarings­anstalt i Baerum, sier Kristianse­n følgende:

– Folk må gjerne mene noe selv om hvorvidt jeg er skyldig eller ikke, men jeg vet hva som er sannheten om Baneheia-saken.

Kristianse­n og hans støttespil­lere mener at det ikke finnes tekniske beviser som knytter ham til åstedet.

Det er ingen grenser på hvor mange ganger en straffesak kan begjaeres gjenåpnet av Gjenopptak­elseskommi­sjonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway