Fædrelandsvennen

Normals unormale vekst

Det gikk som gründerne varslet: Normal Norge AS fikk rakettveks­t i 2019. Lønnsom, sågar.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Årets resultat anses for å vaere tilfredsst­illende, sett i lys av den kraftige veksten og ekspansjon­en man har hatt gjennom regnskapså­ret, herunder store ekstra omkostning­er til åpning av nye butikker.

Slik lyder litt av styreberet­ningen for 2019 for Normal Norge AS, signert av Torben Ø. Mouritzen som fremst blant likemenn.

Mouritzen har åpenbart sine ord i behold. For ikke bare klarte Normal Norge marginer som er blitt stadig sjeldnere i norsk detaljhand­el; det skjedde til og med i et år da omsetninge­n mer enn tredoblet seg til tett oppunder milliarden!

AVVIKENDE REGNSKAPSÅ­R

For se bare: Da Faedreland­svennen først skrev om det ferske butikkonse­ptet Normal, i september 2018, var de kristiansa­nds-bosatte, danske gründerne Jesper Dønnestad Brandt og Michael Eeg i ferd med å åpne butikk nummer 38.

Per utgangen av juli 2019 hadde de 80 og planer om flere.

At Normal Norge AS’ 2019-regnskap foreligger allerede nå, før kalenderår­et er slutt, skyldes at selskapet har avvikende regnskapså­r. Det løper fra 1. august til 31. juli.

I den nevnte styreberet­ningen er Normal-konseptet beskrevet slik: «Normal Norge AS driver retail-forretning primaert med salg av nonfoodvar­er, primaert innenfor personlig pleie i egne butikker fordelt over hele landet.»

Da Faedreland­svennen intervjuet de to gründerne i fjor høst, fortalte Jesper Dønnestad Brandt at en vanlig Normal-butikk «er på 250–400 kvadratmet­er, har rundt 3000 produkter - hvorav 100 skiftes ut hver uke - og ligger enten i et kjøpesente­r eller sentralt plassert i en by, med andre butikker rundt seg».

Den aller første butikken ble faktisk åpnet i Sørlandsse­nteret i juni 2017. Siden har forholdet til Thon-systemet bare blitt tettere, ja naermest symbiotisk.

MASSE ARBEIDSPLA­SSER

Arbeidspla­sser blir det også av slik ekspansjon. Per utgangen av juli 2018 var det 112 ansatte i de davaerende butikkene. Ett år senere hadde tallet vokst med mer enn tigangen til 1244. Men ettersom butikkene har kommet til året igjennom, og ettersom det helt sikkert er en del deltidssti­llinger, som så ofte i handelen, sysselsatt­e Normal Norge «bare» 353 årsverk i regnskapså­ret 2019.

Jesper Dønnestad Brandt og Michael Eeg står begge oppført som daglige ledere i Normal Norge AS. Indirekte deler de også 25 prosent av aksjene i selskapet. Danske

Normal A/S, som inngår i superrike Anders Holch Povlsens Bestseller-konsern, har 75 prosent.

Da Faedreland­svennen ringer Jesper Dønnestad Brandt for å be om kommentare­r til 2019-regnskapet, lar han det skinne gjennom at han er fornøyd, men henviser ellers til styreleder Torben Ø. Mouritzen.

Mouritzen svarer ikke på henvendels­en. Man kan imidlertid merke seg en annen bemerkning han har i styreberet­ningen: Når den fulle effekt av økt aktivitet slår inn, skal også lønnsomhet­en øke.

Og det i et handelskon­sern som riktignok har informativ­e nettsider, men som har valgt å ligge helt unna netthandel.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) ?? En normal Normal-butikk, som det nå er minst 80 av. Fargebruk og innredning­sdesign går igjen i alle.
FOTO: KJARTAN BJELLAND (ARKIV) En normal Normal-butikk, som det nå er minst 80 av. Fargebruk og innredning­sdesign går igjen i alle.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN (ARKIV) ?? Originalte­kst til dette arkivbilde­t fra september 2018: «Jesper Dønnestad Brandt (t.v.) og Michael Eeg har vaert kompiser siden barndommen i Danmark. Nå bor de i Kristiansa­nd, begge to, og styrer rakettveks­ten til butikkonse­ptet Normal. I februar åpner de nok en Normal-butikk i Kristiansa­nd, denne gangen på senteret i bakgrunnen - Amfi Vågsbygd.»
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN (ARKIV) Originalte­kst til dette arkivbilde­t fra september 2018: «Jesper Dønnestad Brandt (t.v.) og Michael Eeg har vaert kompiser siden barndommen i Danmark. Nå bor de i Kristiansa­nd, begge to, og styrer rakettveks­ten til butikkonse­ptet Normal. I februar åpner de nok en Normal-butikk i Kristiansa­nd, denne gangen på senteret i bakgrunnen - Amfi Vågsbygd.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway