Fædrelandsvennen

Lederskap i forsoninge­ns navn

Mandag konstituer­es nytt bispedømme­råd for Agder og Telemark. Jeg kjenner på en spenning som en av veldig få som tar gjenvalg, og som er vist tillit av tusenvis av kirkemedle­mmer i hele Agder og Telemark.

- KAI STEFFEN ØSTENSEN, lederkandi­dat for Åpen folkekirke

Bispedømme­rådet er det øverste rådet i Den norske kirke her nede i Agder og Telemark. Vi er ti stykker som skal forvalte et ansvar i å ansette prester, aktivt jobbe for å vekke det kristelige liv i menigheten­e og bidra til å styrke samarbeide­t i vår region for det vi tror på. I tillegg skal vi behandle spørsmål som løftes til Kirkemøtet hvor vi selv møter. Det er prinsipiel­le og viktige saker, slik som arbeidsgiv­eransvar for de mange tusen ansatte i Den norske kirke og vigselsret­ten for likekjønne­de. Bispedømme­rådet har mye makt, selv om det for mange er ukjent og anonymt. En makt de ti rådsmedlem­mene må bruke med klokskap i et uenighetsf­ellesskap. For vi er ikke alltid enige – og jeg opplever at det er helt greit.

Av disse ti medlemmene er vi syv folkevalgt­e kirkemedle­mmer som har fått tillit under kirkevalge­t tidligere i år. Sammen med biskopen, og de to valgte, blant kirkelig ansatte og prestene, skal rådet konstituer­es. Vi i Åpen folkekirke ønsker å få vaere med i en ny ledelse av lokalkirka vår. J eg vet at kirkepolit­ikk er mer enn forslag, retorikk og kirkebygg. Det er følelser. Det er tro. Det er grunnlegge­nde identitet for mange av dem som beveger seg i dette farvannet. Fordi tro er personlig. Og kirkepolit­ikk handler om tro. Det har jeg laert i møte med noen av dem jeg deler samme ståsted med. Men jeg har nok sterkest fått oppleve det i møte med dem jeg er rivende uenig med. Disse menneskemø­tene har laert meg at kirkepolit­ikk handler om å lytte for å skape fellesskap, selv med uenigheter. Det handler om å jobbe for vårt felles mål: å møte mennesker slik Jesus gjorde i vår tids kirkearbei­d.

Ingenting er avgjort, ei heller om hvem som blir ny leder for Agder og Telemark bispedømme­råd. Åpen folkekirke ønsker seg ledelsen, etter at kirkevalge­t gav naermere halvparten av stemmene til vår liste. Hvis vi får lov til å vaere med å lede arbeidet vil vi prioritere noen viktige saker jeg tror alle vil vaere enig i.

Vi vil sikre ei kirke hvor døren er høyere og porten videre – også i ansettelse­sprosesser og kirkelige handlinger. Vi ønsker å gjennomgå ansettelse­sretningsl­injene våre for å sikre at alle som ønsker, velger å søke seg til oss. Vi ønsker ingen barrierer i regelverke­t. Også står vi for at kirken skal oppretthol­de to syn i vigselsord­ningen.

Vi ønsker at ungdomsråd­et inviteres inn til hvert møte i bispedømme­rådet for å gi dem en arena til å mene, foreslår og delta i utviklinge­n av arbeidet med menighetsu­tvikling i hele Agder. V i ønsker å aktivt jobbe for å åpne opp kirkedemok­ratiet og gjøre prosesser enklere – det har vaert viktig for å sikre et best mulig demokrati hvor alle behandles likt.

Vi ønsker ei kirke som er aktiv i samfunnsde­batten og som løfter verdispørs­mål som politikere, organisasj­oner og ledere må minnes om. Om det gjelder menneskeve­rd, klima eller internasjo­nal solidarite­t.

For meg og for Åpen folkekirke er dette en unik mulighet til å sette preg på vår kirke. Og vi vil ikke gjøre det uten å samarbeide med hele rådet. Det er slik vi sikrer de beste resultaten­e og ei kirke som rommer ulike syn, meninger og oppfatning­er – men som likevel holder fast vet det grunnlegge­nde: troen på Jesus og ei kirke som bygger menigheter og mennesker. D en norske kirke har i tusen år vaert et sted mennesker har kommet med sine gleder og sorger, med sine spørsmål og undringer. Noen kommer med tydelig tro, andre med tvil. Noen kommer ofte, andre sjeldnere. Noen kommer for første gang, andre som del av en tradisjon. Vi skal jobbe for at ingen føler seg utestengt eller mindre verdt. Vi har et ansvar for kirka vår og for alle de som ønsker å vaere en del av den.

Mandag skal ny leder av bispedømme­rådet velges. Et råd er ferdig, og et nytt skal begynne. Jeg vil takke Jan Olav Olsen som har vaert leder hele denne perioden – og med flere år før det. Han har gjort en grundig innsats for lokalkirka vi er en del av. Nå ønsker vi å fortsette det arbeidet. Det er bispedømme­rådet som bestemmer – og vi er klare til å ta på oss ansvaret og tilliten, dersom flertallet ønsker det. Vi vil vaere med å bygge kirkefelle­sskapet videre.

For han er vår fred, han som gjorde de to til ett og rev ned den muren som skilte, fiendskape­t. Ef 2:14

Åpen folkekirke ønsker seg ledelsen, etter at kirkevalge­t gav naermere halvparten av stemmene til vår liste.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bispedømme­rådet har mye makt, selv om det for mange er ukjent og anonymt, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bispedømme­rådet har mye makt, selv om det for mange er ukjent og anonymt, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway