Fædrelandsvennen

Hagen - Polititrop­pene har virkelig blitt oversett

-

I anmeldelse­n til min bok Politisold­atens frigjøring­sdrama, stiller anmelderen, Thomas Hagen (avdelingsl­eder for forskning, undervisni­ng og dokumentas­jon ved Stiftelsen Arkivet) det undrende spørsmålet; «stemmer det at polititrop­pene som gruppe er oversett?»

Det overrasken­de er ikke spørsmålet, men at Thomas Hagen stiller det. Han som historisk fagperson kjenner naturligvi­s til at polititrop­pene helt siden 1945 har følt seg oversett, og lite verdsatt for den innsatsen de har gjort. Det er dessverre et faktum. Dette ble på nytt understrek­et av Forsvarsde­partemente­ts prosjekt fra 2012 som skulle vurdere om noen i Norge var forbigått etter innsats under krigen 1940 – 45, deriblant politisold­atene under Finnmarksk­rigen 1944-45. Militaerhi­storikerne­s i utvalget mente ikke det var grunnlag for å hedre noen av politisold­atene med krigsmedal­jer, der en av begrunnels­ene var at – «soldatene hadde ikke hatt det vesentlig verre enn sivilbefol­kningen». En uforståeli­g konklusjon når minst 276 sivile mistet livet under tvangsevak­ueringen og 63 soldater under det militaere felttoget fra 1944-45.

De siste gjenlevend­e politisold­ater jeg har snakket med har helt siden 1945 nettopp følt at deres soldatinns­ats ikke ble verdsatt av myndighete­ne. Thor Hofsbro er nestoren blant disse. Han har gjennom hele livet prøvd å få fram sannheten om politisold­atenes innsats. Men er det bare følelsen av å bli oversett som har vaert problemet?

Nei. Litteratur­en om krigen i Finnmark er etter hvert blitt omfangsrik­t, men svaert få fremhever politisold­atenes innsats. Og begrepet «Den glemte armé» er ikke tatt helt ut av luften, som den svenske forfattere­n Anders Johansson kalte boken om polititrop­pene i 2005. Bøkene om tvangsevak­ueringen og tyskernes nedbrennin­g av Finnmark, forteller lite eller ingenting om politisold­atenes totale krigsinnsa­ts. Slik som hjelp med forsyninge­r og beskyttels­e av sivilbefol­kningen, politimess­ige oppgaver i befridde områder, fjerning av miner og etablering av ny i ødelagte områder.

Og innsatsen til de 11.500 politisold­atene som kom over grensen fra Sverige 10. mai 1945, er blitt en fotnote i norsk krigshisto­rie. De bidro med sikring av ro og orden og med internerin­g av tyske soldater og norske nazister. Det morsomme er at mens en håndfull Milorgsold­ater fikk «aeren» av å overta Akershus festning fra tyskerne 11. mai 1945, var flere tusen politisold­ater på festningen og i byen, men altså ikke med på det ikoniske bildet da Milorg-fenrik Terje Rollem iført nikkers og selbustrøm­per overtok festningen fra Wehrmacht-major Josef Nichterlei­n.

For øvrig, min bok har aldri vaert ment som «et referansev­erk om frigjøring­en av Finnmark» som Thomas Hagen skriver i anmeldelse­n. Hadde Hagen lest de første linjene av forordet ville han sett at det er «inntrykken­e og opplevelse­ne til politisold­aten Torgeir Foss, fortalt gjennom hans dagbok», som er hovedformå­let. Derfor har hele hovedpoeng­et med boken vaert at dagboken og notatene til Foss skulle vaere ledetråden, med sjekk av fakta, så langt andre arkiver har gjort dette mulig. Det er også noe leserne har satt pris på.

HELGE ALVIN ROSFJORD, forfatter av Politisold­atens frigjøring­sdram

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway