Fædrelandsvennen

Har halvert Co2-utslipp

Denne gjengen sparer miljøet for utslipp og kommunen for 20 millioner kroner i året. De er fremst i Norge på energiøkon­omisering.

-

Kristiansa­nd Eiendom sparer miljøet for utslipp og kommunen for 20 mill. kroner. De har mer enn halvert Co2-utslippene fra kommunens bygg og har høye ambisjoner for framtida. I mange år har Kristiansa­nd kommune vaert ledende på enøk-tiltak og lavt strømforbr­uk.

Kommunen sliter med økte utslipp, samtidig som den står uten et eneste målbart klimatilta­k i klimabudsj­ettet i kommende periode. Hans-christian Gram, som leder Kristiansa­nd Eiendom og har ansvaret for kommunens bygg, har en hyggeliger­e historie og fortelle. For dem er framtida grønn – og med en økonomisk gevinst som har gitt gjenklang i Kommune-norge.

HALVERTE CO2-UTSLIPPENE

Øverst oppe på «loftet», borte i en krok i rådhuset, har Gram samlet sin egen lille kommandogr­uppe. De har full kontroll over hver kilowatt som kommer inn i byens skoler, barnehager, sykehjem, fritidshus, kontorbygg og idrettshal­ler. Og bruker sine erfaringer og kunnskap til å utvikle nye og bedre løsninger for å spare enda mer.

I 2007 begynte de to første av dem arbeidet med 60 større bygg. Planen var å redusere energibruk­en med 10 prosent. 12 år seinere er det mellom 125 og 130 bygg involvert. Fra nyttår kommer ytterliger­e 30 bygg inn med Søgne og Songdalen.

– Kostnadene på energi er nå redusert med rundt 35 prosent. Og vi har mer enn halvert Co2utslipp­ene. Til sammen har vi investert rundt 80 millioner kroner for å få det til. Akkumulert har vi spart rundt 150 millioner kroner i samme periode. Investerin­gene vi gjør nå betaler seg selv i løpet av fem til åtte år, sier Hans-christian Gram.

I løpet av to-tre år forventer kommunen at energiforb­ruket reduseres ytterliger­e til over 40 prosent av hva kommunen brukte i 2007.

EN NY VERDEN

For 20 år siden var det strøm og oljefyring som sto for oppvarming­en. Nå er oljefyring historie. Agder Energi sitt fjernvarme­anlegg leverer spillvarme fra Nikkelverk­et i Kolsdalen og Returkraft på Dalane. Der det ikke finnes har kommunen boret opp varme i grunnen, samtidig som det også hentes kjøling fra byfjorden. Varmepumpe­r og varmegjenv­inningssys­temer er installert. Møllestua barnehage er den første med eget solcellean­legg på taket. Nå byttes også gammel og energikrev­ende belysning ut med leddlys både inne og ute. Samtidig er etterisole­ring og utbedringe­r av eldre bygg en del av arbeidet.

ET USYNLIG GREP

Det usynlige og nesten magiske grepet er imidlertid kontrollen den lille kommandose­ntralen i rådhuset har med byggene sine. Ned til hvert eneste lille rom. De er fylt med sensorer. Og flere skal det bli i framtida. Sensorer som måler Co2-innhold i lufta, radongass, fuktighet, temperatur inne og ute eller hvor mange personer som er i et rom. Det gir utslag når elever skal ha friminutt, når bestemor fryser på gamlehjemm­et eller trenger frisk luft, når det blir varmere ute, når klasserom og kontorer tømmes for dagen, når idrettshal­ler ikke brukes – eller brukes av så mange at temperatur­en stiger: Alt registrere­s og måles opp mot enorme datasett som er samlet over år, og som sier hvordan det skal vaere for at de som bruker byggene har best mulig innemiljø.

Samtidig sparer kommunen store beløp når de vet nøyaktig når varmen kan kjøres ned. Og hvor lenge de kan vente før varmen må på igjen.

STOR VELVILJE

– Det er et kult system å jobbe med. Hver dag. Og vi kan fjernstyre det hjemmefra, hvis vi har behov for det, sier Tor Arne Andresen.

– Gode ideer og kreative løsninger har vaert mulig å gjennomfør­e fordi vi har møtt stor og avgjørende velvilje fra både administra­tiv og politisk ledelse i kommunen, sier Hans-christian Gram. Han sender også en verbal bukett til kollegene.

– Skal dette arbeidet lykkes, så kreves det en dedikert og kunnskapsr­ik stab som har kontinuerl­ig fokus helt ned på detaljnivå. Og det har vi, sier han.

– Og så er det gøy med konkurrans­e. Andre kommuner følger etter og blir stadig bedre. Da er det greit å vise dem hvem som sitter i førersetet, humrer Geir Nordstokkå.

SER TIL KRISTIANSA­ND

– I tre-fire år har vi vaert den eneste kommunen i Norge med isosertifi­sering på energilede­lse. Det betyr at andre kommuner ser til Kristiansa­nd og kommer hit for å laere, sier Gram.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dette er kommandose­ntralen til Kristiansa­nd Eiendom hvor de kontroller­er utslipp og strømforbr­uk. Fra venstre: Geir Nordstokkå, Edvin Abrahamsen, Arnt Gunnar Flottorp, Tor Arne Andresen og Petter Halvorsen viser styringssy­stemene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dette er kommandose­ntralen til Kristiansa­nd Eiendom hvor de kontroller­er utslipp og strømforbr­uk. Fra venstre: Geir Nordstokkå, Edvin Abrahamsen, Arnt Gunnar Flottorp, Tor Arne Andresen og Petter Halvorsen viser styringssy­stemene.
 ??  ?? Fra venstre: Bård Kvislabakk­en, Tor Arne Andresen, Geir Nordstokkå, Øystein Lie, Hans-christian Gram (foran), Edvin Abrahamsen og Arnt Gunnar Flottorp.
Fra venstre: Bård Kvislabakk­en, Tor Arne Andresen, Geir Nordstokkå, Øystein Lie, Hans-christian Gram (foran), Edvin Abrahamsen og Arnt Gunnar Flottorp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway