Fædrelandsvennen

Smaksprøve­r på jula

- TORBJØRN WITZØE

Jula har mange smaker. Matkulturs­enteret på Odderøya lot barn og voksne smaker på noen av dem.

– Vi skal ha 3–4 slike åpne publikumsd­ager i året, og da ha tema som passer årstida. Denne gangen var det smaken av jul som var temaet, sier avdelingsl­eder Helene Isaksen ved Geitmyra Kristiansa­nd matkulturs­enter for barn.

Blant det de besøkende fikk smake på var Geitmyras egen eplegløgg og barnas julepølser. Sistnevnte var godt krydret, og enda mer smakfull enn de fleste variantene som finner i dagligvare­forretning­enes kjølediske­r.

– Jeg tror nok jeg satte enda mer pris på julepølsa enn det barna mine gjorde. Den var virkelig god. Ellers må jeg skryte av opplegget her ute. Et virkelig flott tilbud til de unge, sier Nina Hardeland Skåra.

Heiden (4) og Vårin (7) lot seg begeistre av grisehodet som laerer Nicolai Brenna Ertzeid ved matkulturs­enteret viste dem.

– Det er viktig å vise de unge råstoffene som blir til pølse og annen mat, sier Nicolai Brenna Ertzeid.

På matkulturs­enteret skal de unge laere om sørlandsk matkultur, med stor fokus på fisk og annen sjømat. Ines Liene som var en av 13 frivillige som lørdag bidro under den åpne publikumsd­agen tilberedte smaksprøve­r av torsketung­e.

– Mange av barna rynker litt på nesa ettersom de først har fått sett hvordan torsketung­a ser ut på en fersk fisk. Men når jeg forteller dem at det smaker omtrent som fiskepinne våger de fleste å smake, sier hun.

På smaksprøve­menyen står også julepizza. Gabriel Quiroga tar en nystekt velduftend­e pizza med ribbe og rosenkål ut av den vedfyrte pizzaovnen.

– Alle får mye rester i jula, og da passer det perfekt å bruke mye av dette på en pizza, sier han.

Helene Isaksen anslår at det var rundt 500 innom på publikumsd­agen på lørdag.

– I motsetning til på åpningsarr­angementet da det var hele 2000 her, fikk vi denne gangen god tid til å snakke med barna på de forskjelli­ge stasjonene, sier hun.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Smaken av jul var temaet da avdelingsl­eder Helene Isaksen lørdag inviterte til åpen dag på Geitmyra Kristiansa­nd matkulturs­enter for barn på Odderøya.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Smaken av jul var temaet da avdelingsl­eder Helene Isaksen lørdag inviterte til åpen dag på Geitmyra Kristiansa­nd matkulturs­enter for barn på Odderøya.
 ??  ?? Laerer Nicolai Brenna Ertzeid viser fram grisehodet til Heiden og Vårin Hardeland Skåra.
Laerer Nicolai Brenna Ertzeid viser fram grisehodet til Heiden og Vårin Hardeland Skåra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway