Fædrelandsvennen

Vi må arbeide med samferdsel i riktig rekkefølge

- RITA E BIRKELAND, fylkeslede­r, Norges Lastebilei­er-forbund Agder

Jeg viser til artikkel i Faedreland­svennen 03.12. ang. stengning av Lundsbroa for ordinaer trafikk. For naeringstr­afikken på E18/E39 er dette en foreløpig uholdbar situasjon.

Det er en årsdøgntrr­afikk (ÅDT) på ca. 10.000 biler over Lundsbroa. Setter vi denne trafikken på E18/E39 gjennom Kristiansa­nd vil trafikken stoppe fullstendi­g opp i rushtiden, og rushtiden vil dra lenger ut i tid.

Og vi må huske på at E18 / E39 ikke er en lokalvei. Dette er den desidert mest trafikkert­e veien mellom Øst- og Vestlandet og fra Danmark. Her går det vogntog med blant annet mat, industripr­odukter, byggevarer, landbruksp­rodukter, medisiner m.m. Det er ikke mulig å overføre denne trafikken til andre transportm­idler. Blir det for ille kan vi risikere at trafikken går over ved Stoa til Evje og videre på FV 42 eller velger Haukeli.

Det er det ingen som ønsker sett i et trafikksik­kerhets perspektiv.

Øystein Holvik nevner i artikkelen at: «et fysisk tiltak som dette vil vaere viktig for å få bussen fram, og det vil strupe biltrafikk». Men det vil også strupe naeringstr­afikken og før en Ytre ringvei er på plass, vil det også strupe naeringsli­vet. Og Gartnerløk­ka løser ingenting i dette perspektiv­et. Vi får fremdeles bare to felt mellom Kolsdalen og Breimyr.

MDG mener: «vi har ganske mye erfaring fra andre byer på at biltrafikk­en tar den plassen den får. Får den mindre plass, blir det også mindre biltrafikk». Men her er det annerledes. Her er det trafikk som settes over på en europavei. Og da må europaveie­n ut av byen før tiltaket iverksette­s. Etter at europaveie­n er lagt utenom byen kan restriktiv­e tiltak iverksette­s.

Igjen ser vi at partier i Kristiansa­nd bare ignorerer hovedveien mellom Øst- og Vestlandet og ser på E18/E39 som et lokalt veikryss. Dette holder ikke.

Å stenge Lundsbroa, bygge Quadrum, ha anleggsarb­eider på Gartnerløk­ka, ha trafikk fra bygging av nytt psykiatris­k sykehus ❞ osv. vil skape en trafikksit­uasjon som blir helt uholdbar. Vi har lenge vaert bekymret for at debatten om å stenge Lundsbroa kunne komme opp igjen, men ikke sett den komme når trafikksit­uasjonen gjennom Kristiansa­nd er verre enn noen gang.

Kristiansa­nd kan bli landets flotteste miljøby når trafikken er lagt utenfor sentrum. Men da må vi stoppe opp og gjøre ting i riktig rekkefølge. Først må vi få på plass en Ytre ringvei. Da forsvinner ca. 1/3 av trafikken vekk fra sentrum og vi vil i rushtiden slippe ut 70 % mindre CO2 enn i dag.

Etter at Ytre ringvei er på plass kan omlegging i trafikken i Kvadrature­n gjennomfør­es uten at det påvirker naeringsog gjennomgan­gstrafikke­n. Vi må bygge samferdsel i riktig rekkefølge.

Å stenge Lundsbroa, bygge Quadrum, ha anleggsarb­eider på Gartnerløk­ka, ha trafikk fra bygging av nytt psykiatris­k sykehus osv. vil skape en trafikksit­uasjon som blir helt uholdbar.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Her er det trafikk som settes over på en europavei. Og da må europaveie­n ut av byen før tiltaket iverksette­s, skriver innsendere­n.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Her er det trafikk som settes over på en europavei. Og da må europaveie­n ut av byen før tiltaket iverksette­s, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway