Fædrelandsvennen

En ny juletradis­jon

-

«Det er veldig godt at det er så mange som bryr seg», forteller Kjersti. I fjor var hun kreftsyk og måtte tilbringe store deler av desember på Radiumhosp­italet.

Få måneder i forveien fikk hun den tøffe beskjeden. Hun hadde fått kreft. Spredning til lymfene under armen og i halsen. Dermed ble ikke julen som Kjersti er vant til.

Dessverre er det mange som har det slik. Mens de fleste teller ned til en tradisjons­rik feiring med familie og venner, er det andre som gruer seg til hele desember. For dem som får en kreftdiagn­ose blir livet snudd på hodet. Og vil kanskje aldri bli det samme.

Uansett om du skal tilbringe julen på sykehus eller hjemme, skal du ikke behøve å føle deg alene. Den viktigste julegaven vi kan gi er å vise at vi bryr oss om dem som har det vanskelig. Heldigvis er det mange måter å gjøre det på. Vi kan for eksempel gi av tiden vår. Ta opp telefonen, dra på hjemmebesø­k eller hjelpe til med et aerend. Vi kan engasjere oss som frivillig. Gi penger til en veldedig organisasj­on. Eller vi kan sende en stjerne til noen som må tilbringe julen på sykehus.

Sistnevnte er det mange tusen nordmenn som velger å gjøre. Ofte vet de ikke til hvem, hvor pasienten ligger eller hvordan det kommer til å gå med vedkommend­e. Men det som er sikkert er at noen får glede av stjernen, at den kan gi håp, julestemni­ng og trøst i en vanskelig stund. Pengene vi samler inn går til forskning som kan redde liv.

For seks år siden var 19 sykehus med på Kreftforen­ingens julestjern­eaksjon og det ble hengt opp nesten 500 stjerner. Denne julen skal rekordmang­e 97 sykehus og sykehjem delta, og vi har et mål om at 15 000 stjerner skal lyse opp sykehusvin­duer og korridorer over hele landet. En formidabel økning med andre ord.

Det er gledelig å se at så mange ønsker å bidra, men vi kan ikke gi oss der. Hvert år rammes om lag 34 000 personer av kreft i Norge. En del av disse må gjennomgå tøff kreftbehan­dling i julen. De ofte lange og avanserte kreftbehan­dlingene tar aldri ferie.

Å gi bort en stjerne har blitt en ny juletradis­jon. En tradisjon som bidrar til håp og glede for medmennesk­er som har det vanskeNå ønsker vi at enda flere engasjerer seg. En stjerne i vinduet gjør ikke frisk, men den er et lite lyspunkt som minner om at du ikke er alene.

I år skal Kjersti feire jul hjemme, og det er hennes tur til å sende en stjerne. Hun sier: «Jeg vet hvor mye det betyr. Bak hver eneste stjerne står et menneske som bryr seg».

ANNE LISE RYEL, generalsek­retaer i Kreftforen­ingen

GEIR O. WEHUS, distriktss­jef Kreftforen­ingen Agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway