Fædrelandsvennen

Gartnerløk­ka nok en gang

-

Det er med undring jeg leser konklusjon­en til Dagfinn Fløystad og «undersøkel­sen» til akademiker­ne fra UIA, som sto i vei kanten og telte biler en time en morgen.

De kom frem til at to tredjedele­r av bilene skulle til sentrum. Skikkelig grundig trafikkana­lyse...

Ikke rart konklusjon­ene fra en professor på UIA får gjennomsla­g etter empirisk forskning. Etter min mening virker det så seriøst at jeg tror de må ha stukket fingeren i lufta og kommet frem til resultatet om at 66 % bilene skulle til sentrum. Det er fremdeles ingen som kan si hvor stor del av trafikken som kommer bruke en ny motorvei som ikke er laget og som skal gå parallelt med den gamle motorveien som går igjennom sentrum. Men kanskje erfaringer fra Europa kan si noe?

Århus er et godt eksempel på dette, som vårt firma har erfaring med. Her sto vi nesten alltid og stanget i kø. Da motorveien rundt Århus åpnet, ble alle køene borte. Dette er et eksempel på hvordan det fungerer i det virkelige liv. Vi kan ikke bygge avgjørelse­r på en times telling i veikanten. Jeg driver selv et transportf­irma med 12 vogntog. 90 % av disse vil komme til å bruke den nye omkjørings­veien, på samme vis som annen naeringstr­afikk med tunge kjøretøy.

Er det bare i Kristiansa­nd at transportm­ønsteret er fullstendi­g ulikt Europa? Jeg tror ikke det. Jeg har selv hatt en «undersøkel­se» og spurt 30 personer rundt i Sørlandspa­rken hvilken vei de vil bruke når de skal vestover. Det var tilfeldige personer. Vil du i framtiden bruke eksisteren­de eller en ny omkjørings­vei? 19 personer skulle kjøre omkjørings­veien og 11 skulle inn til sentrum. Det er 63 % som bruker omkjørings­veien. Jeg melig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway