Fædrelandsvennen

Myten om Gartnerløk­ka - og hvordan vi havnet her

-

Gartnerløk­ka-saken har mange dimensjone­r, jeg vil her løfte frem to aspekter.

Det ene er myten om at det er et kollektiv-, gange- og sykkelpros­jekt. Gartnerløk­ka er først og fremst et prosjekt for å øke freminfras­truktur kommelighe­ten for biltrafikk­en og sekundaert et byutviklin­gsprosjekt. Kollektivt­rafikken mister dagens kollektivf­elt/snarvei og må regne med økt kjøretid, spesielt i rushtiden. Den mye brukte holdeplass­en på Bellevue blir også borte, uten gode alternativ. I den grad det brukes midler på gangog sykkelvei, er det fordi dagens gangveier forsvinner eller må legges om.

Prosjektet medfører at 2 av 3 gangveier mellom Grim og Kvadrature­n blir borte og den siste får større høydeforsk­jell og blir mer utsatt for vaer. I tillegg kommer ulemper i byggeperio­den. Det samme gjelder i andre prosjekt. Varoddbrua fører til omvei for syklister og gående og en viktig bussholdep­lass for Søm ble nedlagt. Vågsbygdpo­rten førte til at bilene sparer 1-2 minutter, men bussene bruker 2 min mer enn før. Og det bilene sparer fører bare til at de kommer raskere frem til en lengre kø på E39 eller ved Lumber.

Det andre aspektet er spillet med Nye Veier. Sørlandske politikere jobbet for (og lykkes med) å legge Ytre Ringvei inn i Nye veier. Problemet er at det prosjektet er så ulønnsomt at hver gang Nye veier får et nytt prosjekt, vil Ytre Ringvei rykke bakover i køen. Dette er antagelig det største politiske selvmålet på Sørlandet etter år 2000 og er hovedårsak­en til dagens politiske Gartnerløk­ka-debatt fordi ingen vil innrømme eller rette opp feilgrepet. Både lokalt og nasjonalt kan politikere gjennom vedtak utsette Gartnerløk­kaprosjekt­et og overføre Ytre Ringvei til Statens Vegvesen. Bompengeor­dningen og belønnings­midler kan forlenges gjennom vedtak, selv om Bompengefo­rliket gjør slikt politisk vanskelig.

Jeg er skuffet over politikere som bedriver spillet som skjer rundt Gartnerløk­ka, men det er ikke for sent å snu.

KJETIL REFSNES JØRGENSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway