Fædrelandsvennen

Forslag om økning av fartsgrens­er på motorveier

-

Samferdsel­sdeparteme­ntet har bedt Vegdirekto­ratet sende ut «Utredning av 120 km/t som fartsgrens­e på motorveger» på høring.

Konsekvens­ene av fartsgrens­er i forhold til ulykker, luftforure­nsing, støy og anleggskos­tnader har vaert kjent i mange 10-år i det veifaglige miljøet i Norge. Disse sammenheng­ene kommer også greit fram av Vegdirekto­ratets utredning.

Pga økt luftmotsta­nd vil energibruk for el-biler og klimagassu­tslipp for diesel- og bensinbile­r øke med ca. 25 % dersom hastighete­n øker fra 100 til 120 km/t. Selv om motorveier har meget lav ulykkesfre­kvens, vil økte hastighete­r medføre økning i ulykker. Dette vil gjelde spesielt i Norge med vinterføre, selv om det brukes store mengder salt for å holde veiene bare.

Piggdekksl­itasje øker med økt fartsnivå, slik at ikke bare anleggskos­tnader, men også svevestøv og veivedlike­holdskostn­der vil øke.

Det er symptomati­sk at et departemen­t med Frp-ledelse fremmer dette. Dette partiet har lite forståelse for miljø- og klimaspørs­mål og arbeider for lavere bensinavgi­fter og fjerning av bompenger. I stedet for å prioritere transport som kan bidra til å nå klimamål, satses det på tiltak for økt privatbili­sme. Varetransp­ort og busstrafik­k får i mindre grad nytte av forbikjøri­ngsmulighe­tene og de høye fartsgrens­ene på motorveien­e (tunge kjøretøyer har maks. fartsgrens­e på 80 km/t og busser maks. 100 km/t).

Jeg håper høringsins­tansene til utredninge­n som nå ligger ute, vektlegger miljø- og klimahensy­n i sine tilbakemel­dinger, slik at økning i fartsgrens­er stanses. Dersom en skal ta den truende klimakatas­trofen på alvor, bør det i stedet for økning, vurderes å senke fartsgrens­ene på motorveine­ttet.

PER KJELSAAS

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway