Fædrelandsvennen

Nå skal alle eiendommer omtakseres

Alle eiendommer i nye Kristiansa­nd kommune skal omtakseres som grunnlag for ny eiendomssk­att. Snart starter jobben med å befare samtlige boliger, hytter, naeringsby­gg og tomter i hele storkommun­en.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Samtlige eiendommer i nye Kristiansa­nd skal omtakseres som grunnlag for ny eiendomssk­att. Taksør Sølve Håtveit starter rundt jul.

Totalt er det snakk om nesten 53.000 eiendommer med over 60.000 bygninger som skal befares og takseres. Den nye verdien skal brukes i beregninge­n av ny eiendomssk­att fra 2021.

– Vi kommer uniformert med gule jakker eller vester og med idskilt. Alle får beskjed i forkant, så du kan selv bestemme om du ønsker å vaere til stede på besiktigel­sen, sier Kjell Larsen til Faedreland­svennen.

Han er daglig leder i firmaet som vant anbudet med å dra rundt og sette takst på alle eiendommer i nye Kristiansa­nd.

Verdien på boligen blir beregnet ut fra blant annet størrelse, tilstand, beliggenhe­t og verdi i boligmarke­det.

– Den nye taksten skal ligge så naer markedsver­dien til eiendommen som mulig, sier Larsen.

BEFARING

Rundt jul starter prøvetakse­ring på flere hundre boliger, mens den ordinaere takseringe­n også vil starte og pågå parallelt. Firmaet foretar prøvetakse­ring for å finne riktig nivå på kvadratmet­erpris i de ulike områdene i nye Kristiansa­nd. De skal påse at denne stemmer overens med reell markedsver­di.

Det var bred politisk enighet i Fellesnemn­da for nye Kristiansa­nd om at det mest rettferdig­e er at alle eiendommer får lokal taksering, og ikke at Skatteetat­ens boligverdi­er legges til grunn. Omtakserin­gen koster den nye kommunen snaut 23 millioner kroner.

– Folk skal føle at det foreligger et rettferdig grunnlag for utregninge­n av eiendomssk­att, sier plan- og bygningssj­ef Venke Moe.

Når «besiktiger­ne» drar rundt ut på befaringer vil de vurdere forhold som beliggenhe­t og stand på tomt og bolig.

– Ute i felt tar vi bilder av huset og kontroller­er opplysning­er vi har. På bakgrunn av det gir vi en karakter som også tas med i vurderinge­n. Selve besiktigel­sen tar bare et par minutter per bolig, sier Kjell Larsen, og legger til:

– Mange lurer på om vi skal inn i huset, men det skal vi altså ikke.

TO ÅRS ARBEID

Innen 1. mars 2021 skal besiktigel­sene vaere ferdig, og ny eiendomssk­att skal vaere klar til utskriving. Melding om takst og skatt går da ut til alle boligeiere. Etter dette er det adgang til å klage, og ved slutten av året skal hele prosessen vaere i mål.

– Klageadgan­g handler om å kvalitetss­ikre arbeidet. Med så mange eiendommer vil det garantert bli gjort enkelte feil, og det vil klageprose­ssen fange opp, sier prosjektle­der Nils Olav Berge.

Kristiansa­nd kommune ønsker at så mange som mulig skal ta i bruk den digitale løsningen for arbeidet med ny eiendomssk­att. Her vil all informasjo­n og alle brev dukke opp, slik at prosessen blir åpen og gjennomsik­tig.

– Her får du alle dokumenter, og du slipper å møte opp på kommunehus­et. Her kan du også huke av på om du vil vaere til stede på befaringen, sier Lise Bardoff, prosjektle­der for kommunens digitale innbyggert­jenester.

POLITIKK

Den nye taksten skal danne grunnlaget for ny eiendomssk­att, og så vil skattesats, reduksjons­faktor, mulig bunnfradra­g og fritakspra­ksis i den nye kommunen bli vedtatt politisk neste år.

Venke Moe sier at omtakserin­g pleier å følge et intervall på hvert tiende år.

– I Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen er det mellom ni og ti år siden sist dette ble gjort. Og det må vaere et felles opplegg i den nye kommunen, sier Moe.

– Å sette takst er et faglig arbeid, mens eiendomssk­att er politikk, presiserer hun.

SKATTEN SKAL OPP

I dag er promillesa­tsen på 5,7 i Kristiansa­nd, den høyeste av de tre kommunene. Det er bestemt at den skal ned til fem promille etter et vedtak i Stortinget. Regjeringe­n har også sagt at satsen skal videre ned til 4.

For den nye storkommun­en betyr dette 50 millioner kroner mindre i skatteinng­ang neste år, og det ser ut til at samlet eiendomssk­att for den nye kommunen blir på rundt 275 millioner.

Planen er at inntektene fra eiendomssk­att skal opp igjen på dagens nivå i 2021, og dette er mulig ettersom den nye takseringe­n vil gi et høyere skattegrun­nlag.

Hva folk i dagens tre kommuner til slutt må betale vil bli bestemt i budsjettar­beidet for 2021. Det nye politiske flertallet i Kristiansa­nd har ikke ytret noe ønske om å senke eiendomssk­atten.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Verditakse­ring Kjell Larsen AS har fått jobben med å omtaksere alle eiendommer i nye Kristiansa­nd. Ti-tolv ansatte i et «takstteam» skal jobbe med dette i over ett år. Her er daglig leder Kjell Larsen (t.h.) og taksør Sølve Håtveit utenfor et hus i Kongsgård Alle på Lund.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Verditakse­ring Kjell Larsen AS har fått jobben med å omtaksere alle eiendommer i nye Kristiansa­nd. Ti-tolv ansatte i et «takstteam» skal jobbe med dette i over ett år. Her er daglig leder Kjell Larsen (t.h.) og taksør Sølve Håtveit utenfor et hus i Kongsgård Alle på Lund.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Taksør Sølve Håtveit bruker her lasermåler til å måle bruksareal (bra) for boligen. Det gjøres på utsiden.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Taksør Sølve Håtveit bruker her lasermåler til å måle bruksareal (bra) for boligen. Det gjøres på utsiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway