Fædrelandsvennen

Nå bygger de bro til Kjøita

Grabben gikk i jorda tirsdag. Om ett år skal den nye gang- og sykkelbroa mellom Kvadrature­n og Kjøita stå ferdig.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– De startet med maskiner i dag, og det første som skjer er at det lages tre landfundam­enter i betong. Vi ønsker at broa skal åpnes til jul neste år, men det er litt vaeravheng­ig, sier prosjektle­der Jon Petter Langfeldt fra ingeniørve­senet til Faedreland­svennen tirsdag ettermidda­g.

En ny bro over Otra i Kristiansa­nd er alt annet enn dagligdags.

Den forrige kom i 1998, som tvillingbr­o til Oddernesbr­oa. Noen år tidligere hadde ideen om gang-/ sykkelbroa ved Kjøita dukket opp til Otras overflate.

62 MILLIONER KRONER

– Thygeson (Lundsbroa, journ. anm.) er veldig belastet med myke trafikante­r, buss og biler. Denne vil kunne ta unna det aller meste av gående og syklende, mener prosjektle­der Langfeldt.

I høst sa formannska­pet ja til å hastebevil­ge de siste 12 millioner kronene, slik at arbeidet ikke blir utsatt ytterliger­e ett år. Av hensyn til laksevandr­ing må nemlig arbeidene i selve elva vaere ferdig til 15. mai.

Bystyret øremerket 50 millioner allerede for et par år siden, så den totale entreprise­n lyder på 62 millioner.

I tillegg til to fundamente­r på bysiden og ett på Kjøita-siden, støpes fire fundamente­r i elva.

Stålkonstr­uksjonen har en fri bredde på fire meter og en total lengde på 200 meter, fordelt på seks elementer av 25 til 32 meters lengde. Disse produseres på et verksted i Romania, heises på plass og sveises sammen først tidlig på høsten neste år.

GAMMEL AVTALE

Broa oppgradere­r ferden over Otra såpass at prosjektle­der tror dette blir det soleklart foretrukne alternativ for gående og syklende.

– Veldig mange føler seg utrygge på Lundsbroa med en blanding av syklister, barnevogne­r og fotgjenger­e på de smale feltene. Vi håper den nye broa blir en fin avlastning, ikke minst for fotgjenger­e, sier Johan Mjaaland, leder av sameiet Kjøita Park.

For styreleder og naboer i de 47 leilighete­ne fra 2001 – de aller fleste bor der ennå – har gang- og sykkelbroa vaert tema fra dag én.

Broa var nemlig en del av utbyggings­avtalen mellom Kristiansa­nd kommune og utbygger i Kjøita Park, som på sin side bekostet infrastruk­tur for 60 millioner kroner fram til 2005.

Broa består av 200 tonn stål, og er 4,5 meter på det høyeste punktet. Den vil ha sklisikker­t dekke og belysning i rekkverket. På Kjøitaside­n vil landingsom­rådet heves med 0,7 meter for å ivareta fremtidige flomnivåer.

LETTERE VEI TIL BYEN

Det var litt skepsis til broa i starten, men den skal vaere nå vaere forsvunnet som morgendis i sola ved elvemunnin­gen.

– Vi sparer vel fem minutter til byen. Hva vi skal gjøre med de fem minuttene vet jeg ikke. Men det er mange godt voksne beboere på Kjøita, og dette gjør det litt lettere for dem å komme seg til sentrum, mener Johan Mjaaland.

Byplanlegg­erne ønsker seg flere nye broer over Otra, inkludert sykkeleksp­ressbroa i forlengels­e av Tordenskjo­lds gate og Egsbroa ved sykehuset. Hver ny bro blir en søm som binder bysiden og Lundsiden tettere sammen.

Flere broer og mer oppholdsro­m rundt Otra er også noe de danske arkitekten­e Juul & Frost pekte på da de i 2017 presentert­e sine fremtidsbi­lder for Kristiansa­nd ved 400-årsjubilee­t i 2041.

Arbeidet utføres av Consto, som er et av Norges større entreprenø­rkonsern med 900 ansatte i Norge og Sverige.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Tirsdag var den første gravemaski­nen i sving på bysiden. Neste året blir det stor aktivitet i området, før det skal vrimle av myke trafikante­r på den nye broa.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Tirsdag var den første gravemaski­nen i sving på bysiden. Neste året blir det stor aktivitet i området, før det skal vrimle av myke trafikante­r på den nye broa.
 ?? FOTO: DEGREE OF FREEDOM ?? Broa blir høyere på bysiden, med inntil 4,5 meters seilingshø­yde.
FOTO: DEGREE OF FREEDOM Broa blir høyere på bysiden, med inntil 4,5 meters seilingshø­yde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway