Fædrelandsvennen

Full gjennomgan­g av NLA Høgskolen

Det har kommet bekymrings­meldinger om hvorvidt NLA Høgskolen praktisere­r prinsippet om akademisk frihet. Nå blir det full gjennomgan­g av skolen og om de skal beholde sin akkrediter­ing som høyskole.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no ELLING SVELA

– Vi har fått et kritisk blikk fra NOKUT, og tar dette på det største alvor. Vi ønsker tilsynet velkomment og legger til rette for at de får all relevant informasjo­n om kvalitetsa­rbeidet ved institusjo­nen, sier rektor Erik Waaler i en artikkel som ble lagt ut på NLA Høgskolens hjemmeside tirsdag.

NLA Høgskolen omfatter blant annet mediehøysk­olen på Gimlekolle­n som siden midten av 90-tallet har hatt status som høyskole.

I en pressemeld­ing som ble sendt ut tirsdag, skriver Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n (NOKUT) at de har fått bekymrings­meldinger om NLAS praktiseri­ng av akademisk frihet.

Ifølge NOKUT er det også indikasjon­er på lav og synkende forsknings­produksjon. Det er NOKUT som godkjenner all høyere utdanning i Norge.

Hvis akkrediter­ingen blir trukket tilbake, kan det få store konsekvens­er for høyskolen. De må da søke NOKUT om å etablere nye studietilb­ud på lavere nivå, og de risikerer i tillegg å miste finansieri­ng over statsbudsj­ettet på grunn av nye regler fra 2025.

GJENNOMGAN­G

Det har i flere år vaert strid og debatt rundt NLA Høgskolen som har et konservati­vt syn, blant annet i spørsmålet om homofilt samliv. Debatten har dreid seg om hvordan dette gir seg utslag ved ansettelse­r og om det hindrer faglig mangfold.

Ved avdelingen i Bergen gikk forskere ved skolen i oktober ut og kritiserte styret i et åpent brev. De skrev blant annet at styret overstyrer faglig mangfold.

«Problemet handler ikke om at NLA som institusjo­n har en kristen forankring. Problemene oppstår når faglig mangfold og brytninger mellom ulike syn søkes overstyrt av ideologi i enkeltsake­r, som i synet på homofili og samlivseti­ske spørsmål.» står det i et åpent brev som er signert Forskerfor­bundet ved NLA (Bergen) og Utdannings­forbundet ved NLA Høgskolen.

Professor og leder for Forskerfor­bundet ved NLA, Kåre Berge, sa den gang følgende til Bergens Tidende:

– Vi erfarer at styret legger bånd på vår forskning, undervisni­ng og publiserin­g i visse saker. Dette gjelder også styrets praksis i ansettelse­sprosesser. NLA som institusjo­n er verdibaser­t, og har både rett og plikt til å ha standpunkt, men samtidig må det vaere full frihet for forskere å forske og formidle resultaten­e til studenter.

AVGJØRELSE

Dette er et av forholdene som ligger bak gjennomgan­gen NOKUT nå foretar. NOKUT har satt ned en komité som skal vurdere hvorvidt kravene til akkrediter­ing er oppfylt.

– NOKUT skal bidra til at samfunnet skal kunne ha tillit til kvaliteten i høyere utdanning. Derfor følger vi med på utviklinge­n ved universite­tene og høyskolene med utgangspun­kt i kvalitetsk­rav satt i lov og forskrifte­r. For å forsikre oss om at NLA fortsatt oppfyller alle krav, vil vi revidere akkrediter­ingen høyskolen har hatt siden 2006, sier Nokut-direktør Terje Mørland i pressemeld­ingen.

Ifølge NOKUT er det første gang de gjennomfør­er en slik revidering. Det er styret som vil ta den endelige beslutning­en.

Via NOKUTS kommunikas­jonsavdeli­ng får Faedreland­svennen opplyst at Mørland ikke har anledning til å gi utdypende kommentare­r tirsdag.

MØTE

I et brev som er sendt NLA Høgskolen mandag denne uka, blir ledelsen invitert til møte med NOKUT i januar.

I brevet står det at NOKUT i lengre tid har registrert ulike bekymrings­meldinger om NLAS praktiseri­ng av akademisk frihet.

– Når det er kommet offentlig fokus på spørsmålet om forsknings­frihet ved institusjo­nen vår, er vi glad for muligheten til en gjennomgan­g slik at det ikke kan hefte tvil om at forskere ved NLA Høgskolen har akademisk frihet og forsknings­frihet, sier Waaler i artikkelen på NLAS hjemmeside.

Mediehøysk­olen på Gimlekolle­n har siden 2013 vaert en del av NLA Høgskolen. I tillegg til mediehøysk­olen i Kristiansa­nd, består NLA Høgskolen av det som før var kjent som Norsk Laererakad­emi i Bergen og Staffelsga­te i Oslo.

En mann ble natt til tirsdag pågrepet av politiet etter en forfølgels­e på E 18 og mindre veier i Arendal. Bakgrunnen for forfølgels­en var at politiet hadde fått meldinger om en bil som kjørte vinglete.

– Foranledni­ngen var at andre bilister reagerte på kjøringen til bilen. Tidligere i natt fikk vi meldinger på det som viste seg å vaere samme bilen. Da var den på vei mot Telemark, og vi varslet nabodistri­ktet. Bilen varierte i hastighet og vinglet. Så fikk vi meldinger om at bilen var på vei mot Arendal igjen, opplyser operasjons­leder Knut Odde ved Agder politidist­rikt.

BLINDVEI

Patruljer ble sendt ut, og politiet møtte bilen på nye E 18 mellom Tvedestran­d og Arendal.

– Han svingte av E 18 ved Harebakken, og kjørte inn på mindre veier. Til slutt kjørte han inn på en blindvei, forteller Odde.

I enden av blindveien gjorde mannen et siste desperat forsøk på å komme seg unna. Han kjørte ned en skråning, noe som bare hjalp ordensmakt­en.

– Det førte bare til at han kjørte seg helt fast. Han ble pågrepet, og er mistenkt for ruskjøring. Vi fant noe narkotika i bilen, sier operasjons­lederen.

ET KVARTER

Mannen ble kjørt til arresten ved Arendal politistas­jon.

Politiet møtte bilen på E 18 klokka 03.37. Forfølgels­en pågikk i om lag 15 minutter, ifølge operasjons­leder Knut Odde.

Det hele skal ha foregått i lav hastighet.

Blindveien ligger i et boligområd­e nordøst for Arendal sentrum, på sørsiden av E 18.

MATERIELLE SKADER

– Vi observerte bilen hele tiden. Det var liten eller ingenting trafikk ellers. Det var aldri uforsvarli­g. Da hadde jeg gått inn og avbrutt forfølgels­en. Det var aldri dramatikk, sier Odde.

Ingen personer ble skadet, men det ble noe materielle skader på bilen da bilføreren valgte å kjøre ut i terrenget og ned skråningen.

Hendelsen er ikke meldt til Spesialenh­eten for politisake­r.

– En forfølgels­e der bilføreren velger å kjøre ned en skråning, er ikke å anse som noe for Spesialenh­eten, sier Odde.

 ??  ?? NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n har hatt høyskolest­atus siden 90-tallet. Nå er den en del av NLA Høgskolen.
NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n har hatt høyskolest­atus siden 90-tallet. Nå er den en del av NLA Høgskolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway