Fædrelandsvennen

Også viktig for oss at han lykkes

Det diskuteres om det var for tidlig å gi Nobels fredspris til Abiy Ahmed Ali. Men også for vår del av verden er det viktig at den etiopiske statsminis­teren lykkes.

- VIDAR UDJUS

annet har mange mennesker mistet livet i etniske opptøyer.

Nobelkomit­eens historie inneholder dessuten flere eksempler på priser som sett i ettertid ikke burde vaert gitt, fordi de ble tildelt sittende politikere som ikke levde opp til forventnin­gene. I 1973 ble prisen delt mellom den nordvietna­mesiske forhandlin­gslederen Le Duc Tho og USAS utenriksmi­nister Henry Kissinger etter at de to hadde forhandlet frem en våpenhvile­avtale i Vietnamkri­gen. Le Duc Tho nektet å motta prisen, Kissinger nektet å komme til Oslo. Sør-koreas president Kim Daejung fikk prisen i 2000 for avspenning med Nord-korea. I ettertid har det kommet fram at Sør-koreas etterretni­ngstjenest­e ble brukt for å lure den norske komiteen. Barack Obama mente i 2009 at han fikk prisen for tidlig, noe mange i ettertid ga ham rett i, deriblant Nobelkomit­eens sekretaer, Geir Lundestad.

Derfor er det ikke vanskelig å sette seg på gjerdet og si at også årets Nobelpris kan ha kommet for tidlig. Ikke minst etter at prisvinner­en selv, som blant annet fikk ros av Nobelkomit­elederen for å ha innført pressefrih­et, under besøket i Norge ikke ville snakke med pressen.

Men denne diskusjone­n kan også snus motsatt vei. Abiy Ahmed Ali er en afrikansk leder som trenger det internasjo­nale samfunnets oppmuntrin­g. Ikke bare har han formelt avsluttet en konflikt med et naboland som tok anslagsvis 100.000 menneskeli­v. Han har også opphevet unntakstil­standen i sitt eget land, gitt amnesti til flere tusen politiske fanger, avviklet pressesens­uren, legalisert tidligere kriminalis­erte opposisjon­sgrupper, lovet frie valg og økt kvinners innflytels­e i sterk grad. Etiopia har i dag en regjering hvor halvparten er kvinner. Lederen av høyesteret­t er en kvinne. Landets president er en kvinne.

Og ikke minst: Den unge etiopiske statsminis­teren har i løpet av sine korte 18 måneder ved makten bidratt i anstrengel­sene for å skape fred i Sudan, Sør-sudan, Kenya/somalia og Eritrea/ Djibouti.

Summen av alt dette er imponerend­e.

Nei, vi har ingen garanti for at utviklinge­n vil fortsette rett fram. Men Abiy Ahmed Ali er det beste håpet Etiopia har, regionen har og vi andre har. I alle fall hvis det er viktig å begrense strømmen av mennesker som i desperasjo­n ikke ser noen annen utvei enn å forlate sine hjemland på jakt etter et bedre liv i Europa. Da må krig forebygges og styresett forbedres.

Årets vinner av Nobelprise­n har vist vilje og evne til begge deler.

 ??  ?? Abiy Ahmed Ali holdt tirsdag ettermidda­g Nobel-foredraget i Oslo rådhus.
Abiy Ahmed Ali holdt tirsdag ettermidda­g Nobel-foredraget i Oslo rådhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway