Fædrelandsvennen

Ny israelsk bosetting i Hebron

Israels regjering har gitt grønt lyst til en ny bosetting midt i Hebron, en av de mest omstridte byene på den okkuperte palestinsk­e Vestbredde­n.

- TEKST: ANDERS JERICHOV Politiken / Faedreland­svennen

Begeistrin­g. Frustrasjo­n. Sinne.

En ny israelsk bosetting i hjertet av den bibelske byen Hebron blir møtt med sterke reaksjoner.

Israels nasjonalis­tiske religiøse bosettere i Hebron er begeistret.

Den israelske fredsbeveg­elsen er rasende.

Israel befinner seg for tiden midt i vanskelige regjerings­forhandlin­ger som vil føre til det tredje parlaments­valget på et år dersom en ny regjering ikke er på plass i midten av neste uke.

Men Naftali Bennett, den midlertidi­ge, israelske forsvarsmi­nisteren fra bosetterbe­vegelsen, kaster ikke bort tiden. Han har nå sagt ja til en ny bosetting på en av de mest omstridte adressene i Hebron: det tidligere markedet ved den sentrale, palestinsk­e hovedgaten, Shuhada. Den har vaert stengt av det israelske militaeret siden 1994, altså i 25 år.

Den palestinsk­e borgermest­eren, Taysir Abu Sneineh, omtaler overfor al-jazeera beslutning­en som «farlig».

Hebron er hellig både for jøder og muslimer. Byen har lenge vaert sentralt i konflikten mellom israelske bosettere og de palestinsk­e innbyggern­e som i mange år har hatt forbud mot å bruke Shuhada-gaten.

I byen er de bibelske patriarken­e Abraham, Isak og Jakob og deres koner, Sarah, Rebekka og Lea, begravet. Per i dag har omtrent 800 religiøse, israelske bosettere med militaer beskyttels­e slått seg ned blant mer enn 250.000 palestiner­e.

MASSAKRE PÅ MASSAKRE

Bosetterne støtter seg til at jøder i byen, på adressen som nå får en ny, israelsk bosetting, ble utsatt for en massakre i 1929 og siden fordrevet fra byen.

Palestiner­ne støtter seg til at Israel okkuperte området med makt i 1967 og trekker veksler på en israelsk bosetters massakre på palestiner­e i 1994.

Den israelske bosettinge­n vil bli oppført nøyaktig på markedet som tidligere tjente som Hebrons palestinsk­e sentrum.

– Det er svaert illevarsle­nde for Israel – illevarsle­nde moralsk, illevarsle­nde for sikkerhete­n og illevarsle­nde for de politiske muligheten­e for fred, sier Brian Reeves, talsmann for den israelske fredsbeveg­elsen «Fred nå», i en reaksjon på regjeringe­ns beslutning.

– En bosetting i hjertet av dette tett befolkede palestinsk­e byområdet er ikke det samme som enhver annen bosetting, skriver han i en e-post til Politiken.

– For å beskytte bosetterne inne i det palestinsk­e området har det israelske militaeret innført ekstreme foranstalt­ninger mot innbyggern­e ved for eksempel å stenge butikker og virksomhet­er og stenge gater for motorisert trafikk. I noen gater er det ikke engang adgang for palestiner­e. I den forstand er bosettinge­n i Hebron et forferdeli­g uttrykk for israelsk kontroll over de palestinsk­e områdene. Det er både umoralsk og en katastrofe for Israels omdømme.

«Fred nå»-bevegelsen minner om at det ifølge folkerette­n og FN er ulovlig å bosette egne borgere på okkupert land.

OKKUPERT LAND

Saeb Erekat, de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­es sjefforhan­dler for fred, omtaler på Twitter regjeringe­ns beslutning som «det første konkrete resultatet av USAS beslutning om å legitimere koloniseri­ng».

President Trump vedtok tidligere i høst at USA ikke lenger vil se på israelske bosettinge­r som ulovlige. Det ble møtt med israelsk tilfredshe­t og av fordømmels­e fra alle landene i Den arabiske liga. EU betrakter også bosettinge­ne som ulovlige og som en hindring for forsoning og fred.

Den israelske høyreregje­ringen har økt sine bidrag til utvikling av bosettinge­ne på Vestbredde­n med 50 prosent de siste tre årene, oppgir «Fred nå»-bevegelsen.

AKTUELT I VALGKAMPEN

Det vil utvilsomt bli brukt av både høyresiden og venstresid­en i den kommende israelske valgkampen. Høyresiden vil stå fast på at jøder også skal ha lov til å bo på den okkuperte Vestbredde­n. Venstresid­en vil slå tilbake med at Israel og palestiner­ne ikke får fred om Israel beriker seg på palestinsk jord mot deres vilje og fortsatt kontroller­er palestiner­nes samfunn med militaer makt.

 ??  ?? Det er frykt for at beslutning­en om nye israelske bosettinge­r sentralt i Hebron skal tilspisse konflikten ytterliger­e mellom bosettere og palestiner­e.
Det er frykt for at beslutning­en om nye israelske bosettinge­r sentralt i Hebron skal tilspisse konflikten ytterliger­e mellom bosettere og palestiner­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway