Fædrelandsvennen

Hvor lenge kan barn og unge vaere hjemme alene?

Det kan vaere vanskelig å definere klare grenser for hva som er normal, sunn tilvenning til det å vaere hjemme alene – og det som er omsorgssvi­kt. Akkurat hvor mange timer barnet eller ungdommen kan overlates til seg selv, avhenger nemlig av ulike ting.

-

–Det er et aktuelt tema som diskuteres mye i vennekrets­en vår, sier tobarnsmor Mairi Macdonald.

Hjemme hos familien Macdonald på Lund i Kristiansa­nd er det hyggelig når alle er hjemme, men eldstemann Isak (8 ½) har også begynt å vaere alene hjemme. Etter at han trappet ned på sfo i sommer, har han ofte vaert alene etter skolen og fram til foreldrene kommer fra jobb.

– Det meste han har vaert alene er tre timer, og det går helt fint. Men det er et veldig aktuelt tema, for det er ikke så lett å vite når de er gamle nok til det, sier hun.

Det hører også med til historien at barnas farmor bor i etasjen over og at Isak gjerne har med kompiser hjem fra skolen.

– Det gjør det selvsagt tryggere enn om han skulle vaert helt alene og det var langt til andre folk.

UNDERSØKEL­SEN

Dersom barn skal vaere hjemme alene i fire timer eller lengre, bør de vaere minst 12 år, mener flertallet av sosialarbe­iderne som har vaert med i en undersøkel­se American Academy of Pediatrics nylig la fram. 80 prosent av sosialarbe­iderne mente det var omsorgssvi­kt å la åtteåringe­r eller yngre barn vaere hjemme alene i fire timer eller mer, mens halvparten av de 485 spurte synes det samme om å la tiåringer eller yngre få vaere hjemme alene.

I undersøkel­sen kommer det også fram at dersom barnet blir skadet når det er hjemme alene, har sosialarbe­iderne større sannsynlig­het for å betrakte det som omsorgssvi­kt enn om foreldrene var hjemme da uhellet skjedde.

Astrid Naess, avdelingsl­eder i barneverne­t i Kristiansa­nd kommune, kjenner ikke til studien. Hun sier det er vanskelig å definere generelle grenser for hva som er omsorgssvi­kt eller ikke når det gjelder spørsmålet om å vaere alene hjemme.

– Men det er jo noe vi helt klart vil si er omsorgssvi­kt, og det er å la de minste barna vaere hjemme alene. Det vil også kunne vaere bekymrings­fullt å la ungdommer vaere hjemme alene en helg. For noen tenåringer vil det vaere trygt, mens det for andre vil vaere utrygt og skummelt, sier hun.

Det finnes ikke noen offisielle regler i Norge på når og hvor lenge barn kan vaere hjemme alene, og barneverne­t har heller ikke spesifikke føringer som konkretise­rer omsorgssvi­kt etter alder og tidsrommet barnet er hjemme alene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway