Fædrelandsvennen

Slik kan du hjelpe andre

Lyst å gi tid eller gaver til mennesker som virkelig trenger det i jula? Her er en guide til hvordan du kan stille opp i Kristiansa­nd.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Det finnes både organisasj­oner og flere enkeltpers­oner i Kristiansa­nd som gjerne vil glede andre i jula. Men det er ikke alltid så lett å få oversikt over hvor og når en kan hjelpe.

Vi har derfor laget en liste over hvordan du kan bidra med tid, gaver og kanskje også som frivillig i jula:

JULEGAVEDU­GNAD

Gjennom kampanjen «Vil du vaere med å glede et barn til jul?» inviterer Kristiansa­nd Røde Kors til julegavedu­gnad.

– Vi inviterer deg til en julegavedu­gnad for barn og unge i Kristiansa­nd sammen med Coop Obs i Sørlandspa­rken. Juletreet er på plass på Obs, og julegaver kan legges under. Innsamling­sperioden er mellom 15. november og 16. desember. Gaven må vaere ubrukt og innpakket. Husk å merke hvilken alder og kjønn gaven passer for.

GI TID

Har du en nabo som er ensom i jula, eller vet du om noen som kanskje gruer seg til jul?

Det skal ikke så mye til for å inkludere folk i julefeirin­gen. Nylig skrev vi om samboerne Atle (31) og Cechell (30), som åpner dørene 1. juledag til personer som føler seg ensomme. Kanskje du kan gjøre noe lignende?

GRATIS JULEKONSER­T

Vet du om noen som elsker musikk og kulturoppl­evelser, men som ikke har noen å dra med?

Inviter de med på Julekonser­t hos Blå Kors Kristiansa­nd 13. desember, hvor artistene Siren Wilhelmsen, Per-øyvind Hansen Høiland, Kristine Akselsen og Robert Stulien Hellerslie­n vil by på klassiske juletoner til kjente og kjaere norske julesanger.

BLI TIDGIVER

Hos Blå Kors kan du også melde deg på for å bli Tidgiver, som handler om å bedre menneskers livssituas­jon med sin frivillige innsats.

– Det kan vaere alt fra å gå turer sammen, laere bort yoga, bli med på kafé, hjelpe til med jobbsøknad, laere bort dataferdig­heter, bidra med naeringsli­vskunnskap, hjelpe til å servere mat, spille dataspill – for å nevne noe, skriver Blå Kors.

GLED EN SOM GRUER SEG

Kirkens Bymisjon har en nasjonal kampanje som heter «Gled en som gruer seg til jul», hvor man kan donere en valgfri sum til varme måltider til de som trenger det.

– For mange er julen en tid full av kjaere tradisjone­r. Familie, raushet og måltidsfel­lesskap er ord som beskriver julen for mange. Vi i Kirkens Bymisjon vet at for noen er det helt andre ord som beskriver julen. Den er en smertelig påminnelse om det som kunne ha vaert. Å se og høre om andres julehøytid kan gjøre vondt, skriver Kirkens Bymisjon.

ENSOMT JULETRE

Har du ting du egentlig ikke trenger eller ønsker å gi en gave? I samarbeid med Clarion Hotel Ernst og Blå Kors Kristiansa­nd vil det framover mot jul stå et ensomt juletre på Sandens i andre etasje, hvor alle som ønsker kan komme innom og legge en gave under treet.

Gavene gis videre til de som virkelig trenger det, i regi av Blå Kors Kristiansa­nd og Blå Kors Ferier.

FRELSESARM­EEN

Du har nok sett julegryten­e til Frelsesarm­een i Markens?

Framover mot jul kan du donere både gaver og penger til Frelsesarm­een, som gir de videre i jula.

ÅPEN JUL PÅ FISKEBRYGG­A

Kirkens Bymisjon inviterer til åpen julefeirin­g 24. desember, i misjonskaf­een på Fiskebrygg­a. Her kan de som føler seg ensom eller kjenner på utenforska­p, eller av andre grunner, feire julaften sammen med andre.

– Vi inviterer til åpen, rusfri julefeirin­g hos oss. På grunn av størrelsen på lokalet har vi satt et tak på 70 mennesker, og man melder seg på ved å skrive seg på listen her på misjonskaf­een, sier samfunnsle­der for Kirkens Bymisjon Kristiansa­nd, Ivar Kirkhus, til KRSBY.

Slike arrangemen­ter trenger Kirkens Bymisjon alltid frivillige til. Her kan du melde deg på for å hjelpe andre i Kristiansa­nd.

REDD BARNAS JULEDUGNAD

Er du en av dem som ikke vet hva du ønsker deg til jul?

Da kan du kanskje oppfordre bekjente, familie eller kjaeresten til å droppe en gave og heller be dem donere et valgfritt beløp til Redd Barna-kampanjen «Sammen skal vi varme 100.000 barn før jul», som er en juledugnad for sårbare barn verden over.

Et siste tips i denne guiden er å sjekke ut nettstedet Frivillig.no som har en ryddig liste over frivillig arbeid i Kristiansa­nd.

 ??  ?? Kirkens Bymisjon-kampanjen «Gled en som gruer seg til jul» er et av flere tiltak du kan bidra til i jula.
Kirkens Bymisjon-kampanjen «Gled en som gruer seg til jul» er et av flere tiltak du kan bidra til i jula.
 ??  ?? Samboerne Atle Bergkvist Upsahl (31) og Cechell Altea Oftedal (30) vil åpne hjemmet sitt på Tinnheia 25. desember, til personer som føler seg ensom.foto:
Samboerne Atle Bergkvist Upsahl (31) og Cechell Altea Oftedal (30) vil åpne hjemmet sitt på Tinnheia 25. desember, til personer som føler seg ensom.foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway