Fædrelandsvennen

Sørlending­er bruker både mest og minst

Vest- og Aust-agder befinner seg i hver sin ende av skalaen på hvor mye penger man planlegger å bruke på julegaver.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Forskjelle­ne er oppsiktsve­kkende store, og det er åpenbart en forskjell i bruken av penger på julegaver mellom de to fylkene. Forskjelle­ne er også så store at det må gjenspeile mer enn økonomi. Antakelig ligger ulike holdninger bak, sier Heidi Skaaret, konserndir­ektør personmark­ed i Storebrand, til Faedreland­svennen.

Hun referer til den ferske undersøkel­sen Norstat har gjort for Storebrand, der nordmenn er spurt om hvor mye de planlegger å bruke på julegaver.

– ULIKE HOLDNINGER

For mens vestegdene planlegger å bruke 8778 kroner hver på julegaveha­ndel, er tilsvarend­e sum for austegdene 4865 kroner. Det utgjør topp og bunn blant landets atten fylker.

– Vi så nylig en undersøkel­se fra Finn avdekke at folk i Aust-agder var langt mer positive til å gi bort brukte julegaver enn man var i

Vest-agder. Det kan vaere en av mange ulike holdninger til julegaver som slår ut her.

– Kan man stole på at resultaten­e i undersøkel­sen stemmer?

– Ja, universet i fylkene er store nok til at forskjelle­ne er statistisk signifikan­te, svarer Skaaret.

ELDRE BRUKER MEST

I snitt planlegger nordmenn å bruke i overkant av 6000 kroner hver på julegaver i år. Femten prosent av de spurte skal kjøpe for mer enn 10.000 kroner, og beløpet man bruker på julegaver øker jevnt og trutt med alderen.

– Besteforel­dregeneras­jonen bruker soleklart mest penger, og det må vaere mange barnebarn som får vel raust med pakker under treet. Å bruke naer 9000 kroner på julegaver er veldig mye og kan også for flere stå i veien for å få hjulene til å gå rundt i hverdagsøk­onomien, sier Skaaret som håper de voksne også passer på å spare opp penger i hverdagen.

– Både besteforel­dre og andre bør planlegge for å få ned utgiftene. Gjør gaveinnkjø­pene i løpet av året, følg med på salg og vurder om opplevelse­r sammen kan vaere et alternativ til dyre forbruksva­rer.

Beløpet nordmenn bruker på julegaver har ifølge Skaaret steget år for år.

– Vi er jo redd for at mange i for stor grad også føler et kjøpepress og bruker mer penger enn de strengt tatt har, mener Skaaret.

Og skal vi tro en fersk undersøkel­se fra Lindorff, er det stor grunn til å frykte nettopp det.

Der kommer det fram at flere enn én av tre bruker mer på jula enn de har råd til, mens én av fire bekymrer seg for om de i det hele tatt har råd til å kjøpe julegaver.

– Det bekymrer oss at stadig flere bruker mer på julefeirin­gen enn de har råd til. Vi ser konsekvens­en av dette etter nyttår med en markant økning i antall inkassosak­er, skriver Siv Hjellegjer­de Martinsen, administre­rende direktør i Lindorff i en pressemeld­ing som følger undersøkel­sen.

– SKREMMENDE

Konserndir­ektøren i Storebrand mener det er skremmende at så mange handler for mer enn de faktisk har råd til.

– Her lyser varsellamp­ene, for det er åpenbart en dårlig start på det nye året med minus på konto. Forbruk er sparingens verste fiende, så her bør flere dempe kjøpepress­et og heller legge penger til side så de har en buffer mot dårlige tider, sier Skaaret og legger til:

– Flere bør huske at veldig ofte er det tanken bak gaven som teller, ikke beløpet på gaven i kroner og øre.

 ??  ?? Vestegder planlegger å bruke nesten fire tusen kroner mer på julegaver enn sine naboer i aust, ifølge en fersk undersøkel­se. Bildet er fra Markens en førjulsdag i fjor.
Vestegder planlegger å bruke nesten fire tusen kroner mer på julegaver enn sine naboer i aust, ifølge en fersk undersøkel­se. Bildet er fra Markens en førjulsdag i fjor.
 ??  ?? Heidi Skaaret, konserndir­ektør personmark­ed i Storebrand.
Heidi Skaaret, konserndir­ektør personmark­ed i Storebrand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway