Fædrelandsvennen

Studentbol­iger på Lund Torv knytter byen og universite­tet sammen

- JACOB HAUGMOEN HANDEGARD, styreleder Studentsam­skipnaden i Agder PÅL HARV, administre­rende direktør i Studentsam­skipnaden i Agder

I et enstemmig vedtak 24. oktober i 2018 godkjente bystyret Strategi for Universite­tsbyen Kristiansa­nd. Denne strategien har vaert førende for SIA sitt ønske om å få til studentbol­iger på Lund Torv.

Punkt 1. i denne strategien fremhever viktighete­n av naerhet mellom universite­t og byen. Delmål 1.1 sier at man ønsker seg en velutvikle­t akse mellom campus og sentrum og strategisk grep 1.1.1 sier at man skal «Videreutvi­kle Lund Torv med studentbol­iger og andre universite­tsrelatert­e virksomhet­er.».

Politikern­e i Gamle Kristiansa­nd har gitt en tydelig for utviklinge­n av Lund Torv. Den har vi i SIA forholdt oss til og vi håper at det politiske miljøet også forholder seg til egne vedtak.

For SIA handler ikke utviklinge­n på Lund Torv bare om å få på plass et godt sted å bo for studenter. Vi mener også det er viktig å faktisk realisere eksisteren­de universite­sbyplaner nylig vedtatt av bystyret. SIA ønsker å fylle dette torvet med aktivitet og liv til det beste for studenter og naboer. Servering, trening, butikker og gode uteplasser er kvaliteter vi tenker oss.

Å vaere en Universite­tsby forplikter Kristiansa­nd. Dette gjelder også i byutviklin­g der studentene må få en klarere rolle. Aktivitete­ne på Universite­tet må integreres tettere med det som skjer i byen. Aksen mellom Gimlemoen og sentrum er da pekt på som helt sentral.

Studentbol­iger på Lund Torv støtter opp om nasjonale mål om at trafikkvek­st skal håndteres ved bruk av kollektivt­ilbud, sykkel og gange. Med korte avstander til både universite­t og kvadrature­n og umiddelbar naerhet til Sørlandets beste kollektiva­kse vil bilbruken bli minimal. Derfor legger SIA også opp til svaert få parkerings­plasser i sitt prosjekt. I debatten har flere hevdet at studentbol­iger medfører mye ekstra biltrafikk. Realiteten fra andre studentbol­iger vi har på Lund viser at her har vi mange ledige parkerings­plasser.

Planene på Lund Torv er avhengig av at vi klarer å oppretthol­de en kritisk masse i prosjektet. Blir det for få boligenhet­er så risikerer vi at enhetskost­naden blir for høy. Det er lagt inn mange krav til støyskjerm­ing og bruk av miljøvennl­ige materialva­lg. Det er først når rammene er klare vi kan konkludere med om dette kan realiseres. I tillegg til enhetskost­nader er også tjenester tenkt lagt til Lund Torv avhengig av at prosjektet ikke blir for lite. Alt dette henger naturlig sammen.

I flere innlegg i FVN har SIA fått kritikk for ikke å begrense bygging av studentbol­iger til områder der vi allerede er etablert fra før. Både på Roligheten og på Campus er det plass til flere studenter. Det er helt korrekt, men hvis ikke vi forfølger Lund Torv så følger vi heller ikke opp Universite­tsbyplanen, og da kan man jo spørre seg hva denne faktisk er verd.

I tillegg er Lund Torv et drømmested for studenter å bo. Hvis ikke vi forfølger en slik mulighet, så gjør ikke SIA jobben sin. Vi håper bystyret nå står ved sine eksisteren­de planer. Vi har muligheten til å utvikle svaert spennende kvaliteter på Lund Torv, den muligheten håper vi Kristiansa­nd vil gripe.

 ??  ?? – Aktivitete­ne på Universite­tet må integreres tettere med det som skjer i byen, skriver innsendern­e.
– Aktivitete­ne på Universite­tet må integreres tettere med det som skjer i byen, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway