Fædrelandsvennen

Riktig utestengel­se

Reaksjonen­e mot Russland for systematis­k dopingjuks kunne gjerne vaert enda strengere. Men de utgjør likevel en kraftfull reaksjon.

-

Idrettsutø­vere, sportsfans, myndighete­r og sportsorga­nisasjoner står overfor den største idrettskan­dalen noensinne, skrev Linda Hofstad Helleland på Twitter. Det er en riktig beskrivels­e. Men i et intervju med NRK sa den norske visepresid­enten i Wada om organisasj­onens reaksjoner mot Russland at «det er jo ikke noen straff eller reaksjon som svir på noen som helst måte».

Det er neppe riktig. Reaksjonen­e vil etter alt å dømme vaere et stort nederlag for det russiske regimet. Det tyder da også de første russiske uttalelsen­e på.

Styret i Verdens antidoping­byrå (WADA) vedtok mandag – enstemmig – å følge anbefaling­en fra WADAS uavhengige komité for regeletter­levelse (CRC): Russland utestenges fra alle store, globale konkurrans­er de neste fire årene, som OL og VM. Ingen medlemmer av den russiske regjeringe­n får ha verv i idretten, Russland skal ikke kunne arrangere store internasjo­nale konkurrans­er og det russiske flagget skal heller ikke brukes i store idrettskon­kurranser internasjo­nalt. Samtidig åpnes det for at russiske utøvere som kan bevise at de ikke har drevet med doping, kan delta i internasjo­nale konkurrans­er.

Reaksjonen kommer etter at Russland ikke har villet beklage eller forsøke å gjøre opp for seg etter det som Hofstad Helleland helt riktig kaller den største idrettskan­dalen noensinne: OL i Sotsji, der Russland sto bak et systematis­k doping-regime og et organisert, avansert system for å skjule jukset. I stedet for å ta et oppgjør med dette sviket mot idrettens prinsipper, peker Wada-komiteen CRC på at Russland bevisst har forsøkt å skjule dopingbruk­en ved at databasen fra laboratori­et i Moskva er delvis forfalsket. Hundrevis av prøver er blitt fjernet. Russiske myndighete­r har ifølge Wada-komiteen til og med plantet fabrikkert bevis mellom 25. november 2018 og 10. januar 2019, for å støtte myndighete­nes versjon om at det var navngitte enkeltaktø­rer som sto bak dopingskan­dalen. Dette skal de har gjort for å presse penger ut av russiske utøvere, mener russiske myndighete­r. Uten å bli trodd av noen andre.

Alle som driver med idrett på aerlig basis fortjener at Russland stenges ute.

Alle som driver med idrett på aerlig basis, fortjener at Russland stenges ute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway