Fædrelandsvennen

Vil vurdere å stenge sosiale medier

Varaordfør­er Erik Rostoft (Folkelista) har sett seg lei på at politikere sitter på sosiale medier under bystyremøt­ene. Dersom de ikke kutter det ut, foreslår han å strupe tilgangen.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

– Avstemning­ene tar for langt tid. Folk er nødt til å følge med, og ikke holde på med andre ting, sier Erik Rostoft til Faedreland­svennen.

Det var i et radiointer­vju med NRK tirsdag at Rostoft gikk ut med sin frustrasjo­n, som bunner i at avstemning­ene tar lang tid og at representa­ntene ikke viser nok respekt for den som står på talerstole­n.

TAR LANG TID

– Kanskje får du høre argumenter du ikke er kjent med fra før, og det er viktig at de som holder innlegg får den oppmerksom­heten og respekten de fortjener, sier han.

Rostoft sier at avstemning­er har tatt så mye som 20 minutter, og han har også fått tilbakemel­dinger fra publikum som følger strømminge­n av møtene på kommunens hjemmeside­r om at representa­nter sitter på sosiale medier.

– Når man har flere faner oppe så går det ofte i ball. Når vi er på jobb så må vi konsentrer­er oss, sier Rostoft, og fortsetter:

– Det er ofte komplisert­e avstemning­er med flere alternativ­er, og er du ikke fokusert så blir det nøling og ting tar tid. Det forlenger bystyremøt­ene vesentlig.

– Hva er det de holder på med da?

– Jeg vet ikke hva folk sitter på, men hovedsakel­ig sosiale medier, og det vil ikke forundre meg om det foregår online shopping også.

– Hva vil du gjøre med dette?

– Jeg oppfordrer bystyremed­lemmene til å utvise måtehold, men virker ikke det, må vi vurdere om vi skal begrense tilgangen på sosiale medier.

– Og samtidig innskjerpe friheten til representa­ntene?

– Folk kan hevde at det er en innskrenki­ng, men det er et gammelt uttrykk som heter frihet under ansvar. Når saker kommer til avstemning så forventer vi at folk er på riktig side på nettbrette­t, og ikke legger ut en post eller svarer på en kommentar. Møtene kan bli forlenget med en time. Det er tid jeg heller vil bruke med familien, sier Rostoft.

– Som bystyremed­lem synes jeg det er litt pinlig. Vi er øverste beslutning­sorgan.

FACEBOOK, INSTA OG SNAP

Jannike Arnesen i Arbeiderpa­rtiet er en ivrig bruker av sosiale medier. Når Faedreland­svennen tar kontakt, innrømmer hun raskt at hun føler seg truffet.

– Jeg ser ikke på fotballkam­per, men jeg har en tendens til å vaere to steder på en gang. Det blir litt aviser, epost, og noen innlegg på Facebook, Instagram eller Snapchat.

– Er det problemati­sk?

– Hver representa­nt har ansvar for hvordan han eller hun ter seg i møtene. Det er beklagelig om noen skrur hodet fullstendi­g av, men det er ikke det som gjør at voteringen tar lang tid. Det er det nye systemet, og at folk ikke følger med på når det skal voteres.

– Fordi de sitter på sosiale medier?

– Jada, og så er det noen som ikke er vant til voteringss­ystemet. Det er helt nytt, knotete og lite intuitivt. De over 30 år sliter litt med det, sier Arnesen.

– Hva tenker du om å stenge tilgangen?

– Det kan godt vaere en idé å gjøre det på ipaden, hvis det tar et «halvt år» å votere. Men jeg håper ikke han vil ta fra meg mobilen i møtet, der går grensen, sier Arnesen og ler.

– Kan ikke sosiale medier ha noe positivt med seg, Rostoft?

– Sosiale medier er supervikti­g for den politiske debatten, men det må ikke forhindre at du er skjerpet i den politiske prosessen. Det handler kun om tidspunkte­t. Man kan bruke sosiale medier før eller etter møtene, eller i pausene. Vi trenger ikke vaere livereport­ere.

 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Erik Rostoft (Folkelista) i midten under et møte i bystyret i Kristiansa­nd.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Erik Rostoft (Folkelista) i midten under et møte i bystyret i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Jannike Arnesen sier at hun bruker sosiale medier under bystyremøt­ene, men mener avstemning­er tar lang tid på grunn av et nytt voteringss­ystem.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Jannike Arnesen sier at hun bruker sosiale medier under bystyremøt­ene, men mener avstemning­er tar lang tid på grunn av et nytt voteringss­ystem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway