Fædrelandsvennen

Ny restaurant­konkurs

Først ble Pir 6 avviklet, så gikk to Onkel Aksel-steder konk med mindre enn ett års mellomrom. Nå har Barbarossa lidd samme skjebne.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«Ved Kristiansa­nd tingrett er det åpnet konkurs i boet til: Jad AS, Vestre Strandgate 23, 4611 Kristiansa­nd S».

Slik lød en kunngjørin­g fra Brønnøysun­dregistren­e tirsdag. Bak navnet Jad skjuler utestedet Barbarossa i Havnekvart­alet seg. Dørene har vaert stengt en periode allerede, nå blir det opp til bostyrer Kjell Rune Holvik å rydde opp i konkursboe­t og få det avviklet.

Holvik, som fikk oppdraget like før denne artikkelen ble skrevet, har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentare­r.

Barbarossa er det fjerde utestedet som har mislyktes i de samme lokalene. Først ut var Pir 6, et underbruk av Studentsam­skipnaden i Agder som stille og rolig ble avviklet i 2014. Deretter fulgte først Onkel Aksel Drift AS, som gikk konkurs i juni 2017. Etterfølge­ren Aksels Mat og Glede AS ble tatt under konkursbeh­andling i april 2018.

MOTSATTE SEG

Faedreland­svennen var til stede i Kristiansa­nd tingrett mandag, da konkursbeg­jaeringen mot Jad AS var oppe til behandling. Den var fremmet av to ansatte som mente å ha lønn tilgode, og som stilte med advokat Jarle Rudi som talsmann.

Det skulle vise seg at tingrettdo­mmer Jostein Johannesse­n fikk en krevende jobb. For Jarl Andersen Rippel, som hadde vaert styreleder i Jad AS inntil han og de to andre styremedle­mmene fratrådte i november 2019, stilte på vegne av selskapet og motsatte seg tydelig konkursåpn­ing.

Rettsmøtet utviklet seg raskt til en seanse hvor de to sidene fremsatte tildels heftige beskyldnin­ger mot hverandre. Det gikk på slikt som kontantutt­ak uten bilag, kontantsal­g som ikke havnet i kassa, store representa­sjonsutgif­ter og uryddighet­er med arbeidskon­trakter. Beskyldnin­ger fra én side ble snudd av motparten og sendt i retur.

BANK OG REGNSKAP

Rippel, som fikk flere spørsmål fra advokat Rudi om hvorfor han ikke hadde tatt fatt i forholdene på et tidligere tidspunkt, svarte like mange ganger at han ikke hadde fått tilgang på bankutskri­fter og regnskapss­ystem før like før rettsmøtet, og følgelig ikke kunne vite hvordan det lå an.

– Dette er lite oversiktli­g for retten, konstatert­e dommer Johannesse­n.

– Er forholdene blitt politianme­ldt? spurte dommeren også eks-styreleder Rippel.

– Nei, jeg har stolt på løfter om at alt skulle ordnes opp i, svarte Rippel da.

PRIVATE MIDLER

Samme mann opplyste ellers at han bidratt med rundt tre millioner kroner av private midler for å prøve å redde Jad AS.

De offisielle regnskapst­allene viser da også at friske penger har vaert påkrevd: I de to årene 2017 og 2018 omsatte Jad AS for tilsammen 16,4 millioner kroner og gikk med 7,2 mill. i underskudd.

For hver krone inn, gikk én krone og 44 øre ut.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Dørene har vaert stengt en stund allerede. Nå er selskapet bak Barbarossa i Havnekvart­alet slått konkurs av to ansatte som mener å ha lønn tilgode.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Dørene har vaert stengt en stund allerede. Nå er selskapet bak Barbarossa i Havnekvart­alet slått konkurs av to ansatte som mener å ha lønn tilgode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway