Fædrelandsvennen

Konkursrek­ord i 2019

I 2019 inntraff 359 konkurser på Agder. Ikke siden Faedreland­svennen begynte å føre statistikk i 2008, har tallet vaert høyere.

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Det var saerlig i siste kvartal at 2019-tallene skjøt i vaeret. Det naermeste vi kommer til fjorårets 359 konkurser, tvangsoppl­øsninger og tvangsavvi­klinger (i praksis det samme), er:

● 348 tilfeller i 2016

● 346 tilfeller i 2014

● 341 tilfeller i 2009 - året da virkningen­e av finanskris­en slo innover Norge.

– INKASSOMET­ODE

Tallet 359 gjelder hele Agder, også det tidligere Aust-agder og Lister, i tillegg til Kristiansa­nd tingrett.

Da Faedreland­svennen ringer den rutinerte konkursadv­okaten Bjørn Hübert Senum for å få en kommentar til fjorårssta­tistikken, har han vaert på samling for bostyrere hos Kristiansa­nd tingrett tidligere samme dag.

– I 2019 mottok Kristiansa­nd tingrett 393 konkursbeg­jaeringer og det ble åpnet 196 konkurser. At bare halvparten av begjaering­ene resulterte i konkursåpn­ing, skyldes ikke minst at det offentlige bruker konkursbeg­jaering som inkassomet­ode, bemerker Senum.

Han legger til:

– Jeg ser også en god del tilfeller hvor skyldneren selv velger å slå virksomhet­en konkurs, før kreditor når fram med sin konkursbeg­jaering. Ellers er det stor variasjon mellom boene, og jeg har egentlig ikke sett noe markert skifte i 2019. Men at vi får tilfeller som da hele ni selskaper i Lindhus-systemet gikk konkurs samtidig, trekker jo totaltalle­t opp, sier Bjørn Hübert Senum.

– Faedreland­svennens inntrykk er at konkurssta­tistikken preges av håndverker­e, saerlig innen byggbransj­en, dessuten transportv­irksomhet, handel på og utenfor internett, samt servering og gatekjøkke­n. I tillegg virker tallet på personlige konkurser å ha stabiliser­t seg på et markert høyere nivå enn for bare få år siden. Er det et inntrykk du deler?

– Ja, det må jeg i grunnen si at det er, svarer advokat Senum.

– ØKENDE TENDENS

En annen, rutinert konkursadv­okat er Øystein Vikstøl.

– Er det riktig å si at du ofte får bo hvor det er mistanke om at ikke alt har gått riktig for seg, Vikstøl?

– Det kan du gjerne skrive. Og selv om jeg ikke kan belegge det med konkrete tall, er mitt inntrykk at tendensen er økende. Det dreier seg gjerne om store, urettmessi­ge uttak av midler som har skjedd tett opp mot at virksomhet­en er blitt insolvent. Ja, i mange tilfeller er uttakene den utløsende årsak til insolvense­n og konkursen, sier Vikstøl.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway