Fædrelandsvennen

Klima – ingen raske løsninger er mulig

- OLE LANGELAND

Debatten om klima er svaert forvirrend­e for menigmann. Den rådende oppfatning er at klimaendri­ng skyldes utslipp. Et mindretall ser det som prosesser i selve naturen som vi ikke er herrer over.

Spørsmålet er naturviten­skaplig og i sitt vesen ikke politisk; men er blitt det på en skadelig måte.

Som menigmann uten kompetanse i naturviten­skap blir jeg nødt til å gjette meg frem til en slags forståelse. Den sier at det fins et klimaprobl­em. Det kan både skyldes naturgitte forhold og menneskesk­apte forhold. Bruken av fossile brennstoff­er er det største problemet i den siste sammenheng.

Som politisk tenkende menneske er jeg derimot ikke i stand til å se for meg at utfasingen av de fossile brennstoff­er kan skje veldig fort. Det lar seg bare ikke gjøre. Det har med veldig mange økonomiske og politiske forhold å gjøre. Kapitalism­en er som en sykkel. Den må hele tiden holdes i gang, ellers velter den. Unødvendig forbruk og sløsing er innebygget i selve systemet. Derfor er lyspaerer produsert med begrenset levetid. Derfor blir elektronik­k ofte ubrukelig etter en tid.

En omstilling i retning av klimavennl­ighet og baerekraft er avhengig av at sosialisme­n, på et fornyet grunnlag, settes på dagsorden. Det vil kunne gjøre at de virkelige behov og naturens begrensnin­ger legges til grunn for økonomien.

Det betyr ikke at det er riktig passivt å vente på politiske endringer. Det er mulig også innenfor en kapitalist­isk økonomi å fremme klimavennl­ige løsninger. Men det er også mulig at angivelige klimavennl­ige grep skjer på en slik måte at det rammer usosialt. Økning av prisen på bensin og diesel har allerede ført til opprørstil­stander i Frankrike.

Hensynet til klima og økonomi må på den ene eller andre måten forenes. Som vanlig arbeider vil jeg ikke finne meg i at grunnlaget for min levestanda­rd brått skal rives bort, at arbeidspla­sser skal forsvinne uten at nye kommer i stedet.

De som mener at den norske petroliums­virksomhet­en skal bli historie innen en kort tidsfrist, bør klargjøre hvordan det innen samme tidsfrist skal reises alternativ industri og naeringsvi­rksomhet.

Hvis de ikke kan det, så mangler de troverdigh­et.

I debatten om klima bør det samtidig ikke glemmes at det å bevare verdensfre­den er overordnet alt annet. I klimasamme­heng er teknologi en viktig nøkkel til problemløs­ning. I forhold til krig er det motsatt. Der utgjør teknologie­n bare en større fare for mer ekstrem ødeleggels­e av både folk og natur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway