Fædrelandsvennen

Solformørk­elsen som gjorde Einstein til en verdensstj­erne

I løpet av noen få dager høsten 1919 gikk Albert Einstein fra å vaere en nesten ukjent person til å bli verdensber­ømt. Hvordan kunne en fysiker som hadde utviklet teorier som er uforståeli­ge for de fleste oppnå en slik status?

- REIDUN RENSTRØM, førsteaman­uensis, UIA NILS-ERIK BOMARK, førsteaman­uensis, UIA

Einsteins gjennombru­dd på fysikkens scene kom i 1905 da han var 26 år og arbeidet som teknisk ekspert på et patentkont­or i Bern. Det året publiserte han to av fysikkens viktigste teorier noensinne. Den ene teorien, kalt den spesielle relativite­tsteorien, gjorde han til en stjerne i fysikkens verden.

Einstein utledet relativite­tsteorien utfra en antakelse om at farten til lyset er konstant. Når vi måler farten til en bil, blir ikke resultatet det samme om vi står i ro eller er i bevegelse i forhold til bilen. Har vi samme fart i samme retning som bilen, er den i ro i forhold til oss. Vi sier at fart er en relativ størrelse. Men lysets fart er ikke relativ. Uansett hvordan vi beveger oss i forhold til en lyskilde, vil vi alltid måle at farten til lyset er 300.000 km per sekund i forhold til oss.

Likningene Einstein utledet utfra denne antakelsen hadde mange overraskel­ser å by på. En av dem er at tid er en relativ størrelse. Tiden vi måler er avhengig av farten vi beveger oss med. Jo større fart vi har, desto lenger varer sekundene. Dersom vi gikk ombord i et romskip og holdt en fart på 99 % av lysfarten i 2 år før vi landet, kunne vi brukt Einsteins likning til å beregne at på jorda har det gått 14 år siden vi dro. En annen overrasken­de konsekvens er at masse og energi er sammenkobl­et. Energi kan omformes til masse og masse kan omformes til energi. Det er den berømte likningen E = mc2, (E er energi og m er masse) som gir sammenheng­en mellom de to størrelsen­e.

Relativite­tsteorien fra 1905 fikk tilnavnet spesiell fordi den ikke omfatter bevegelser som er forårsaket av gravitasjo­nen (tyngdekraf­ten). Einstein hvilte derfor ikke på sine laurbaer etter 1905 suksessen, men gikk straks i gang med å utvikle en generell relativite­tsteori som også omfatter gravitasjo­nsfenomene­r, altså en ny gravitasjo­nsteori. Hans ambisiøse mål var nemlig: «Jeg vil vite hvordan Gud skapte verden.. Jeg ønsker å kjenne hans tanker – resten er detaljer».

For å nå dette målet, måtte han i hvert fall kjenne årsaken til himmellege­menes bevegelser. Gang på gang måtte Einstein imidlertid erkjenne at han var på villspor, men endelig den 18. november 1915 kunne han presentere den generelle relativite­tsteoriens likninger for medlemmene i det tyske Vitenskape­nes Selskap. Det var nok ikke mange av tilhørerne som klarte å følge foredragsh­olderens matematisk­e utledninge­r, men de fikk helt sikkert med seg det sentrale i teorien, nemlig at rundt tunge legemer er rommet krumt. En av teoriens forutsigel­se var at lyset i et krumt område bøyes mot den massen som er opphavet til krumningen. Einstein beregnet at lyset fra en fjern stjerne på vei mot jorda blir avbøyd med en vinkel på 1,7 buesekunde­r når det passerer naer randen av sola. Ved å fotografer­e en solformørk­else, ville lys som passerer solas rand muligens bli synlig. Mange forsøk på å utnytte en solformørk­else til å beregne lysets avbøyning ble utført mellom 1915 og 1919, men uten resultat.

At det ville bli en total solformørk­else 29. mai 1919 i områder i Sør-amerika og i Sentral Afrika kunne man forutsi i god tid. Den 8. mars 1919 dro to grupper fra Liverpool, den ene til Brasil og den andre til øya Principe utenfor Guinea i Vest-afrika, for å ta bilder. Ryktene om at målingene hadde bekreftet Einsteins teori spredte seg, og sensommere­n samme år hadde de tydeligvis nådd Holland og fysikeren Hendrik Lorentz. I et brev til sin mor skrev nemlig Einstein: «Kjaere mor, gledelige nyheter i dag, H. A. Lorentz har telegrafer­t og fortalt at den engelske ekspedisjo­nen har demonstrer­t avbøyninge­n av lysstråler fra sola». På møtet i Royal Society 6. november 1919 ble resultaten­e fra de to ekspedisjo­nene fremlagt og Eddington konkludert­e med at de var i samsvar med Einsteins teori. Dagen etter slo London The Times nyheten opp på forsiden med en artikkel med tre overskrift­er: «Vitenskape­lig revolusjon» «Ny teori for universet» «De newtonske ideer er styrtet». Dagen dereetter ble Einsteins teori omtalt i New York Times i en artikkel med mangedoble­de overskrift­er. To av dem var: «Lyset er på avveie i himmelen» og «Einsteins teori triumferer».

Fra den ene dagen til den andre gikk Einstein fra å vaere en anerkjent fysiker i fysikkens verden til å bli en verdensstj­erne. Teorien han ble hyllet for forsto verken journalist­ene eller avislesern­e, men de hadde alle et stort behov for den. Den første verdenskri­gen hadde etterlatt seg et stort tomrom som måtte fylles med noe nytt. Ingenting kunne passe bedre en ny teori for hele universet. Det var verdenspre­ssen som plasserte Einstein på stjernehim­melen, men det er teorienes utallige bekreftels­er i tester over hele naturens skala, fra de minste partiklene til de største galaksene, som er årsaken til at stjernen ikke har falmet.

Teorien han ble hyllet for forsto verken journalist­ene eller avislesern­e, men de hadde alle et stort behov for den.

 ?? FOTO: LUCIEN AIGNER ?? – Fra den ene dagen til den andre gikk Einstein fra å vaere en anerkjent fysiker i fysikkens verden til å bli en verdensstj­erne, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: LUCIEN AIGNER – Fra den ene dagen til den andre gikk Einstein fra å vaere en anerkjent fysiker i fysikkens verden til å bli en verdensstj­erne, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway