Fædrelandsvennen

Honningbar­na med i Bjørneboe-oppsetning

Honningbar­na er med som musikere og skuespille­re når Kilden setter opp «Jonas» av Jens Bjørneboe.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Skolen er den første ordentlige trusselen du møter i livet ditt. Hvis du ikke innfrir kravene der kan det få langt verre konsekvens­er enn at du ikke får spise favorittma­ten din til middag, sier Edvard Valberg.

Honningbar­na-vokalisten har siden oktober jobbet med å forberede oppsetning­en av «Jonas» på Kilden. Basert på Jens Bjørneboes roman med samme tittel, handler stykket om en gutt som faller utenfor det meste når han møter skole og system. Her er Honningbar­na med som både skuespille­re og musikere.

– Vi fant ut at det ville vaere det neste naturlige karrieretr­ekket for et punkband. Vi begynner tross alt å dra på årene, humrer Valberg (27).

Det var den nye teatersjef­en Valborg Frøysnes som fant ut at punk måtte passe til Bjørneboe.

FULLT OPPSETT

– For det første er jeg fan av musikken, og jeg tenkte at lyden av Honningbar­na godt kan fungere som lyden av Bjørneboe. Etter noen samtaler fant vi ut at vi snakket samme språk, sier teatersjef­en.

Premieren er 31. januar, og den markerer også starten på Kristiansa­nds feiring av bysbarnet Jens Bjørneboes 100-årsjubileu­m. Dramatiser­ingen er ved M.H. Hallum og det er Mari Vatne Kjeldstadl­i som har regien.

– Vi har alle de ti medvirkend­e på scenen hele tida, og alt er live. Det gjelder både musikk og filming, sier regissøren.

Det betyr at Honningbar­na stiller på scenen med gitarer, bass og trommer, samtidig som de også har roller.

– Jeg er en prest og en slange, sier trommeslag­er Nils Jørgen Nilsen.

– Jeg er Gud og Birger, sier gitarist Christoffe­r Traedal fornøyd.

– Jeg er Engel 1 og Bobby, opplyser gitarist Johan Hansson Liljeberg.

– Jeg er Engel 2 og Pelle, sier bassist Karl Johan Berglund.

– Og jeg er Jochumsen og Eva, sier vokalist Edvard Valberg.

IKKE SIDEN VIDEREGÅEN­DE

Midt imellom dem sitter Fredrik Høstaker som har hovedrolle­n, og som er utdannet ved Teaterhøgs­kolen og Bårdar-akademiet. Han skryter av sine medskuespi­llere:

– Jeg ser helt klare skuespille­rtalenter her, sier han til lett beskjemmet latter fra Honningbar­na.

De har litt vondt for å ta til seg rosen, siden de ikke har større skuespille­rerfaring.

– Ikke siden vi var med å sette opp «Footloose» på Musikk, dans og drama på Vågsbygd videregåen­de, sier Valberg.

Kvintetten har frekventer­t Kilden for å jobbe med stykket siden oktober-november, og denne uka har de begynt prøvene i en scenografi som kombinerer både film og skuespill. I flere av papp-bygningene som er laget på scenen er det innredet «dukkehus». Handlingen fra disse husene filmes og vises direkte opp på «betongvegg­er».

UKJENT MED BJØRNEBOE

Det relativt samfunnskr­itiske bandet Honningbar­na har oppigjenno­m ikke hatt noe tett forhold til Jens Bjørneboe.

– Vi kjente ikke noe saerlig til ham fra før, men vi fikk noen tekster av ham i tiende klasse. Jeg husker ikke hva det var, men så hatet jeg også å lese til jeg gikk i tredje på videregåen­de, sier Valberg.

TI BUD TIL EN UNG MANN

– Jeg leste ham første gang i desember, sier gitarist Karl Johan Berglund.

Han er i likhet med bassist Johan Liljeberg svensk, noe som kan forklare avstanden til norsk litteratur­kanon.

– Mens jeg en gang leste opp «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden» i Lund kirke, sier Nils Jørgen Nilsen.

Han mener en av styrkene med romanen «Jonas» er måten Bjørneboe

får fram det menneskeli­ge også hos dem som er systemets voktere.

– Da ser man at de er vanlige mennesker. Jeg føler at Bjørneboe gir meg plass som leser til å tolke når jeg leser ham, sier Nilsen.

OMSORG

– Denne boka er skrevet på 1950-tallet. Hvordan er den aktuell i dag?

– Det er klart noe oppleves som datert, og at det noen steder blir litt overtydeli­g for oss som lesere i dag. Generasjon­er har forskjelli­ge måter å vaere radikale på, så noe annet ville vaert rart. Det blir litt sånn «Ok, ok, bestefar. Kul ’an», sier Edvard Valberg. Og fortsetter:

– Men styrken ved Bjørneboe er hvordan han skriver med menneskeli­ghet. Han skriver med naerhet og omsorg for både «the bad guys» og «the good guys». Han skriver det ut fra levd liv, og ikke ut fra en idéverden. Det er det tidløse som er viktig å formidle med Jens Bjørneboe. Han har det aggressive og tøffe med machotende­nsene, mens vi samtidig finner naerhet, undring og menneskeli­ghet. Som han skriver: Det er en stor ting å vaere et menneske. Det er denne blandingen som er helt avgjørende for at han får fram poengene, og som det blir vår oppgave å formidle, sier Edvard Valberg.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Honningbar­na-gitarist Johan Hansson Liljeberg (i grønt) spiller «Bobby». Her tilbyr «Jonas» (Fredrik Høstaker) ham å låne kniven. T.v. står Jenny Ellegaard, i bakgrunnen ser vi gitarist Christoffe­r Traedal mens vokalist Edvard Valberg står til høyre.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Honningbar­na-gitarist Johan Hansson Liljeberg (i grønt) spiller «Bobby». Her tilbyr «Jonas» (Fredrik Høstaker) ham å låne kniven. T.v. står Jenny Ellegaard, i bakgrunnen ser vi gitarist Christoffe­r Traedal mens vokalist Edvard Valberg står til høyre.
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Jens Bjørneboe ble født for 100 år siden. Nå feirer Kristiansa­nd jubileum.
FOTO: NTB SCANPIX Jens Bjørneboe ble født for 100 år siden. Nå feirer Kristiansa­nd jubileum.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Teatersjef Valborg Frøysnes syntes lyden av Honningbar­na var lik lyden av Jens Bjørneboes diktning.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Teatersjef Valborg Frøysnes syntes lyden av Honningbar­na var lik lyden av Jens Bjørneboes diktning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway