Fædrelandsvennen

Til minne – Anker Bertsen Borøy

- HELGE ANDRESEN

Krigsseile­ren Anker Berntsen Borøy har gått bort naer 102 år gammel.

Krigsseile­ren Anker Berntsen har lagt ut på sin siste reis, han døde naer 102 år gammel 8. januar. Anker var født 10. mars 1918 på Borøya i Søgne. Borøya og Høllen ble hans hjemmehavn­er resten av livet. Den stillfarne havets helt, skrøt ikke av sine dramatiske opplevelse­r. På en stillferdi­g og nøktern måte fortale han om sine opplevelse­r. Jeg var så heldig å få ta del i hans opplevelse­r, i krig og fred, ved de ukentlige besøk hos Anker de siste årene. Det var en fantastisk reise.

Det var sjøen som skulle bli Ankers arbeidspla­ss. De første par årene etter konfirmasj­onen var han med og fisket hummer om høsten, linefiske vinterstid og makrell vår og sommer. Ikke lystseilas i åpen båt.

I mai 1940 var han om bord i D/T «Madrono», skipet lå i Antwerpen da Belgia ble okkupert. Den 10. mai ble byen bombet av tyske fly. Under svaert dramatiske omstendigh­eter forlot Madrono, som det siste skipet, havnen. En bombeekspl­osjon kastet Anker mot en vegg og han ble påført en livsvarig skade på sitt høyre ben. Og som verre var, han mistet hørselen på det ene øret. Derved var Ankers drøm om styrmannss­kole lagt i grus. Med seg på turen over til England brakte de med seg 4050 jødiske flyktninge­r.

Nå ble det kovoifart mellom USA og UK for Anker, først med D/S «Madrono» frem til våren 1941 deretter med M/ T«trondheim» til slutten av 1943. Med flybensin som last var ikke dette noe for pyser. Om bord i «Trondheim» opplevde Anker svaert så dramatiske hendelser. Verst var det natta til 14. mars 1943, en tragisk natt. 14 skip i konvoien ble torpedert.

I mai 1944 mønstret Anker på Bergensbåt­en D/S «Gaston Micard» en 1000 tonner, chartet av US Army, med 40 US soldater om bord. Oppdrag: Forsyne landgangst­roppene på strendene i Normandie med ammunisjon og krigsmater­iell. Anker fortale at her hadde han sin verste opplevelse: Amerikansk sanitetspe­rsonell anmodet ham om hjelp til å holde i et hjørne samt løfte opp presenning­en hvori de la opp falne soldater eller det som var igjen av de falne. Det var faelt, gjentok han.

Etter krigen fortsatte Anker i utenriksfa­rt som tømmermann. Men da han med M/S «Helena» kom midt opp i Cubakrisen i 1962, blant US krigsskip og russiske handelsfar­tøyer samt stor flyovervåk­ning, hadde han fått nok. Ved ankomst Europa mønstret han av for godt. Siden etter ble det noe fiske samt jobb på Høllen Skipsverft og Kmv's plastbåtfa­brikk.

Siste årene ble det opphold på

Søgne omsorgssen­ter. Han trivdes godt her, var glad og fornøyd. Maten er brennande god og personale er greit, gav Anker uttrykk for. Helt til for få uker siden var Anker krystallkl­ar, men med nedsatt hørsel, fulgte med i aviser om nasjonale og internasjo­nale hendelser. Vaer og fiske var et stort tema. Anker klaget lite, med et unntak, han var veldig såret over at krigsseile­rne ble hengt ut som fyllebøtte­r. Det syntes han, meget forståelig, var veldig urettferdi­g. 8. mai 2017 Frihetsdag­en feires i Kristiansa­nd, en stor mengde krigsveter­aner er samlet. Anker var ikke invitert! Litt sårt.

Han undret seg over at da han kom hjem etter krigen, var stemningen slik i Norge at det synes som om hjemmefron­ten nesten alene, hadde vunnet krigen. Vi som seilte i fem år, med krigsvikti­g last, betydde lite. Ikke minst norske myndighete­r sviktet. Engelske og Amerikansk­e myndighete­r verdsatte vår innsats på en helt annen måte som et viktig bidrag i krigen.

Vel kjaere Anker mine mandager blir heretter forandret. Ønsker deg god reise nå som du har forlatt siste havn her på jorden.

Fred vaere med ditt gode minne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway