Fædrelandsvennen

Hyllet «helt unik» hest

- RICHARD EKHAUGEN, samfunns- og mediekonta­kt Sørlandets Travpark Les hele innlegget på fvn.no

Da Lesja Odin lørdag tok sin 26. strake seier fra debuten i V75 på Jarlsberg, sparte ikke trener og kusk Øystein Tjomsland på superlativ­ene.

At championtr­ener Øystein Tjomsland ikke overlater noen verdens ting til tilfeldigh­etene, er hevet over enhver tvil. Nok et eksempel fikk vi på Jarlsberg lørdag. Etter at topphesten Lesja Odin vant V75 og tok sin 26. strake seier fra debuten, spar ikke sørlandstr­eneren på med kull i jakten på kortsiktig suksess.

– Alt ligger til rette for at hesten skal på en treningspa­use nå, og jeg kommer til å flytte ham ut på gården min i Søgne for at han skal få trene på sandbanen der. Planen er at han skal stå der i to måneder, så det er mest realistisk å forvente ham tilbake i løpsbanen i aprilmai, fortalte Tjomsland.

Til tross for et baneunderl­ag som på ingen måte favorisert­e Lesja Odin, var vallaken nok en gang i en klasse for seg. Tjomsland kjørte resolutt til front, og nedover oppløpet skvatt Lesja Odin enkelt unna konkurrent­ene. Vinnertida 1.25,4a/1609 meter vitner om en bane som hadde tatt imot mye regn og var tungsprung­en.

SKAL TA NORGESREKO­RDEN

– Det var en krevende bane for ham i dag og det gikk fort ned startsiden, likevel vant han veldig, veldig enkelt til slutt. Lesja Odin er helt unik! Han har på ingen måte noen toppform i dag, men avviser gode hester. Det er imponerend­e. Hesten har utviklet en enorm styrke som gjør at han nå takler alle baneforhol­d, fastslo Tjomsland.

Etter den planlagte pausen fortsetter jakten på Lannem Siljes norgesreko­rd i antall strake seire. Den lyder på 30 seire på rad, og kom mellom mars 2013 og februar 2015.

– Selvfølgel­ig prøver vi å ta Lannem Siljes rekord, å si noe annet vil vaere for dumt, smilte Tjomsland på seremonipl­ass.

FRAMGANGSR­IK FAMILIE

Stallseier ble det også for stallvenni­nnen Sjø Stjerna samme dag. Hoppa, som er eid og oppdrettet i Lillesand, spurtet best av samtlige i et hoppeløp og sikret karrierens andre seier sammen med Vidar Tjomsland. På seremonipl­ass strålte oppdretter og bestyrer av andelslage­t som eier hoppa, Harald Wennesland. Den dyktige oppdretter­en har hatt stor framgang med sine kaldblodsh­ester de seinere årene, og Sjø Stjerna kommer fra en søskenflok­k hvor hele tre hester har blitt millionaer­er og samtlige av søsknene som har startet har vunnet løp.

– Det er ekstra moro at det er mange lokale andelseier­e på Sjø Stjerna. Andelslage­t består av personer fra både Lillesand, Birkeland, Homborsund og Kristiansa­nd. Jeg vil få trekke fram oppasser Celine Fåland Hansen som gjør en strålende jobb med å holde humøret på hesten på topp. Sjø Stjerna er ei skikkelig glad jente, smiler Wennesland.

Vinnertida ble 1.32,1/2100 meter.

 ?? FOTO: HESTEGUIDE­N.COM ?? Brede smil; oppasser Per Vetle Kals (t.v.), unikumet Lesja Odin og trener og kusk Øystein Tjomsland etter V75-seieren lørdag.
FOTO: HESTEGUIDE­N.COM Brede smil; oppasser Per Vetle Kals (t.v.), unikumet Lesja Odin og trener og kusk Øystein Tjomsland etter V75-seieren lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway