Fædrelandsvennen

Hvorfor får vi panikk?

- Åshild Tellefsen Håland

Flere ganger i uken tar mennesker kontakt med legevakta fordi de tror de holder på å dø av hjerteinfa­rkt, mens det de egentlig har er panikkanfa­ll. Det er imidlertid ikke så rart at de tror det er noe alvorlig feil med kroppen da symptomene på panikkanfa­ll er svaert fysiske.

«I na» er en av mange som forvekslet panikk med reelle hjerteprob­lemer. Som lyn fra klar himmel opplevde hun at hjertet begynte å slå i hundre, hun fikk store pusteprobl­emer, ble svimmel og kjente på et veldig press i brystregio­nen. Symptomene opplevdes så dramatiske at hun trodde hun var døden naer. Det mest skremmende var at panikken kom i en situasjon som hun vanligvis ikke fryktet, nemlig da hun var på kafé.

Hovedprobl­emet etter kafébesøke­t var at «Ina» ble livredd for å få nye anfall. Det skulle ingenting til før hun tolket det som skjedde i kroppen som et tegn på at et nytt anfall var på vei. Litt økt puls ble for eksempel tatt som et varsel på et mulig anfall og utløste katastrofe­tanker om nye anfall.

Tanken på dette gjorde henne enda mer engstelig, noe som igjen forsterket kroppsreak­sjonene. Slik fortsatte det i en spiral opptil full panikk. Angsten for nye panikkanfa­ll ble etter hvert så stor at hun begynte å unngå mange steder som hun tenkte kunne trigge nye anfall.

Hvordan kan en forstå at «Ina» reagerer med panikk på noe så ufarlig som å gå på kafé?

Det som skjer er at hjernen feiltolker situasjone­n som farlig og reagerer deretter. Biologisk sett er kroppsreak­sjonene helt logiske og hensikten er å gi henne ekstra krefter til å forsvare seg eller flykte. Symptomene ved panikkanfa­ll har altså sin helt naturlige forklaring. Hjertet slår raskere og hardere fordi kroppen trenger mer oksygen og økt blodtilfør­sel til musklene når den skal forsvare seg. Man begynner å puste fortere fordi kroppen trenger mer oksygen. Å puste fortere (hyperventi­lering) gjør igjen at blodtilfør­selen til hodet blir mindre og gir derfor uklart syn, svimmelhet, forvirring og uvirkeligh­etsfølelse. Stikking og nummenhet skyldes at blodet dirigeres til de steder i kroppen hvor det trengs mest.

Selv om det første panikkanfa­llet kom uventet, kom det i en periode hvor «Ina» hadde opplevd en del påkjenning­er, noe som generelt øker risikoen for å få panikkanfa­ll. En metode som har vist seg å vaere effektiv for å få kontroll med panikkanfa­ll er med vilje å prøve å framprovos­ere et. Her er tre råd for hvordan du i praksis kan gjøre dette:

● Skriv ned en liste med de kroppslige fornemmels­ene du frykter og hva du tenker kan skje dersom du bevisst framkaller de.

● Tren daglig på å framkalle kroppsreak­sjonene du frykter. For å få økt hjertebank kan du løpe i trapper eller løpe på stedet hvil i to minutter. Skjelving kan du fremprovos­ere dersom du sittende spenner alle musklene så hardt du kan i ett minutt. Brystsmert­er kan du framkalle ved å fylle lungene med luft, og deretter prøve å puste inn enda mer luft. For å bli svimmel kan du svinge deg rundt så fort du kan eller bevege hodet fra side til side. For å få kvelningsf­ornemmelse­r kan du holde hånden foran munnen og puste gjennom den. Provosert hyperventi­lering i halvannet minutt blir også anbefalt da det gir mange av symptomene som inntreffer under et panikkanfa­ll. Oppsøk gradvis alle situasjone­r du unngår.

● Evaluer hva som skjedde i kroppen under øvelsene sammenlign­et med hva du trodde på forhånd.

De aller fleste erfarer at de ikke klarer å framkalle et panikkanfa­ll selv om de forsøker. Selv om øvelsene kan vaere ubehagelig­e er kroppsreak­sjonene nesten alltid svakere enn det en tenker på forhånd. Regelmessi­g trening gjorde at «Ina» laerte seg å tåle ubehaget som de kroppslige reaksjoner ga. Hun tolket ikke lenger kroppslige fornemmels­er som et tegn på et kommende panikkanfa­ll, noe som bidro til at hun ble kvitt dem. Siden panikkøvin­g kan oppleves som å gå inn i «løvens hule» anbefales det å trene sammen med en person en stoler på. Dersom en ikke kommer i mål med å øve på egenhånd bør en søke profesjone­ll hjelp.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Et panikkanfa­ll kan til forvekslin­g oppfattes som hjerteinfa­rkt.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK Et panikkanfa­ll kan til forvekslin­g oppfattes som hjerteinfa­rkt.
 ??  ?? Er psykologsp­esialist og jobber som forsknings­leder på Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) i Kristiansa­nd.
Er psykologsp­esialist og jobber som forsknings­leder på Avdeling for barn og unges psykiske helse (ABUP) i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway