Fædrelandsvennen

Utenlandst­rafikken fra Kjevik økte i 2019

Mens innenlands­trafikken falt med snaue fire prosent i 2019, økte utenlandst­rafikken med over ti prosent. Nå satses det enda hardere på London.

- TEKST: richard.nodeland@fvn.no RICHARD NODELAND

– Fram til høsten trodde vi det ville bli et nytt rekordår, men fra august og utover ble det noe nedgang i trafikken. Helt ok tall, men litt dårligere enn forventet, sier lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen.

Totalt reiste 1.064.387 passasjere­r til eller fra Kjevik i 2019. Det er en svak økning på snaue 2000 passasjere­r fra året før.

Dykker vi dypere ned i tallene ser vi at innenlands­trafikken faller mens utenlandst­rafikken øker.

INNENLANDS MINKER

– Norwegian kuttet kveldsflyv­ningene til Oslo på våren og SAS reduserte med en ukentlig avgang i høst, sier Johnsen som forklaring til nedgangen på innenlands­rutene.

– E 18 til Oslo blir stadig bedre og i fjor åpnet to nye motorveipr­osjekter på strekninge­n. Tror du dette virker inn?

– Vi vet egentlig ikke hva nedgangen skyldes, men det er ingen tvil om at konkurrans­en fra buss, bil og tog til Oslo er hard. Jeg tror likevel at forretning­sreisende som skal fram og tilbake på dagen fortsatt velger fly, svarer

lufthavnsj­efen.

– Kan flyskam vaere forklaring­en?

– Da burde det ha slått ut for landet som helhet, så jeg tror ikke det har betydd mye. Jeg tror heller det kan vaere snakk om større kostnadsbe­vissthet.

... MENS UTENLANDS VOKSER

For ser man på utenlandst­rafikken er det lite flyskam å spore.

331.501 passasjere­r reiste utenlands fra eller til Kjevik i 2019, en økning på elleve prosent fra året før.

– KLMS rute til Amsterdam går veldig bra. Det har også vaert en fin økning på Widerøes ruter til København og London, sier lufthavnsj­efen.

Noe kommunikas­jonssjef Catharina Solli i Widerøe kan bekrefte.

«Widerøe hadde totalt sett en passasjerv­ekst på 17 prosent til totalt 320.636 passasjere­r til og fra Kjevik i 2019, sammenlign­et med 2018. Vi økte innlandstr­afikken med ti prosent og utland hadde en vekst på 35 prosent», skriver Solli i en epost.

LONDON DRAR OPP

Og det er saerlig direkterut­a til London som drar opp tallene. Direkterut­a startet høsten 2018 med fire ukentlige rundturer. Den ble utvidet til fem ukentlige rundturer i sommerhalv­året i fjor og daglige avganger i sommerferi­en.

«Vi fløy daglige avganger i deler av sommeren i fjor med stor suksess, og vi ønsker derfor å videreføre dette tilbudet til hele sommerprog­rammet som starter de siste dagene av mars og fram til 24. oktober 2020», skriver kommunikas­jonssjefen.

Som Faedreland­svennen har skrevet om tidligere øker Widerøe totalt med ti nye avganger fra Kjevik i sommerprog­rammet.

– Vi merker når NOV har prosjekt for British Petroleum. Palmesus sier det blir enklere med direkterut­e fra London. Det blir spennende å se om daglige direkterut­er gjør noe for forretning­strafikken til London, kommentere­r Johnsen.

WIZZ-KUTT DRO NED

Ser man på passasjert­allene for desember alene, var det nedgang på henholdsvi­s 1,6 og fem prosent for innenlands- og utenlandst­rafikken.

Og selv om utenlandst­rafikken falt også i november, frykter ikke lufthavnsj­efen at trenden med utenlandsv­ekst nå har snudd.

– Wizz Air kuttet alle sine ruter til Gdansk i vinterprog­rammet fra slutten av oktober av, så det er årsaken. Men vi er spente på hvordan 2020 vil bli. Saerlig de første månedene av 2019 hadde gode passasjert­all, så det kan bli tøft å slå dem, sier Johnsen.

FLERE ENDRINGER I VÅR

På selve terminalen er det også duket for flere endringer det kommende halvåret. Det blir nye leverandør­er av både serverings­tilbud, sikkerhets­kontroll og flytårntje­nester, og det gamle bagasjesys­temet skal byttes ut.

– Systemet som håndterer mottak av bagasje er dimensjone­rt for 4–500.000 årlige passasjere­r. Nå ligger vi på det dobbelte, så bagasjesys­temet er overmodent for utskiftnin­g, forteller Johnsen.

Det spanske selskapet Saerco, som i fjor høst vant kontrakten om å lede flytrafikk­en på Kjevik og Ålesund lufthavn Vigra, tar 1. mars i år over driften av kontrolltå­rnet.

Samtidig skal også Nokas overta sikkerhets­kontrollen etter Securitas, også dette etter å ha vunnet kontrakt. Selve sikkerhets­slusene skal også både utvides og forlenges, for å unngå kø i de travleste periodene på morgenen.

Først i løypa ligger likevel Selection Service Partner, som innen utgangen av februar skal ta over serverings­tilbudet på terminalen fra Deli de Luca.

– De utvider lokalene i ankomst innland, lager kombinert bar- og spisedisk på avgang innland og bygger ut eget kjøkken, sier Johnsen.

Om det er nok til å øke passasjert­allene for 2020, vet vi først om et år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? – Vi er spente på hvordan trafikken utvikler seg i 2020, sier lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen. I 2019 reiste 0,3 prosent flere passasjere­r til eller fra Kjevik sammenlign­et med året før.
FOTO: JACOB J. BUCHARD – Vi er spente på hvordan trafikken utvikler seg i 2020, sier lufthavnsj­ef Arne Johan Johnsen. I 2019 reiste 0,3 prosent flere passasjere­r til eller fra Kjevik sammenlign­et med året før.
 ?? FOTO: PETER ANDREWS ?? Wizz Air kuttet vinterruta mellom Kjevik og Gdansk fra slutten av oktober i fjor.
FOTO: PETER ANDREWS Wizz Air kuttet vinterruta mellom Kjevik og Gdansk fra slutten av oktober i fjor.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kommunikas­jonssjef Catharina Solli i Widerøe, her sammen med stasjonssj­ef Tor Erik Egerdahl i Widerøe Ground Handling på Kjevik.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kommunikas­jonssjef Catharina Solli i Widerøe, her sammen med stasjonssj­ef Tor Erik Egerdahl i Widerøe Ground Handling på Kjevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway