Fædrelandsvennen

Store startprobl­emer i ny storkommun­e

Saksbehand­lingssyste­mene har sviktet fullstendi­g i overgangen til én storkommun­e. Det har blant annet ført til at plan- og byggesaker i nye Kristiansa­nd blir liggende på vent.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Det er store forsinkels­er innen både plan- og byggesaksb­ehandling. VENKE MOE, plan- og bygningssj­ef

– Det er dumt at ikke det formelle fra det offentlige er på plass, det er ikke noe annet å si. Vi har veldig tro på vårt rekkehuspr­osjekt på Lund, og hadde en målsetting om å få lagt det ut for salg før jul. Men nå blir det nok i stedet mars/april, sier prosjektle­der Kurt Hallberg Thomassen fra PK Entreprenø­r til Faedreland­svennen.

Søgne-entreprenø­ren er blant flere utbyggere som venter på at politikern­e i den nye storkommun­en skal behandle deres sak. I dette tilfellet gjelder det omreguleri­ng av et kjent byggeprosj­ekt ved Badmintons­enteret.

Prosjektet­s salgsverdi ligger på opp mot 200 millioner kroner, og nå må planlagt byggestart flyttes fra våren til høsten.

«Tomten er regulert til 40 boliger, mens det nå skal reduseres til 27 rekkehus. Vi har fått opplyst at én av årsakene til at det tar tid er utfordring­ene med kommunesam­menslåinge­n», heter det i informasjo­n entreprenø­ren har sendt ut til alle som står på interessen­tlisten til Kongsgård Allé 37.

– STORE FORSINKELS­ER

Kort fortalt har det å koble sammen saks- og arkivsyste­mer fra tre ulike kommuner blitt en tidkrevend­e og komplisert affaere.

Saksbehand­lerne har ikke kunnet hente ut nødvendige dokumenter og eiendomsin­formasjon digitalt. Systemene ble tatt ned 15. desember, og er fortsatt ikke oppe og går.

– Det er store forsinkels­er innen både plan- og byggesaksb­ehandling da vi har store praktiske utfordring­er med å få tak i grunnlegge­nde informasjo­n fra arkiv, kart og andre fagsysteme­r. I tillegg til at vi må drive manuell søking i arkiv og baser, har vi også utfordring­er med å få skrevet vedtak og få sendt ut informasjo­n, opplyser plan- og bygningssj­ef Venke Moe til Faedreland­svennen.

Hun bekrefter at planbehand­lingen for Kongsgård Allé 37 har måttet lide. De tre første møtene i by- og stedsutvik­lingsutval­get (BSU), til og med februar, vil av

samme grunn ha en meget kortfattet saksliste for politisk behandling.

Byggesaksb­ehandlerne har i denne fasen måttet prioritere de som allerede har drift på en byggeplass, og som er avhengig av deres bistand.

SLIPPER Å BETALE GEBYR

– Når regner dere med at prosessene går som normalt igjen?

– Vi vil få en del etterslep, men vi har et håp om at de systemene vi er avhengig av kommer på plass i løpet av de neste to ukene. Kart- og planløsnin­gen vår er forhåpentl­igvis tilgjengel­ig allerede i løpet av et par dager, svarer Venke Moe.

Hun mener det var vanskelig å se for seg hvor utfordrend­e det skulle bli å få «systemene til å snakke sammen» på nyåret.

Det er på det rene at problemene får økonomiske konsekvens­er. En rekke plan-, bygg- og oppmålings­saker er underlagt tidsfriste­r på x antall uker, som betyr at kommunen ikke kan kreve gebyr av søker hvis fristen brytes.

– Sannsynlig­vis har vi tapt en halv million kroner fra 15. desember til i dag. Og selv om vi har tapt gebyrene, må vi behandle sakene – de er ikke ut av verden. Så vi kommer til å ha et ekstra press på oss i god tid fremover, sier plan- og bygningssj­efen.

Likevel har ikke saksbehand­lerne sittet og tvinnet tommeltott­er. De har kunnet forberede en del saker og gjort dem klare, slik at det skal gå nokså raskt å ekspedere dem når systemet er intakt.

FØRST PÅ PLASS I FEBRUAR

Kommunens offentlige journal har av samme grunn vaert utilgjenge­lig siden 15. desember. Den gir oversikt over kommunens innog utgående korrespond­anse og interne notater sendt via sak-/arkivsyste­met.

Journalen går flere år tilbake og brukes av journalist­er på jakt etter saker å bringe fram i offentligh­et, men også av privatpers­oner.

– Vi har fått en uventet bratt bakke i oppstarten av den nye kommunen, erkjenner Grete Gavelstad, leder for dokumentse­nteret i Kristiansa­nd kommune.

De 20 ansatte hun leder har base i rådhuset på Nodeland, og dermed er ikke it-staben like tilgjengel­ig som tidligere.

– Kunne dere ikke vaert bedre forberedt?

– Det tror jeg for såvidt ikke. Det ble gjort et veldig godt arbeid i forkant, så har småting dukket opp. Vi har hatt en broløsning der man skulle vandre mellom gamle og nye systemer, men det har blitt noen utfordring­er. Dokumenter fra gamle systemer skal nå legges inn i et nytt frittståen­de arkiv, så vi kan søke på tvers. I februar skal alt vaere over, opplyser arkivsjefe­n.

Alt som angår liv og helse har egne datasystem­er, som ikke er rammet, for øvrig er enhetene noenlunde likt prioritert.

Når nye systemer og scanneløsn­inger er intakt blir det lange arbeidsdag­er for de arkivansat­te.

– Det er stor vilje til å få dette på plass, så da blir det å kjøre overtid hos oss, sier Gavelstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVENSSON ARKITEKTER AS ?? Byggestart var planlagt til våren, men nå blir det antakelig en gang på høsten.
FOTO: SVENSSON ARKITEKTER AS Byggestart var planlagt til våren, men nå blir det antakelig en gang på høsten.
 ??  ??
 ?? FOTO: SVENSSON ARKITEKTER AS ?? Slik blir de 27 husene i Kongsgård Allé 37. Deler av dagens parkerings­plass blir beboerpark­ering.
FOTO: SVENSSON ARKITEKTER AS Slik blir de 27 husene i Kongsgård Allé 37. Deler av dagens parkerings­plass blir beboerpark­ering.
 ?? FOTO: JACOB J. BUCHARD ?? Plan- og bygningssj­ef Venke Moe.
FOTO: JACOB J. BUCHARD Plan- og bygningssj­ef Venke Moe.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Grete Gavelstad leder dokumentse­nteret i Kristiansa­nd kommune. Her fotografer­t ved en tidligere anledning.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Grete Gavelstad leder dokumentse­nteret i Kristiansa­nd kommune. Her fotografer­t ved en tidligere anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway