Fædrelandsvennen

Nei til eksamen i gym

Regjeringe­n vurderer flere endringer i eksamenord­ningen, og flere av forslagene er interessan­te. Men elevene bør ikke pålegges eksamen i fag som gymnastikk.

-

Det er store endringer på gang i norsk skole. Det er bra. Altfor mange elever går gjennom det tiårige skoleløpet uten å beherske grunnlegge­nde ferdighete­r som å kunne lese og skrive. Hvor mange og store nederlag alle disse har opplevd i hverdagen, og hvor stor andel disse utgjør av de som senere dropper ut av videregåen­de skole, kan man bare ane.

I de nye laereplane­ne skal flere fag bli mer praktiske og utforskend­e. Dette har samlet bred, politisk oppslutnin­g. Regjeringe­n ønsker nå flere endringer også i eksamensor­dningen. Blant annet foreslås det nye eksamensfo­rmer med muntlig-praktisk eksamen i stedet for muntlig eksamen i flere fag, også i grunnskole­n. Og å prøve ut skriftlig-muntlig eksamen i flere fag. Dette er spennende ideer som vil vaere en naturlig forlengels­e av endringene i laereplane­ne.

Kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) ber i tillegg om tilbakemel­dinger på hvordan eksamensor­dningen kan bli mer rettferdig – i betydninge­n: Hvor mange elever som blir trukket opp i ulike fag. I dag er dette tilfeldig. Det bør det ikke vaere. I stedet bør det vaere mulig å komme fram til en ordning som treffer elevene likt og som derfor oppleves som langt mer rettferdig enn i dag.

Et annet forslag er å innføre eksamen også i kroppsøvin­g, mat og helse, kunst samt håndverk og musikk i ungdomssko­len. Sanner sier til Aftenposte­n at «Eksamen i praktiske og estetiske fag kan bidra til å heve statusen til disse fagene».

Det er en god målsetting. Men Sanner og regjeringe­n bør også tenke på om absolutt alle fag i grunnskole­n skal gjøres til gjenstand for en eksamen, i tillegg til standpunkt­karakterer. Det er sikkert riktig at noen elever vil hilse velkommen en eksamen i ikke-teoretiske fag, som de selv behersker. Men i denne diskusjone­n bør man også se på helheten. Enkelte fag bør fortsatt vaere unntatt eksamenpre­sset som i stor nok grad allerede preger norsk skole.

Enkelte fag bør fortsatt vaere unntatt eksamenpre­sset som i stor nok grad allerede preger norsk skole.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det kan bli innført eksamen også i fag som gymnastikk, hvis regjeringe­n får det som den vil.
FOTO: NTB SCANPIX Det kan bli innført eksamen også i fag som gymnastikk, hvis regjeringe­n får det som den vil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway