Fædrelandsvennen

Diskusjone­n i det britiske kongehuset ligner på den som har vaert i Norge. Noen mener det er krise, men er det ikke bare en naturlig og nødvendig avskalling?

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no 995 23 158

Hvor lang rekkevidde skal majesteter og kongelige ha? Hvor langt ut fra den kongelige kjernefami­lie skal kongelige plikter og kongelig gasje gå? Privilegie­ne eller pliktene? Hva er egentlig alternativ­ene for dem som er født inn i en kongelig familie? Hva kan de med blått blod leve av uten å bli beskyldt for å kapitalise­re på sitt opphav? Og bør man også diskutere hva som er en passende type forretning eller virksomhet å drive for eks-kongelige?

Det går en linje fra diskusjone­n rundt den overrasken­de løsrivelse­n til prins Harry og Meghan i Storbritan­nia, til den diskusjone­n vi har hatt ved noen anledninge­r her hjemme. Hver eneste gang prinsesse Martha Louise har prøvd å slå seg kommersiel­t opp har hennes bruk av tittel blitt diskutert. For tittelen hennes er en eksklusiv merkevare og kan hjelpe med ethvert salg. Akkurat som det kan smitte tilbake på kongehuset­s omdømme, at de blir assosiert med hennes virksomhet.

I høst gikk den tredje sesongen av den veldig populaere serien The Crown og man kan nå strømme tre sesonger med knallgodt britisk drama. Et portrett av dronning Elizabeth, men også en skildring av de ulike politiske skiftene hun har stått i og alle tider hun har overlevd. Britisk kongehisto­rie er naer oss, først og fremst gjennom familiaere bånd og politiske allianser, men også fordi vi gjennom kunst, populaerun­derholdnin­g og kultur alltid har stått britene naer. Vi føler vi kjenner dem. Også monarkiet deres.

Da nyheten om den dramatiske og brutale døden til prinsesse Diana kom var det skjellsett­ende. Jaget i døden av paparazzie­r i den parisiske natten, en plaget og forfulgt sjel. Kanskje ødelagt av årtier med mobbing fra den vulgaere, engelske tabloidpre­ssen. Det er ikke rart at Prins Harry har den mobben i halsen, når han nå frykter at historien skal gjenta seg med hans livs utvalgte.

I The Crown-serien blir vi ikke bare kjent med dronningen. Vi blir også kjent med søsteren Margaret. Hun som var nummer to. Hun i skyggen. Et lite skritt bak. Og vi får se en beskrivels­e av hvordan det har vaert å vaere slik stilt i den kongelige familie: argusøyne på seg hele tiden, men ingen makt over egen situasjon. Bare en godt betalt kulisse som en gang i blant gjør reell nytte. Det er en fugl i bur, i gullbur riktignok, men like fullt i bur.

Kanskje hadde det ikke blitt så tett mellom drinkene hvis Margaret hadde fått sluppet fri og kunne vaert nummer en i eget liv. Slik alle vi andre tar for gitt at vi alltid er det. Dessuten blir det jo fryktelig mye å passe på for hoffet. Mye liv og enda mer levned som man må kontroller­e at er innenfor etiketten. Det kan hende at Dronning Elizabeth hadde ønsket at de hadde trukket den røde løperen vekk under bena på prins Andrew før hans skandalebe­fengte vennskap med Jeffrey Epstein hadde tvunget dem.

Verken det britiske eller det norske kongehuset trenger at alle mulige og umulige prinser og prinsesser skal represente­re monarkiet på fulltid livet ut. Den svenske kongen hadde også nylig en opprydning og det er nødvendig. Skattebeta­lere er en vanskelig og langt fra ensartet gruppe i vår moderne tid. Britene klager nå over at de spanderte 400 millioner kroner på bryllupet til Prins Harry, og mener at det forplikter. Det er uhørt å vende dem ryggen nå. Men vi kan se for oss hvordan reaksjonen­e hadde blitt hvis det ikke var et påkostet marengsbry­llup.

Mange forstår nok hvilken umulig jobb det er å skulle «please» det konservati­ve kongehuset, hoffet, folk flest og engelsk tabloidpre­sse i stadig mer moderne og transparen­s tid. Det er et arbeidsfor­hold mange hadde sagt opp.

Vår egen kronprins har uttalt seg klokt om den påståtte krisen i England: – Jeg tenker at alle skal puste litt med magen. Og så kommer de helt sikkert til å finne gode løsninger på det, kommentert­e kronprins Haakon nøkternt.

Han vet hva han snakker om. Og det ser ut til at det er slik det blir. En nokså forsiktig korrigerin­g og moderniser­ing av en urgammel institusjo­n. Noen skal få slippe den kongelige byrd.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway