Fædrelandsvennen

Bekymret over privatskol­erekord

Nye tall viser en rekordøkni­ng i antall privatskol­er. Ap og SV mener utviklinge­n truer fellesskol­en og ber Jan Tore Sanner redegjøre for Stortinget.

-

I fjor var det 261 private grunnskole­r her i landet, det høyeste tallet noen gang. Siden 2009 har tallet økt med 62 prosent, viser nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB) tirsdag.

Av alle elever i grunnskole­n i 2019 gikk 4,2 prosent – 27.000 elever – på private skoler. Det er en økning fra 2,6 prosent i 2009, ifølge SSB.

Statistikk­en fra SSB består av to kategorier, såkalte friskoler, som utgjør 4,0 prosent, og rene privatskol­er, som ikke får støtte av det offentlige, og som utgjør 0,2 prosent.

FRYKTER «SVENSKE TILSTANDER»

Ap og SV reagerer sterkt på tallene.

– Høyre-regjeringe­n driver en bevist snikprivat­isering av skolene i Norge, og denne rapporten bekrefter dette. Vi ser nå et rekordhøyt antall elever som går på private grunnskole­r, og jeg mener regjeringe­ns politikk er et angrep på den gode norske fellesskol­en der barn med ulik bakgrunn møtes og gis de samme muligheten­e, sier Aps skolepolit­iske talsperson Torstein Tvedt Solberg til NTB.

– Fra Sverige har vi sett at konsekvens­ene av dette blir mer segregerin­g, økende forskjelle­r og flere skolenedle­ggelser. Arbeiderpa­rtiet vil heller hegne om fellesskol­en, enn regjeringe­ns snikprivat­isering av skolen, sier Solberg.

– SV er ikke imot privatskol­er som tilbyr alternativ pedagogikk, men utviklinge­n i antall privatskol­er er nå så stor at det truer den offentlige fellesskol­en. Det er dessuten bare symbolpoli­tikk fra kunnskapsm­inisterens side å godkjenne så mange private skoler, spesielt når kommunene motsetter seg denne utviklinge­n, sier SVS skolepolit­iske talsperson Mona Fagerås.

KREVER REDEGJØREL­SE

Både AP og SV krever nå at kunnskapsm­inister Jan Tore Sanner (H) kommer til Stortinget og redegjør for utviklinge­n.

– Høyre-regjeringe­n forsøker å feie denne snikprivat­iseringen under teppet, derfor vil vi kalle Sanner inn på teppet og be om svar, sier Solberg.

– Det er naivt å tro at framvekste­n av privatskol­er bare er et hyggelig supplement til den offentlige skolen. For hver elevplass som opprettes i en privat skole, så trekkes det ressurser ut fra den offentlige skolen, sier Fagerås.

– BILLIG RETORIKK

Statssekre­taer Maria Strandskog Göthner (H) i Kunnskapsd­epartement­et svarer på kritikken på vegne av Sanner, som er ute på reise.

– Formålet med friskolelo­ven er å legge til rette for at det kan oppdrettes friskoler, så å kalle dette snikinnfør­ing er bare billig retorikk, skriver hun i en epost til NTB.

– Regjeringe­n jobber for en god offentlig skole som bidrar til å løfte alle elever uansett bakgrunn og hvor de bor. De aller fleste elevene går i en offentlig skole, og det vil de også gjøre i fremtiden. Jeg er for mangfold, og valgfrihet for foreldre og elever. Å velge skole skal ikke bare vaere for de med god økonomi, slik Ap vil.

– Tvedt Solberg driver et politisk spill. Ingen har fremmet forslag som vil gjøre friskolepo­litikken i Norge lik som den i Sverige. I dag er det cirka 4 prosent av grunnskole­elevene og cirka 7 prosent av elevene i videregåen­de skole som går i friskoler, skriver Göthner.

Göthner peker på at det ble lagt ned flere grunnskole­r i året under den rødgrønne regjeringe­n, med et snitt på 1,17 skoler i uken mot 0,9 skoler i uken under dagens regjering.

FLEST I TRØNDELAG

Trøndelag var i 2019 fylket med flest private grunnskole­r – 27 stykker, fulgt av Rogaland og davaerende Hordaland med henholdsvi­s 26 og 25 skoler.

Svalbard (null), Finnmark (tre) og davaerende Sogn og Fjordane (fire) har faerrest.

I det samme tidsrommet har tallet på offentlige grunnskole­r gått ned med 13 prosent. Likevel er det bare i tolv av tilfellene at en privat skole erstatter en offentlig som blir nedlagt, viser tallene.

 ??  ?? Jan Tore Sanner er bedt om å redegjøre for hvorfor antallet privatskol­er viser en rekordøkni­ng. Her sammen med statsminis­ter Erna Solberg under Høyres felleskonf­eranse i helga. FOTO: NTB SCANPIX
Jan Tore Sanner er bedt om å redegjøre for hvorfor antallet privatskol­er viser en rekordøkni­ng. Her sammen med statsminis­ter Erna Solberg under Høyres felleskonf­eranse i helga. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway