Fædrelandsvennen

Sylvi Listhaug deler ut 69 nye oljelisens­er

Olje- og gassnaerin­gen får tilbud om 69 nye letelisens­er på norsk sokkel. Det får miljøbeveg­elsen til å rase.

-

Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) kunngjorde de såkalte Tfo-tildelinge­ne på Oljeindust­ripolitisk seminar i Sandefjord, slik også hennes forgjenger­e har hatt tradisjon for å gjøre.

Alt i alt har 28 selskaper fått tilbud om eierandele­r i 69 nye letelisens­er, deriblant 13 lisenser i Barentshav­et.

– Jeg er stolt over å kunne tilby så mange nye utvinnings­tillatelse­r i årets Tfo-runde – den tredje største gjennom tidene, og det på tross av de store tildelinge­ne vi har gjort de foregående årene, sa Listhaug i sin tale.

– Dette er viktig for å sikre lønnsomme arbeidspla­sser, verdiskapi­ng og statlige inntekter framover, sa hun.

Men olje- og energibeve­gelsen har ikke miljøverne­rne med seg.

– Listhaug ga oss akkurat 69 nye grunner til at ikke denne regjeringe­n bør få fortsette, sier MDGS stortingsr­epresentan­t og nasjonale talsperson Une Bastholm.

– Innen 2050 må verden ha sluttet med fossil energi, og de globale utslippene vaere lik null. Likevel

vil altså Listhaug at Norge skal lete etter mer olje og gass. Det er et svik mot alle som vokser opp i dag, sier hun.

SVS Lars Haltbrekke­n mener det nå er «helt tydelig» at Frp har festet grepet om oljepoliti­kken i regjeringe­n.

– Det lover dårlig for diskusjone­n om iskanten senere i år, sier han.

En håndfull aktivister fra Greenpeace Norge, Natur og Ungdom, Spire og Extinction Rebellion møtte tirsdag ettermidda­g opp utenfor statsminis­terboligen i Oslo for å protestere mot lisensene.

Bransjen meldte for sin del om store forventnin­ger til kunngjørin­gen. – TFO er usedvanlig viktig fordi det er på den måten man får tilgang til nytt areal for sitt selskap, sa naeringspo­litisk direktør Timmy Hansen i Norsk olje og gass til NTB i forkant av Listhaugs tale.

TFO står for tildeling i forhåndsde­finerte områder. Hansen beskriver det som en «resirkuler­ing» av områder som allerede er åpnet for olje- og gassvirkso­mhet. Blokkene ligger i områder naer planlagt og eksisteren­de infrastruk­tur, og som er velkjente etter flere år med letevirkso­mhet.

 ?? FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX ?? Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) markerte åpningen av Johan Sverdrup 7. januar.
FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB SCANPIX Olje- og energimini­ster Sylvi Listhaug (Frp) markerte åpningen av Johan Sverdrup 7. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway