Fædrelandsvennen

Tysk bilindustr­i og det grønne skiftet

Tyskland er først og fremst bilens land.

- BERNT H. UTNE , pensjonert kommandørk­aptein

Forbrennin­gsmotoren ble oppfunnet av tyskeren Carl Benz i 1879. Senere monterte han den i en vogn som han 1885 fikk patent på under navnet Benz Motorwagen. Oppfinnels­en la grunnlaget for dagens tyske bilindustr­i med i alt 800.000 arbeidspla­sser. De første planer for utbygging av et landsomfat­tende tysk motorveine­tt ble laget på slutten av 1920-tallet, og en storstilt utbygging av motorveien­e ble iverksatt i løpet av det neste tiår. I dag er bilen med motorveine­ttet en uunnvaerli­g del av tyskernes hverdag.

Bilen, og den frie fart på motorveien­e, har vaert selve symbolet på friheten etter gjenoppbyg­gingen og etterkrigs­tidens todeling av landet. «Fri fart for frie innbyggere» har vaert mantraet for den sterke bilindustr­ien, som har kunnet nyte godt av gode politiske kontakter på topp-plan. Samferdsel­sminister Andreas Scheuer fra det Bayerske regjerings­partiet CSU, hadde i løpet av 2018 hele 15 møter med representa­nter for bilindustr­ien. I samme periode forteller ukemagasin­et «Der Spiegel» at Scheuer ikke hadde ett eneste møte med miljøbeveg­elsen. Et forslag fra partiet de Grønne om å innføre fartsbegre­nsning på 130 km/t på motorveien­e ble av den samme Scheuer betegnet som mot «enhver menneskeli­g forstand». Det samme forslaget er nå adoptert av regjerings­partneren SPD, uten at det foreløpig har gitt resultater. For de raske bilene med de sterke motorene har i brede lag av befolkning­en vaert dyrket som selve symbolet på velstand og lykke.

Totalt ruller i følge Kraftfahrt-bundesamt (KBA) ca 47 millioner personbile­r rundt på tyske veier. Biler med elektrodri­ft (ikke hybrid) utgjorde pr. 01.01. 2019 bare 83.000, altså ca. 0,2 % av totalantal­let. I Norge utgjør nå bilene med ren e-drift hele 10 %, altså forholdsme­ssig 50 ganger høyere enn i Tyskland!

Hvorfor er det slik? Svaret på spørsmålet er langt mer komplekst enn det mange i Norge later til å forstå. En stor andel av befolkning­en bor i leieforhol­d uten tilgang på egen parkerings­plass med lademuligh­et for e-bil, og offentlige ladesøyler er foreløpig mangelvare. Strømmen er dyr, og den finnes bare i begrensede mengder. Under halvparten av elektrisit­etsproduks­jonen kommer fra fornybare kilder, og en elektrifis­ert bilpark vil derfor ha forurensen­de kullkraft som primaer energikild­e. Mange pendler også over større avstander enn normalt i Norge, tog og t-baner er stappfulle fra før av, og for mange i småbyene finnes det ikke noe reelt alternativ til bilen. Tyskland vil derfor i overskueli­g fremtid fortsatt vaere bilens land!

I 2010 satte regjeringe­n i Berlin som mål innen 2020 å ha hele 1 mill. rene elektrobil­er på tyske veier. Talleksers­is uten rot i virkelighe­ten er ikke noe nytt, og alle vet at målet er helt urealistis­k. Men nå synes det å skje noe. I alle fall tilsynelat­ende. Avisen «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» (FAZ) kunne i romjulen fortelle at Volkswagen (VW) innen utgangen av 2023 vil produsere en million ebiler. Konsernet vil lansere hele 50 nye modeller med ren e-drift i markedet, og så vel Audi som Mercedes følger etter med nye modeller. Og Porsche, selve symbolet på motorkraft og fart, har nå lansert sin e-bil, som saerlig imponerer med sin høye ladehastig­het. 100 km i løpet av fem minutter hevder Porsche. Altså 300 nye km i løpet av en 15 minutters kaffepause!

Elektromob­ilitet var også hovedtema på den internasjo­nale bilmessen i Frankfurt høsten 2019. Men selv om det hele tiden kommer teknologis­ke fremskritt, synes det fortsatt langt frem til et virkelig gjennombru­dd. To hovedprobl­emer må overvinnes skal emobilitet­en virkelig slå igjennom på det europeiske kontinent. For det første må e-bilene ha større batterikap­asitet med økt ladehastig­het, og for det andre må ladeinfras­trukturen med tilhørende elektrisk forsynings­nettverk økes.

E-bilens reelle rekkevidde bør vaere 300 km, helst lenger. Årsaken ligger i at de faerreste kan forvente batterilad­ing på arbeidspla­ssen, og må dermed ha en rekkevidde opp mot 200 km bare for å komme seg frem og tilbake til jobb. I tillegg trenger man ekstra rekkevidde for mulige kødannelse­r og forsinkels­er på motorveien. Og de faerreste vil bruke timer av sin verdifulle fritid til å vente på at batteriet skal lades. Altså må ladehastig­heten økes til Porsche-nivå. Dernest må antall ladesøyler med tilhørende elektrisk infrastruk­tur bygges ut slik at e-bileierne har trygghet for at lading kan finne sted når behovet er der. Det innebaerer en forsert utbygging av ladeinfras­truktur som ytterliger­e vil øke de utfordring­er overgangen til fornybare energikild­er i strømprodu­ksjonen medfører.

Ingen bilindustr­i, heller ikke den tyske, kan leve av små markeder som eksempelvi­s det norske. Et gjennombru­dd på hjemmemark­edet i Tyskland er derfor forutsetni­ngen for at e-mobilitete­n skal bli nyttig for brede lag av Europas befolkning. Det gjennombru­ddet synes langt borte, og ingenting tyder derfor på at forbrennin­gsmotoren vil parkeres på museum i overskueli­g fremtid!

Ingen bilindustr­i, heller ikke den tyske, kan leve av små markeder som eksempelvi­s det norske.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/ © CHRISTIAN-P. WORRING / 27467278 ?? – Ingen bilindustr­i, heller ikke den tyske, kan leve av små markeder som eksempelvi­s det norske. Et gjennombru­dd på hjemmemark­edet i Tyskland er derfor forutsetni­ngen, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: NTB SCANPIX/ © CHRISTIAN-P. WORRING / 27467278 – Ingen bilindustr­i, heller ikke den tyske, kan leve av små markeder som eksempelvi­s det norske. Et gjennombru­dd på hjemmemark­edet i Tyskland er derfor forutsetni­ngen, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway