Fædrelandsvennen

Y-blokka bør erstattes

- LARS JACOB HIIM, statssekre­taer

Etter mange år med utredninge­r og diskusjone­r er et nytt regjerings­kvartal klart for bygging. Det bør ikke stoppes av nye omkamper om Y-blokka.

Det siste året har flere aktivister, kulturkjen­diser og medier engasjert seg for å bevare Y-blokka i regjerings­kvartalet. Fredag 10. januar tok også Faedreland­svennen til orde for det samme.

Jeg er glad for at mange engasjerer seg i statlige byggeprosj­ekter. Men jeg synes det er både underlig og litt synd at det sterkeste engasjemen­tet kommer etter at demokratis­ke beslutning­er er fattet.

Faedreland­svennen mener det er mange gode argumenter for å bevare Y-blokken. Ja, det er det. Det er mange gode argumenter for å beholde Y-blokka, og det er mange gode argumenter for å erstatte den med en mindre og mer moderne bygning som åpner opp uteområden­e i regjerings­kvartalet.

I planleggin­gen av nytt regjerings­kvartal har det kommet opp mange fakta, innspill og ulike hensyn. Etter det grufulle terrorangr­epet i 2011 ble det gjennomfør­t en åpen prosess om nytt kvartal, med parallello­ppdrag, arkitektko­nkurranser, utstilling­er og debatter, samt dialog med Riksantikv­aren og Oslo kommune. De første konklusjon­ene kom i 2014. Der ble forslaget om å rive Høyblokken omgjort, mens man gikk inn for å rive Y-blokka, blant annet for å skape bedre byrom.

Høyblokka ble bevart fordi den har stor symbolverd­i, i tillegg represente­rer den en arkitekton­isk, kulturhist­orisk og kunstneris­k verdi.

Det var kjent at også Y-blokka har slike verdier, men det var likevel bred enighet om at den beste helhetsløs­ningen var å planlegge nytt regjerings­kvartal uten Y-blokka. En viktig årsak er sikkerhet. Dagens løsninger tilfredsst­iller ikke sikkerhets­kravene som stillestil et regjerings­kvartal for framtida.

Da prosessen var åpen var mange opptatt av rive Y-blokka for å åpne opp området. Oslo arkitektfo­rening skrev blant annet følgende om egen konklusjon i 2015: «Noen mener H-blokka og Y-blokka inngår i en enhet og må fortsette å gjøre det. [...] Andre støtter evaluering­skomiteens anbefaling om å rive Y-blokka og frigi arealet til for eksempel park. Ikke av sikkerhets­hensyn men fordi fjerning av Y-blokka vil gi området en bedre byplanmess­ig løsning. Hammersbor­ghøyden vil fremstå tydeligere og saerlig Deichmansk­e bibliotek vil fremstå slik de opprinneli­ge intensjone­ne var.»

Demonstras­joner og krav om å beholde Y-blokka har vokst fram etter hvert, og aller mest det siste året. Da glemmer mange de grunnlegge­nde årsakene til beslutning­ene som er tatt: Å øke sikkerhete­n og å skape et trygt, grønt og åpent regjerings­kvartal.

Faedreland­svennen mener det er et dårlig tegn at man snur ryggen til en så unison protest fra fagfolk på både kunst-, arkitektur- og historiefe­ltet. Men det har ikke vaert en unison protest fra disse fagfeltene, med unntak av kulturminn­efaget. Flere har tatt til orde for å rive Y-blokken av hensyn til god byutviklin­g.

Å gjenreise regjerings­kvartalet er et enormt og komplisert prosjekt som er svaert kostbart for samfunnet. Det er mange motstriden­de hensyn som skal forenes, og det er umulig å møte alle ønsker og krav. Både Oslo bystyre og et bredt flertall på Stortinget har gått inn for planene som innebaerer at Yblokka rives. I et demokrati er det folkevalgt­e politikere som tar viktige beslutning­er. Regjeringe­n følger selvsagt opp det Stortinget har vedtatt.

Nye omkamper nå vil utsette denne prosessen. Det vil forsinke og fordyre gjenreisni­ngen, og hindre at vi får åpnet opp området. Det er vi ikke tjent med.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD ?? – Både Oslo bystyre og et bredt flertall på Stortinget har gått inn for planene som innebaerer at Y-blokka rives, skriver statssekre­taer Lars Jacob Hiim.
FOTO: VIDAR RUUD – Både Oslo bystyre og et bredt flertall på Stortinget har gått inn for planene som innebaerer at Y-blokka rives, skriver statssekre­taer Lars Jacob Hiim.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway