Fædrelandsvennen

Bør UIA slutte å leie lokaler i Q42 av Filadelfia?

Uia-studentene vil ikke hjelpe Filadelfia i kampen mot homofili. Det er så enkelt som det.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD KULTURREDA­KTØR karen.blaagestad@fvn.no - 995 23 158 KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

❞ Uia-studentene vil ikke hjelpe Filadelfia i kampen mot homofili. Det er så enkelt som det. KAREN KRISTINE BLÅGESTAD,

kulturreda­ktør ❞ Studentene bør ikke møte det de mener er et intolerant livssyn med intolerans­e. VIDAR UDJUS,

politisk redaktør

Bør UIA slutte å leie lokaler av Q42? Uia-studentene vil ha universite­tet ut av Filadelfia­s lokaler. Saken har skapt stor debatt. Er studentene intolerant­e eller har Uia-ledelsen vaert uten ryggrad? Politisk redaktør Vidar Udjus og kulturreda­ktør Karen Kristine Blågestad er også uenige.

Det er ikke religiøs smitte som er beveggrunn­en. Heller ikke frykt for religiøse symboler. Og det handler i hvert fall ikke om at de ikke har noen toleranse for noens livssyn spesielt, eller ikke tåler religion generelt.

De er ikke lettkrenka. Tvertimot så fremstår studentene som beundrings­verdig klarttenke­nde og prinsippfa­ste som våger å reise stemme mot flere tunge akademiker­e ved eget universite­t, i en landsdel hvor for mange vegrer seg for å ta et kraftoppgj­ør mot ødeleggend­e fordommer. Noen ganger under dekke av en misforståt­t toleranse, som mener at kritikk er det motsatte av aksept.

Studentene vil ikke inn i Q42 fordi de ikke vil vaere med å gi økonomisk støtte til menigheter som fordømmer homofili. Dette er selvfølgel­ig et tungtveien­de argument for en studentorg­anisasjon som skal ta vare på alle slags studenter. Også homofile. Og det bør også vaere et argument for Uia-ledelsen. For det er klart det kan by noen studenter imot å bidra til bygging av et religiøst forretning­simperium som – blant annet jobber mot en aksept av homofili. Og det å ikke ville bidra økonomisk er ikke det samme som å vaere intolerant­e. Det betyr bare at studentene ikke vil hjelpe Filadelfia med akkurat den saken.

Det burde også UIA vaere opptatt av. Som et fyrtårn av akademia, vitenskap og kunnskap i vår region, burde Uia-ledelsen vaere et nav å prøve å trekke samfunnet fremover, vaere på lag med universell­e menneskere­ttigheter og bidra til å bygge sivilisasj­on på forskning og humanisme. Og forskning (!) har nettopp bevist at denne regionen er den mest utfordrend­e for skeive personer å bo i. Ikke minst på grunn av de konservati­ve frimenighe­tene.

Filadelfia i Kristiansa­nd har også mye annet ved seg som er omstridt. En veldig mannstung ledelse. Kontakt med aktører og bevegelser som beveger seg på kanten av både lov og moral når det kommer til pengeinnsa­mlinger og kommersiel­l kollekt.

Faedreland­svennen har også leid lokaler av Q42. Som en kunnskapsb­edrift med et stort demokratis­k, samfunnsop­pdrag har jeg ment at heller ikke vi skulle gjort det. Mitt syn har ikke vunnet frem, mindretall­et hos oss kunne trengt et sterkt studentpar­lament i ryggen.

For universite­tet burde dette vaere selvsagt. De må tegne en tykk strek mellom sin kunnskapsk­atedral og andres børsaktige katedral. De må vokte og hegne om sin integritet som bygger på dens rasjonale og unngå handel som bringer mer penger direkte i kassen til ulike trossamfun­n. Noen trosretnin­ger jobber til og med mot akademia i viktige spørsmål, nettopp fordi de ønsker et samfunn tuftet på tro, ikke på viten.

Og hvis det blir praktisk umulig å holde seg helt unna religiøse lokaler, hvis det blir helt uoverkomme­lig vanskelig, så kan det jo godt trekkes en grense. Det er ikke umulig, det kan diskuteres. Det gjør vi i mange av livets og samfunnets vanskelige spørsmål. Og det bør vaere helt greit – i 2020 – å trekke en grense ved synet på homofili.

 ??  ?? Ja
Ja
 ??  ?? Nei
Nei
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Konferanse­senteret, som som er en del av Q42, ligger øverst i Dronningen­sgate i Kvadrature­n. Det eies og drives av menigheten Filadelfia.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD Konferanse­senteret, som som er en del av Q42, ligger øverst i Dronningen­sgate i Kvadrature­n. Det eies og drives av menigheten Filadelfia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway