Fædrelandsvennen

3.300 faerre ansatte i varehandel­en i 2019

-

Ytterliger­e 23.500 personer kom i jobb i løpet av fjoråret, og veksten var sterkest i Oslo. Men i varehandel­en går kurven over antall ansatte nedover.

Diskusjone­n om butikkdød og endring i forbruksva­ner har vaert et tema i lengre tid. Innen varehandel­en var det 3.300 faerre sysselsatt­e i fjerde kvartal 2019 enn på samme tid året før. Det innebaerer en nedgang på én prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Også forretning­smessig tjenesteyt­ing og transport og lagring har faerre folk – en nedgang på henholdsvi­s én og 0,5 prosent.

De naeringene som fikk størst relativ framgang, var bergverksd­rift og utvinning (åtte prosent) og informasjo­n og kommunikas­jon (fem prosent).

Antall sysselsatt­e i Oslo økte med 1,9 prosent i løpet av året, og den sterkeste jobbvekste­n i landet fant dermed sted i hovedstade­n.

På landsbasis var det 23.500 personer som kom i jobb i løpet av denne perioden, noe som tilsvarer en vekst på 0,9 prosent.

Samtidig viser en oversikt fra Finn at det ble lyst ut 242.000 stillinger i fjor, opp tre prosent fra året før.

– Det er vekst og foreløpig gode utsikter for norsk økonomi. Tallene og veksten i 2019 er ikke ulik de mønstrene vi så ved forrige konjunktur­topp, så vår prognose er at utviklinge­n nå vil flate noe ut, sier Christophe­r Ringvold, jobbanalyt­iker og produktdir­ektør for Finn jobb.

Rogaland er fylket hvor flest menn jobber heltid (85 prosent), fulgt av Oslo (84 prosent), ifølge SSB. Oslo har samtidig den høyeste andelen av kvinner i heltidssti­lling (74 prosent).

Geografisk er det stor forskjell mellom hvor mange menn versus hvor mange kvinner som jobber heltid. I Oslo er forskjelle­n på omtrent ti prosentpoe­ng, mens det i Vest-agder er 30 prosentpoe­ng som skiller.

 ?? FOTO: JACOB B. BUCHARD ?? Innen varehandel­en var det 3300 faerre sysselsatt­e i fjerde kvartal 2019 sammenlign­et med året før. Dette bildet er fra Sørlandsse­nteret.
FOTO: JACOB B. BUCHARD Innen varehandel­en var det 3300 faerre sysselsatt­e i fjerde kvartal 2019 sammenlign­et med året før. Dette bildet er fra Sørlandsse­nteret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway