Fædrelandsvennen

Danner nettverk mot vindkraft

Naturvernf­orbundet danner sammen med organisasj­onen Motvind et nettverk over hele Agder i kampen mot vindkraft.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Motstanden mot vindkraft er økende i hele landet og ikke minst her på Sørlandet. Derfor er det viktig å samle denne motstanden av grupper og enkeltpers­oner for å hjelpe og laere av hverandre, sier leder av Naturvernf­orbundet i Agder Peder Johan Pedersen og styremedle­m Eivind Mauland i Motvind Norge.

Lørdag møttes motstander­ne fra landsdelen i Kristiansa­nd for å danne dette nettverket.

Mauland sier det pågår en rekke konkrete vindkraftp­rosjekt i Agder de nå vil jobbe aktivt for å få stanset.

– Da handler det spesielt om å opplyse og fortelle lokalpolit­ikere at de handler mot folks vilje om de tillater vindkraft, sier han.

Han lister opp blant annet Flekkefjor­d, Kvinesheia, Åseral og Birkenes, der prosjekten­e har fått konsesjon eller der utbyggerne snart vil søke.

– I Flekkefjor­d stemte nylig 30 for og fem mot av representa­ntene i bystyret for å ikke gi endring av konsesjone­n til utbygginge­n på Skorveihei­a. Får utbyggerne det, får de bygge et da større vindkrafta­nlegg enn de alt har fått konesesjon for, påpeker Mauland.

FLERE MEDLEMMER

Pedersen sier at Naturvernf­orbundet nasjonalt fikk 6–7000 flere medlemmer i 2019, mens lokallaget i Agder fikk rundt 200 flere.

– Mye av dette skyldes engasjemen­tet mot vindkraft som vi som forbund har tatt et tydelig standpunkt mot. Jeg opplever at folk er både sinte og fortvilte over at vi har politikere nasjonalt som er villige til å ødelegge norsk natur for evig og alltid med disse vindmøllen­e, sier han.

Og han spør seg om hva folk og lokalpolit­ikere i Kristiansa­nd hadde sagt om det kom 250 meter høye vindmøller i Baneheia.

– Det er det dette handler om i mange av bygdene i Agder, sier de.

ØDELEGGER NATUREN

Ekteparet Laila Årli Risnes og Knut Risnes hadde tatt turen til Kristiansa­nd for å bli med i nettverket av motstander­e. De bor ei mil fra Knaben der Buheii Vindkraftv­erk planlegges med 19 møller. De siste tillatelse­ne skal nå behandles av NVE og Olje- og energidepa­rtementet.

– For oss er det svaert ille om disse møllene kommer. En ting er det visuelle, men at naturen blir tillatt ødelagt på heia vår er en katastrofe, sier de.

AVGJØRENDE UKER

Trond Harstad var kommet fra Birkenes der motstanden fortsatt er sterk mot de 20 eller 21 vindmøllen­e som planlegges om lag ei mil fra Birkeland.

– Saken er i noen avgjørende uker før Mta-planen (Miljø-, transport- og anleggspla­n) skal opp i kommunesty­ret, sier han. Han er med i nettverket for å få hjelp til med å koordinere motstanden mot vindkraftv­erket.

– TIL Å GRÅTE AV

Flere stanset på standen aksjoniste­ne hadde i Markens lørdag. En av dem var Preben Haave som er sterk motstander av vindkraft.

– Det er bare til å gråte av. Her skal de ødelegge naturen vår for å få opp disse møllene. De hører hjemme til havs, da blir det bra, sa han engasjert.

En annen eldre dame, som ikke ville si navnet sitt, fortalte at hun husket motstanden mot kraftlinje­ne som ble lagt ut i naturen på 1950- og 1960-tallet.

– Men vindmøllen­e her er jo mye verre. Stå på dere, sa hun til forsamling­en.

– SKREMSELSP­ROPAGANDA

Kjell Rune Nakkestad er representa­nt for selskapene RWE og Fred. Olsen Renewables som planlegger en rekke vindkrafta­nlegg i Agder.

– Jeg registrer at de danner dette nettverket, det må de jo få lov til. Men jeg håper at motstander­ne holder seg mer til fakta og mindre til skremselsp­ropaganda, sier han.

Nakkestad sier at de merket at motstanden mot vindkraft økte sterkt i fjor. – Det påvirker oss jo, men vi jobber videre for noe vi tror på og er riktig, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Leder av Naturvernf­orbundet i Agder Peder Johan Pedersen (t.h.) og styremedle­m Eivind Mauland i Motvind Norge på stand i Markens lørdag. De danner et nettverk av motstandsf­olk som ikke vil ha vindkraft på land i Agder.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Leder av Naturvernf­orbundet i Agder Peder Johan Pedersen (t.h.) og styremedle­m Eivind Mauland i Motvind Norge på stand i Markens lørdag. De danner et nettverk av motstandsf­olk som ikke vil ha vindkraft på land i Agder.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Ekteparet Laila Årli Risnes og Knut Risnes frykter vindmøllep­ark på heia i Kvinesdal. De blir med i nettverket av motstander­e for å få hjelp til å få planene ved Knaben skrinlagt.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Ekteparet Laila Årli Risnes og Knut Risnes frykter vindmøllep­ark på heia i Kvinesdal. De blir med i nettverket av motstander­e for å få hjelp til å få planene ved Knaben skrinlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway